Reformarea

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Nicolae IOSIFESCU
Fost membru al Consiliului Local Sinaia, ales pe listele PNL

Nu cu multă vreme în urmă se vorbea destul de insistent, în presă dar nu numai, despre nevoia de reformare a partidelor politice. Mai ales un important personaj politic de la acea vreme, destul de simpatizat şi în Sinaia, aducea mereu vorba despre această reformare, evident necesară. Anii au trecut, problemele nici vorbă să se fi rezolvat, ba din contră, mai mult s-au acutizat, iar despre reformarea partidelor politice nici pomeneală.
Atunci când totuşi se discută pe acest subiect, decidenții politici o fac în funcție de interesele lor imediate vizând puterea, sub toate formele ei, concentrată în mâna lor. Aşa se face că principalele partide politice au ajuns să fie puternic structurate bazându-se pe simpatii şi interese personale, unite de un deziderat comun: accesul la resursele publice. Astfel clanurile şi găştile au reuşit să preia puterea aproape la toate nivelele, acaparând astfel puterea decizională în interiorul partidelor, dar şi pe cea administrativă drept consecință aproape firească. Din acest punct de vedere reformarea a avut loc, numai că această reformare s-a făcut în sens autocratic sporind forța decizională a şefului găştii respective şi nicidecum în sensul democratic clamat la un moment dat de destul de mulți observatori ai scenei politice româneşti. Cel mai la îndemână exemplu este cel local unde gaşca realesului a pus stăpânire pe partidul ce l-a propulsat în fotoliul de primar, dar şi pe principalele funcții din administrația publică locală sau dependente de ea, instituind astfel un control aproape total asupra oraşului. Consecințele sunt vizibile pentru oricine vrea să le vadă. Cei care cumva nu sunt de acord cu ce decide realesul sunt repede scoşi din funcții sau dați afară din locațiile unde au mici afaceri, iar cei care nu înțeleg sunt atenționați drastic mergându-se până la anularea abuzivă a contractelor pe care ei le au cu administrația publică locală sau cu entități dependente de aceasta. Controlul total din interiorul partidului se transferă aproape instantaneu în sfera administrativă conducând astfel la un despotism local ce nu mai are nimic comun cu sistemul democrat. Aşa se face că nevoile şi aşteptările comunității nu mai reuşesc să ajungă pe agenda realesului pentru că acolo nu mai au loc de interesele private şi accesul la resurse rezervat membrilor găştii şi nu intereselor publice cum ar fi normal. Mecanismele autocrate care gestionează organizația partidului aflat local la putere influențează decisiv deciziile autorității publice locale aflate astfel la cheremul unui singur personaj care pur şi simplu uită că se află de fapt în serviciul comunității.
Evident da, după cum ar spune unii, hegemonismul actual al puterii locale ne influențează calitatea vieții, infrastructura, serviciile publice, economia locală dar şi speranțele noastre, chiar dacă ele se spune că mor ultimele. Foarte multă lume înjură, pe bună dreptate, politicienii şi partidele politice. Foarte puțini însă sunt de acord să se implice politic pentru a putea schimba pe cei care au acaparat puterea politică şi ne decid soarta în halul în care putem lesne observa. Cel puțin teoretic, dacă un număr semnificativ de mare de cetățeni bine intenționați ar intra în partidele importante ar putea forma masa critică necesară dar şi suficientă reformării. Din nefericire nu se întâmplă aşa. Speranța că partidele politice s-ar putea reforma din interiorul lor ca urmare a unui proces democratic autentic este aproape nulă. Chiar dacă am crezut în această variantă mulți ani acum mă văd nevoit să constat că nu merge aşa. Drept urmare nu ne rămâne decât soluția formării unor alte partide, creionate pe baze autentic democrate care să schimbe mersul politic spre direcțiile normale şi care să înlăture găştile care s-au aciuat în jilțurile puterii. Singura problemă rămâne implicarea cetățenilor oneşti şi bine intenționați în politică, dar şi depistarea celor infiltrați cu ordine clare şi precise.
Dar asta este o altă problemă.

Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply