Cronica unei catastrofe profitabile – pasarela din centrul Comarnicului…

PAMFLET

Vasile Ioan CIUTACU

– Oraşul ăsta are cap de mort!… Avea să-mi spună nepoată-mea, imediat ce coborâse în centrul oraşului dintr-un maxi-taxi de Sinaia. Venea de la un concurs internaţional de flaut ce avusese loc la Amsterdam şi dorea să stea câteva zile în braţele copilăriei mele aflată prin ţinuturile fabuloase ale Colţilor de Nisip. N-am apucat să-mi exprim nedumerirea şi indignarea la afirmaţia ei tăioasă deoarece, imediat şi insistent, mi-a arătat pasarela metalică de lângă noi ce desfiinţează pur şi simplu centrul şi istoria oraşului semănând tot mai mult, pe zi ce trece, cu o macara de fier fără podul rulant, din fericire…
Ninsese peste noapte atât de mult încât, chiar dacă eram în luna martie, zăpada mare şi gerul aspru, la mulţi din localnici le alungase din gând speranţa că va mai veni primăvara cândva pe aceste meleaguri. Nepoată-mea se smulse din îmbrăţişarea noastră firească şi începu să urce scările pasarelei acoperite de omătul zdravăn în care rămăsese întipărite câteva urme răzleţe. Ajunsese pe podul pasarelei şi groaza mea că o să cadă îmi fu spulberată de vorbele ei:
– Aici neaua, tataie, e mai mare decât jos. Sunt deasupra lor, ştii tu la cine mă refer!… Mi se adresă zâmbind în timp ce priveam cu groază scena fiindu-mi teamă să nu cadă de pe pasarela boltită în aşa fel, de nimeni nu ştia pentru ce arată în halul acesta… Întâmplarea aceasta avea să-mi aducă imediat aminte de vorbele domnului Ioan Drăgănescu, comărnicean cândva, ploieştean după aceea, care venise la mine pe la începutul verii din 2015, fiind buni prieteni, după o lungă perioadă de timp în care nu mai ştiam nimic unul faţă de altul.

– „E o ruşine omenirii să vă zică vouă oameni!” a recitat din „Scrisoarea III” furios la culme când a dat cu ochii de această batjocură omenească ce desfigurează centrul oraşului Comarnic. Această noapte a minţii profitabilă pentru nişte neica nimeni ajunşi cocoţaţi prin prostia noastră în fruntea ţării, a judeţului, a oraşului, că, de, era construită pe socoteala banului public, nicidecum să fluidizeze traficul pe Valea Prahovei. Aşa după cum încearcă să ne scoată ochii fostul edil şef, ieşit fără jenă, precum musca în lapte, pe gardul facebookului dezinformând fără pic de ruşine opinia publică: „Această pasarelă e provizorie pentru 1 AN”. Perfect! Dar în 2014, prin septembrie, şeful nostru atât de îndrăgit, trebuia   să-l ia de mână pe şefuţul urbanismului şi împreună să se pună cu barosul pe ea. Acum să nu înţelegeţi greşit! Nu erau ei, amândoi, capabili să dărâme ditamai elefantul metalic folosind, pe rând, de cum oboseau, un baros de 10-20 kg. Nu! Dar puteau să ia calea Inspectoratului Judeţean de Construcţii Prahova, a Prefecturii, a C.N.A.I.R.  S.A, a D.N.A-ului Central şi să scoată Legea nr. 422/2001 actualizată în 01.04.2018 privind protejarea monumentelor istorice, unde la art. 59 se specifică: „Până la instituirea zonei de protecţie a fiecărui monument istoric potrivit art. 9, se consideră zonă de protecţie suprafaţa delimitată cu o rază de 100 m în localităţi urbane, 200 m în localităţi rurale şi 500 m în afara localităţilor, măsurată de la limita exterioară, de jur-împrejurul monumentului istoric”. Scara pasarelei, pe trotuarul din stânga, direcţia Bucureştilor, este ilegal construită fiind la 1 metru distanţă de monumentul istoric – proprietatea Negulescu. Ca o paranteză e bine de ştiut dacă băieţii ăştia de la urbanism or fi trecut în registrul monumentelor  din Comarnic şi Monumentul Eroilor aflat la câţiva metri de scara cealaltă a pasarelei, cât şi clădirea gării din Comarnic. Dar manifestarea urii unor locuitori ai acestui oraş împotriva acestei blestemate pasarele a răbufnit ca un vulcan în şedinţa Consiliului Local din 31 iulie 2015, orele 18.00. Atunci, în sala Casei de Cultură, aproximativ două sute de comărniceni de vârste diferite, au luat foc când dl. Ioan Drăgănescu s-a ridicat în picioare, şi fără să ţină sema de ordinea de zi a şedinţei, a izbucnit furios:

– Pasarela metalică scurtează din zilele Comarnicului! Puşcăria să-i mănânce pe cei vinovaţi! A fost chibritul aprins aruncat într-un bazin cu benzină şi nu ştiu de ce, atunci fiind în sală, mi-a scânteiat în suflet cele câteva ore adevărate ale Revoluţiei din ’89, când cui îi trecea prin cap că mămăliga explodează?…
S-au auzit în sală: „Aşa este!… Şi-au bătut joc de noi cu pleaşca asta uriaşă în centrul oraşului!… Să fie dărâmată!… Să fie dărâmată!… Să fie dărâmată!… Cei vinovaţi să plătească!”, etc. Fiecare om din sală, inclusiv consilierii locali şi-au manifestat din plin indignarea faţă de existenţa unei asemenea pasarele ilegal construită, impracticabilă, inestetică şi criminală, ce deranjează monumentele istorice din zonă.
După ce revolta aceasta spontană i-a potolit, înmuiat, pe oameni, iar s-a intrat pe făgaşul de dinainte al timpului. Indiferenţă, anormalitate, grijă faţă de ziua de mâine… Şi aproape pe nimeni nu a mai deranjat existenţa monstrului metalic din centrul urbei. Însă pe 1 septembrie 2015, pe la orele 12.30, dl. Ioan Drăgănescu – Preşedintele Fundaţiei Române pentru Ocrotirea Bătrânilor şi Copiilor, Filiala Ploieşti m-a sunat:
– Sunt pe drumul către Preşedinţie ca să depun un memoriu referitor la ilegalitatea săvârşită prin construirea pasarelei. Sunt ciuciulete, cu gândul la porcăria aia am plecat de-acasă fără umbrelă şi pe-aici plouă cu găleta. Mâine voi fi la D.N.A Prahova cu aceeaşi problemă. Prietene, ţine-mi pumnii să ajung, iar tu vesteşte lumii prin ziar despre această pacoste – afacere ce-a căzut pe capul nostru! A ajuns la Preşedinţie unde a înştiinţat această instituţie despre ilegalitatea acestei pasarele greu de accesat de oameni în vârstă, suferinzi, handicapaţi, de femei cu copii mici, etc., şi unde a depus un memoriu înregistrat sub numărul 14815/01.09.2015. Iar la D.N.A Prahova, a doua zi, a făcut cunoscută nelegiuirea înfăptuită în oraşul Comarnic depunând plângerea penală sub nr. A/729/02.09.2015. Dar pentru că aţa pe mosorul vieţii domnului Ioan Drăgănescu se împuţina şi se subţia mereu, în primăvara anului 2016 a plecat către stele, probabil, într-un fel cu gustul amar că nu a apucat să-şi vadă visul împlinit: ştergerea de pe faţa pământului a pasarelei metalice alandala din centrul oraşului Comarnic. Şi pe care l-a iubit atâta. Sunt sigur că dacă nu pleca la cele veşnice, măgăoaia înfiorătoare şi fără sens „ce chinuie” un oraş întreg era distrusă, iar cei vinovaţi puşi la zid, cu alte cuvinte… Între timp s-a scurs multă apă pe albia Prahovei şi s-au cărat cisterne de apă cu sită trecând pe lângă pasarela roşie. Însă, după alegerile locale din iunie 2016, consilierul PMP – Marius Cristi Popa, într-o şedinţă a Consiliului local desfăşurată în vara aceluiaşi an, a ridicat din nou inoportunitatea acestui „O.Z.N” de râsul curcii şi lansează o Petiţie pentru strângerea de semnături adresată C.N.A.D.R (între timp C.N.A.I.R – S.A) pentru demolarea pasarelei de pe DN 1, zona „Gara Comarnic” şi construirea unui sens giratoriu pe DN 1, zona „Piaţa Comarnic”, bifurcaţie cu cartierele Poiana şi Ghioşeşti.
Cei prezenţi, de la primar până la notar, plus funcţionarii care erau de faţă, 99% din consilieri – numai unul în virtutea liberului arbitru s-a opus acestui demers, ca să nu fie ca pe vremuri în totalitate –– semnează petiţia ca fiind de acord cu cele propuse.
                                                – va urma –

 

     

You may also like...

Leave a Reply