Ce este permis DOMNULUI nu este permis boului

Dan Radu RUȘANU

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Așa cum arătam în numărul precedent al ziarului, curierul amendat de Poliția Comunitară pentru parcare neregulamentară era supărat că el plătise amenda și șmecherii din primărie nu. Fapt pentru care făcuse și pozele pe care mi le arătase ca să-mi demonstreze nedreptatea care i se făcuse de către angajații Primăriei Sinaia. Asta mi-a amintit de o întâlnire pe care am avut-o cu ceva timp în urma la Hotel Rina cu operatorii din turism și hotelierii la care a participat și conducerea primăriei. Primarul fiind plecat în străinătate, a participat în locul lui Marian Panait. Acesta a încercat să convingă participanții la întâlnire că o taxa de 2 lasută din fiecare noapte de cazare plătită de turist pentru bugetul Primăriei, este un adevărat noroc pentru hotelieri și turiști, chiar dacă este de zece ori mai mare decât aceeași taxa percepută de celelalte stațiuni din țară. Într-o aritmetică personală, Marian Panait ne explica cum că taxa de promovare turistică exagerat de mare, percepută de Primăria Sinaia, îi va ajuta pe hotelieri să atragă mai mulți turiști. La protestele îndreptățite ale participanților, acesta   i-a amenințat direct cu controale… „și atunci o să vedem noi cine plătește și cine nu și cât s-a plătit până acum“. După terminarea ședinței, am plecat pe jos, împreună cu Marian, într-o plimbare pe Bulevardul Panseluțelor. Ca unul implicat în politică de mai mult timp, i-am atras atenția că aceasta aroganță a conducerii Primăriei și a celor aleși, în general, nu este benefică pentru nimeni. Trebuie să se înțeleagă că toți angajații Primăriei sunt plătiți din impozitele și taxele achitate de sinăieni, persoane fizice sau juridice. Cei peste 200  de angajați ai Primăriei, trebuie să fie în slujba contribuabilului care prin dările plătite de el le asigură acestora salariul lunar.
– Nu cetățeanul este în slujba voastră, ci voi sunteți în slujba cetățeanului – i-am spus eu. Gândiți-vă că, într-un an de zile, colectați de la contribuabilii sinăieni, prin diverse impozite și taxe, peste 30.000.000 lei. Dacă mai adaugi la acestea și fondurile nerambursabile alocate de Guvern în ultimii 10 ani, fondurile europene de care a beneficiat Primăria Sinaia și creditele bancare accesate, ajungi la o suma astronomică de peste 120.000.000 de euro.
– Dar și ce am făcut noi în oraș în ultimii 10 ani nu se compară cu nicio altă stațiune: telegondola, grădinițe, terenuri de joacă pentru copii, modernizarea centrului orașului, muzeul de istorie, asfaltarea străzilor etc., îmi răspunde Marian Panait.
– Dacă facem o socoteală scurtă, veți vedea că toate investițiile făcute în oraș în ultimii 10 ani, nu depășesc 30-35 de milioane euro. Dacă adăugăm la acestea și finanțarea școlilor și a spitalului – că sumele alocate pentru deszăpezire sunt insignifiante, fiind mult, mult mai mici decât cele cheltuite cu plantatul floricelelor – nu știu cum se poate justifica diferența până la 120.000.000 de euro, atrași la bugetul local în ultimii 10 ani. Dacă într-o zi vine un cetățean și începe să vă întrebe și pe voi cu câtă eficiență ați cheltuit banul public, așa cum imperativ îi întrebai tu astăzi pe hotelieri, ce o să răspundeți?
– Ce este permis DOMNULUI nu este permis boului – îmi răspunde Marian Panait nervos și pleacă grăbit spre Primărie. Am rămas surprins de faptul că cei din conducerea Primăriei Sinaia nu înțelegeau că și noi, cetățenii care plătim impozite și taxe, avem dreptul la opinie. Și noi, simpli cetățeni din Sinaia, care prin votul nostru i-am trimis pe ei în aceste demnități, avem dreptul să ne exprimăm o părere. Poate că acum, în preajma Sărbătorilor Pascale, ar trebui să înțeleagă că rostirea adevărului nu înseamnă un război între aleși și alegători sau între conducerea orașului și contribuabil. Ar trebui să existe o armonie și colaborare între toți cei care locuiesc și muncesc în acest oraș. Și, pentru că peste câteva zile sărbătorim Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare creștină, fără niciun fel de resentimente, le urez tuturor sinăienilor, aleși și alegători, un Paște fericit!  HRISTOS A ÎNVIAT!

You may also like...

Leave a Reply