Atac direct al realesului la învățământul sinăian

Nicolae IOSIFESCU
Fost membru al Consiliului Local Sinaia, ales pe listele PNL

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Este cunoscut faptul că principiul de bază al administrației publice locale este principiul subsidiarității, care urmăreşte ca deciziile luate de politicieni să fie cât mai aproape de cei asupra cărora se îndreaptă aceste decizii. Evident da, după cum ar spune unii, acest principiu este caracteristic liberalismului modern, care pune în centrul atenției decidenților politici individul cu toate drepturile şi libertățile cetățeneşti pe care le are. În acest sens, cele mai multe decizii au ca scop descentralizarea administrativă pentru a permite luarea deciziilor chiar acolo unde au loc activitățile. Doar comuniştii au centralizat tot ce au găsit ca activitate publică, pentru a avea sub control tot ce mişcă. Drept urmare unii s-au obişnuit cu centralizarea şi au ajuns să li se pară normal aşa. Evident că numai normal nu este să centralizăm după atâția ani de la Marea Schimbare la față petrecută în 1989. Nu pentru aşa ceva au murit românii atunci. La şedința Consiliului Local Sinaia din data de 30 ianuarie 2018, pe primarul reales l-a luat gura pe dinainte şi a afirmat că: „a dat avizul pentru unificarea școlilor   într-un singur centru bugetar; este vorba de Colegiul Mihail Cantacuzino, la care vor trece cele două şcoli – George Enescu şi Principesa Maria, precum şi Clubul sportiv şcolar care ţine de Ministerul Tineretului şi Sportului. Va fi un centru bugetar cu trei directori adjuncţi pe fiecare școală în parte.”
Argumentația realesului este că „prin această măsură se reduc cheltuielile şi în al doilea rând reuşim să ne încadrăm în costul standard pe elev pentru că altfel nu s-ar mai fi putea susţine şcolile şi ar fi trebuit să le închidem.” Chiar în aceeaşi şedință, argumentația realesului a fost contrazisă de directoarea Colegiului Mihail Cantacuzino care a afirmat: „în costul standard nu se vor încadra niciodată”. Mai mult decât atât, la întrebarea unui ales local dacă se va disponibiliza personal, realesul a răspuns afirmativ. Asta înseamnă că unele personaje îşi vor pierde locul de muncă. Interesant este că realesul amenință cu închiderea şcolilor uitând că învățământul primar, gimnazial şi liceal este gratuit în România, iar el ca primar are obligația legală de a asigura dreptul copiilor sinăieni la educație şcolară. Este clar pentru oricine îl cunoaşte pe reales că nici vorbă să îl intereseze vreodată pe el de încadrarea în costul standard, care problemă a fost şi va fi mereu a administrației publice centrale, nicidecum a primăriei. Pe reales nu îl interesează cheltuieli importante ce se fac local, darămite cheltuielile pe care le face Guvernul României. El încearcă să ne aburească pe toți, obişnuit fiind să fie aprobat mereu de cei din jurul său și crede că poate să-i păcălească la nesfârşit pe sinăieni.
În realitate, realesul vrea să controleze totalmente învățământul sinăian. El este nemulțumit că în urma examenelor nu au ajuns directori cei agreați de el şi prin urmare vrea să îi subordoneze anulându-le un drept obținut legal. Realesul are impresia că lui îi este permis să facă orice îi trece prin cap, inclusiv să îşi bată joc de actualii directori de şcoli, de profesori şi de elevi. Acest mod de a decide despotic centralizând învățământul sinăian nu are ca scop decât satisfacerea poftei de putere a realesului, care consideră că lui şi numai lui i se cuvine să decidă, în timp ce noi ar trebui să devenim cu toții slugile lui pentru că, vezi Doamne, aşa au votat sinăienii. Setea de putere a realesului nu mai are margini. Uitând că a fi primar înseamnă a fi în slujba cetățenilor, el își închipuie că un primar trebuie să ne conducă pe noi toți, să ne dea ordine tuturor, iar noi, ca nişte muritori de rând, să mai şi batem din palme. Asta se întâmplă atunci când primarul este reales şi iar reales. El ajunge să creadă că este deasupra tuturor, că lui îi este permis orice şi drept urmare, cu nonşalanță, calcă în picioare drepturile cetățeneşti. Este evident că după atâția ani, în care majoritatea dintre cei aciuiți în preajma realesului i-au spus că el este cel mai frumos şi cel mai deştept dintre sinăieni, a ajuns până şi el să creadă că aşa este.  De aici şi până la actuala situație, în care realesul se crede Dumnezeu, nu a fost decât un singur pas care a şi fost făcut acum ceva vreme. În mod normal, un primar care nu respectă legislația, nu respectă profesorii, nu respectă elevii, nu respectă drepturile şi libertățile individuale, nu are ce căuta într-o astfel de funcție. Din păcate însă el se încăpățânează să îşi facă de cap la primăria Sinaia. Până când ?
Să auzim numai de bine!

You may also like...

Leave a Reply