Tot mai departe de lumea civilizată

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

prof. Raul BAZ, editorialist.

Din păcate, previziunile cele mai sumbre legate de recăderea României în siajul Rusiei lui Putin se confirmă. Curtea Constituţională a dat o hotărâte prin care preşedintele este obligat s-o demită pe şefa DNA. Discuţia este lungă şi se poartă pe toate canalele mass-media, aşa că nu are sens să o reiau aici. Voi spune doar câteva lucruri, care cred că este bine să fie înţelese şi cunoscute de cât mai mulţi români.

  1. Până la intrarea în vigoare a deciziei CCR, prin publicarea în Monitorul Oficial, preşedintele României nu poate să emită niciun decret de revocare a vreunui procuror, aşa cum cer politicienii PSD-ALDE.
  2. În condiţiile in care art.80 din Constituţia României precizează că preşedintele „veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice”, iată că CCR poate afecta buna funcţionare a parchetelor şi afectează chiar buna funcţionare a Preşedinţiei.
  3. Comunicatul CCR conţine două prevederi contradictorii:
  4. menţine în atribuţiile preşedintelui controlul de regularitate şi de legalitate
  5. obligă preşedintele să o demită pe şefa DNA

Dar de unde ştie CCR – Dorneanu că Iohannis n-are şi alte obiecţii de regularitate sau de legalitate în acest caz?

  1. Decizia CCR anulează atât principiul separării puterilor în stat cât şi independenţa justiţiei
  2. Decizia CCR anulează controlul reciproc al puterilor statului în materie de revocare a procurorilor (şi constituie un precedent periculos pentru alte atribuţii similare). Până acum, Preşedintele nu putea să revoce oricum, ci avea nevoie de propunerea ministrului justiţiei, care făcea parte din altă autoritate publică, şi de avizul CSM, reprezentând o a treia autoritate publică. Acum, ministrul justiţiei devine, practic, unicul decident.
  3. CCR atribuie puteri discreţionare unui subordonat politic. Preşedintele este independent politic, nefiind membru de partid sau revocabil de către un partid, şi are răspunderi constituţionale pentru faptele sale, în timp ce ministrul justiţiei e subordonat direct primului-ministru, aflat la discreţia majorităţii parlamentare, care la rândul ei poate fi condusă discreţionar de un „tătuc” sau poate fi condiţionată de un partid „de buzunar” lipsit de legitimitate. Numai cine refuză să gândească nu pricepe care sunt interesele partidelor de la guvernare când ciuntesc atribuţiile preşedintelui. Să ne închipuim că un partid obţine 49% din Parlament şi mai are nevoie de câteva voturi pentru alcătuirea majorităţii, pe care nu le poate obţine de la partidele adverse, ci numai de la un grup de parlamentari… „penali”. În schimbul voturilor necesare majorităţii, aceştia vor cere un singur lucru: protofoliul Justiţiei… Mai departe, omul lor de la Justiţie va revoca toţi procurorii care ii deranjează, iar partidul de 49% nu va putea să facă nimic, fiindcă ar pierde majoritatea. Iar pe cei pe care PSD-ul şi Antenele Varanului i-au spălat pe creier, i-aş întreba cam ce cred ei că s-ar putea întâmpla în situaţia în care preşedintele româniei ar fi Dragnea sau Tăriceanu, iar ministrul Justiţiei ar fi… Kovesi. Le-ar mai conveni actuala decizie a CCR? De fapt, din poziţia de ministru al justiţiei, cu puterile acordate acum de CCR, Kovesi ar putea să facă mult mai multe lucruri neconvenabile pentru penali decât reclamă ei că ar fi făcut ca şefa a DNA. Din păcate, majoritatea spălată pe creier nu reacţionează la logică. Acestor oameni li s-a inoculat ideea că pesediştii sunt curaţi şi vor binele poporului, iar Kovesi este un fel de scorpie în slujba americanilor, care urăşte politicienii şi le fabrică dosare. Aceeaşi fabrică de diversiuni care a funcţionat în vremea lui Băsescu. Aceleaşi procedee, aceleaşi manipulări. Iar oamenii continuă să le înghită pe nemestecate. Oamenii ăia care stau şi petrec cu mici şi bere pe muzica lui Salam, femeile bătrâne care se târăsc în genunchi în jurul bisericilor ca să pupe moaşte… Oameni pe care îi apără profesioniştii manipulărilor, numindu-i „România profundă”. Oameni care nu se uită decât la Gâdea de la Antena3 şi apoi îi repetă cuvintele şi ideile ca nişte mecanisme stricate. Ce forţă de pe pământ sau din cer îi poate face pe aceşti oameni să încerce să se trezească, să gândească cu propriile minţi, să vadă realitatea aşa cum e şi nu cum le-o prezintă Gâdea sau Dragnea? Din păcate, niciuna. O şansă ar fi repunerea pe roate a învăţământului, dar un regim care scoate un premier de genul lui Dăncilă are vreun interes să treacă la măsuri de reformă reală pentru luminarea poporului? Nici pe departe. Aşa că lipsa educaţiei va fi în continuare cuvântul de ordine.

P.S.1 Pe cât faceţi pariu că Dragnea va fi achitat poimâine în procesul care l-ar putea scoate din politică?

P.S.2 Sâmbătă, a doua zi după sentinţă, PSD organizează un mare miting, chipurile pentru încetarea abuzurilor şi respectarea democraţiei. Nu ştiu de ce asta îmi aduce de mitingul organizat în iarnă de nişte oameni de bine din Sinaia, tot pentru încetarea abuzurilor, de data asta din partea procurorului Portocală. Fraţilor, chiar suntem orbi?

You may also like...

Leave a Reply