Să dărâmăm falsele modele!

Nicolae IOSIFESCU
Fost membru al Consiliului Local Sinaia, ales pe listele PNL

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Este evident că personajele care sunt cel mai des mediatizate ajung, poate că fără voia lor, să devină într-un fel sau altul modele, mai ales pentru cei tineri care încearcă să îşi croiască un drum prin viață. Mediatizarea este un element important, mai ales pentru cei ce vor să devină personaje publice, numai că în anumite cazuri excesul pe această temă nu duce neapărat la cele mai bune soluții. De obicei sunt mediatizate personajele cele mai vizibile sau mai „pitorești” şi nu neapărat modele de urmat în viață. Se poate spune că dimpotrivă, multe dintre personajele principale ale imaginilor cotidiene din presă numai modele de viață nu sunt, însă evident că pot suscita interesul telespectatorilor, spre exemplu. Dovada cea mai simplă că aşa stau lucrurile este faptul că apariții mediatice ce erau savurate la un moment dat, după nu multă vreme dispar pur şi simplu. Aşa se face că personaje care au ajuns, nu se ştie cum, în funcții de decizie importante, mediatizate excesiv la un moment dat, pot deveni modele pentru cei ce constată că nu este nevoie neapărat să studiezi şi să munceşti din greu pentru a accede la înalte funcții. Când vezi că astfel de personaje, cu studii făcute la şcoala de duminică, cu competențe mai curând lipsă şi experiență în orice numai în domeniul respectiv nu, ajung să ocupe poziții de prim rang, poți lesne concluziona că nu este neapărat necesar să înveți pe brânci şi nici nu trebuie să faci stagii de muncă în diverse trepte ierarhice pentru că le poți sări pe toate dacă te comporți ca cei mediatizați. Şi uite aşa, încet dar sigur, se conturează pentru unii soluțiile de a se urca repede în ierarhii: mediatizarea cât mai intensă şi comportamentul tipic oportunist, eventual favorizat de vreun semizeu în funcție. Cel mai greu este însă pentru noi, părinții, să reuşim să îi mai motivăm pe copiii noştri să studieze, când ei văd astfel de aşa zise modele mai peste tot. Educația devine o problemă atunci când se pot vedea destui analfabeți care ne vorbesc despre marile lor realizări în administrație sau când îi observăm pe aroganții atoateştiutori, realeşi, bătându-și joc de toți şi tot ce se întâmplă în jurul lor. Aşa zisele modele care au reuşit să păcălească un morman de oameni că, vezi Doamne, vor binele public, ar face bine să ne mai lase în pace şi să îşi vadă de nebuniile lor. Mai curând ceea ce ni se prezintă ca model de succes este ceea ce ar vrea ei să credem noi şi în niciun caz ceea ce ar trebui urmat. Evident că fiecare om poate face ce vrea, numai că dacă aşa stau lucrurile nu avem de ce ne mira că noi toți o ducem rău. Nu avem nicio şansă să progresăm cu astfel de specimene ajunse în funcții de decizie. Locul lor, clar, nu este în fotolii de rang înalt. Dacă se continua împingerea unor astfel de exemplare în poziții de decizie politică tare îmi este teamă că vom merge din rău în mai rău.

Putem şi noi, amărăştenii ce ne ducem cu greu traiul zilnic, să le tăiem avântul acestor oportunişti ce se flendură prin fața noastră cu aere de superdotați, în mod cert atunci când suntem chemați la urne să îi alegem dar şi în fiecare zi când, vrem nu vrem, ne întâlnim cu ei.
Putem să îi trimitem la plimbare sau, de ce nu, să mai studieze un pic şi abia apoi să înceapă să aibă pretenții.

Putem să nu mai batem din palme la vorbele lor mereu autolaudative cu care ne împuie capul.

Putem să nu le mai dăm like-uri pe facebook.
Putem să le batem obrazul atunci când ne mint cu neruşinare.

Putem să îi facem să înțeleagă că nu suntem toți slugile lor.

Putem să luăm atitudine dacă vrem să ne fie mai bine.
Ce ziceți ? Le-o facem ?

Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply