SCHIMBAREA TREBUIE SĂ SE PRODUCĂ DE LA BAZA SOCIETĂŢII -INTERVIU CU DL. PRIMAR AL ORAȘULUI COMARNIC, SORIN NICOLAE POPA-

CONTINUARE DIN EDIȚIA TRECUTĂ

 1. VIC. De ce oare, domnule primar, a trebuit să moară atâţia tineri la revoluţie (sau ce-o fi fost atunci) dacă la o distanţă de aproape trei decenii, noi călcăm şi mai tare prin străchini?

Primar S.N.P.     Pentru că am crezut că odată cu căderea comunismului şi venirea capitalismului ni se cuvin doar lucruri frumoase şi uşoare.

 1. VIC. Domnule primar, aveţi vreo doctrină politică de care trebuie să ţineţi seamă? Sau politica dvs. înseamnă binele comărniceanului.

Primar S.N.P.     Doctrina mea este binele cetăţeanului!

 1. VIC. Ştiind că puterea corupe, ”e dulce”, simţiţi că ea vă trage de mânecă?

Primar S.N.P.   Nu, în niciun caz!

 1. VIC. De ce credeţi că s-a produs această ruptură vizibilă, tacită, dar dureroasă între politicianul român şi cei care au decis ca aceştia să-i reprezinte?

Primar S.N.P.   În opinia mea acest lucru se datorează superficialităţii. Şi luaţi aminte, după mine, în primul rând schimbarea mentalităţii trebuie să se întâmple întâi la baza piramidei.

 1. VIC. Putem traduce bocetul unor comărniceni după Botoacă Dorian Vasile ca fiind :”la aşa popor, aşa căciulă?”

S.P. Toţi purtăm o vină! E uşor să aruncăm vina în spatele altora.

 1. VIC. Simţiţi că unii din subalternii dvs. nu pot crede că de fapt ei sunt salariaţii comărnicenilor, şi nu invers? Şi dacă da, ce faceţi dvs. ca să priceapă acest lucru?

Primar S.N.P.   Cu siguranţă avem de lucru fiecare dintre noi pentru ca locuitorii Comarnicului să simtă o îmbunătăţire a relaţiei funcţionar- contribuabil.

 1. VIC. Domnule primar, ceea ce nemulţumeşte pe anumiţi comărniceni este faptul că unii funcţionari nu respectă Legea contenciosului administrativ. Adică nu se dă răspuns în termenul legal la unele cereri, sesizări, reclamaţii etc. Este cazul ca pentru acest lucru să fiţi domniile voastre arătate cu degetul?

Primar S.N.P.     Cetăţenii au dreptate. Şin să precizez că şi eu am sesizat acest lucru şi   pe viitor le voi atrage atenţia să respecte legea.

VIC. Şi audienţele trebuie să decurgă confirm legii! Nu?

S.P. Categoric. Vom ţine cont să ne aşezăm temeinic pe norme şi legi. Îi rog pe cetăţeni să creadă ceea ce le spun. Să aibă încredere în mine că niciodată cât am să fiu în acest scaun (Şi bate cu mâna în speteaza fotoliului) nu voi permite nimănui, şi mă refer la cei din subordinea mea, să fie mai presus de lege.

 1. VIC. Vă rog, domnule primar, pentru rotunjirea bugetului local , nu ar fi necesar să se inventarieze corect toate clădirile din oraş existente la ora actuală?

Primar S.N.P.   Am început demersurile necesare pentru a inventaria fondul locativ, dar mai este mult de muncă şi datorită faptului că locuitorii oraşului nu şi-au rezolvat problemele de proprietate.

 1. VIC. De ce majoritatea comărnicenilor zic: ”E băiat bun Popică al nostru! Jos pălăria! Educat, cu mult bun simţ, are caracter, cu credinţă în Dumnezeu, dar trebuie să fie şi… primar. Ca ”să-i puneţi la punct” ce puteţi spune vis-a-vis de aceste afirmaţii?

Primar S.N.P.     Sigur, la acest aspect mai am de lucru, dar vă asigur, azi 18 iunie, orele 15.30 (şi se uită la ceas) că în cel mai scurt timp se va produce această transformare. O să vedeţi!

 1. VIC. Se mai trezesc şi câte unii din somn şi ”decid”: ”Primarul este doar şoferul lui Savu!” Mă ajutaţi să le spunem că greşesc când ”cotcodăcesc” acest lucru?

Primar S.N.P.   Nu mă simt şoferul viceprimarului. Am şi eu, ca orice om, demnitatea şi limitele mele. Lumea ar trebui să ştie că sunt în echipă şi datorită faptului că eu posed permis de conducere, iar dumnealui nu, asta nu înseamnă , când mergem împreună la lucrări sau în alte situaţii, că sunt şoferul lui. Eu găsesc să e stare de normalitate acest lucru.

 1. VIC. Fiind în scaunul cel mai înalt al oraşului nu credeţi că trebuie făcut ceva pentru schimbarea mentalităţii românului în sensul ca el să priceapă că de el depinde soarta lui? Ori numai timpul le va rezolva pe toate?

Primar S.N.P.   Ba da! Dar trebuie să înţelegem toţi că schimbarea mentalităţii trebuie să înceapă cu mine, ca individ. Nu cu cel din faţa sau din jurul meu. Şi atunci vom observa schimbarea.

VIC. Dar dacă cel care se află în faţă sau în jur nu vrea sau nu poate să priceapă acest lucru, ce facem, domnule primar?

Primar S.N.P.   Cel care nu va înţelege că trebuie să se facă această transformare se va izola. Şi noi trebuie să înţelegem că ”orice pădure are şi uscături”.

 1. VIC. Vă rog caracterizaţi-l pe viceprimarul Savu Mihai, mâna dreaptă a dumneavoastră, ştiind faptul că nu există om perfect pe lumea asta.

Primar S.N.P.     Viceprimarul este o persoană capabilă, energic, un bun tehnician, are spirit de lider şi cred că împreună ne completăm unul pe celălalt. Sunt sigur că aşa stând lucrurile, ne ajută să realizăm obiectivele propuse.

VIC. Şi totuşi, domnule primar, nu există om perfect pe lumea asta!

Primar S.N.P.   Mai întâi trebuie să conştientizez defectele mele, să le îndrept. Şi numai după aceea îmi permit să îi judec şi pe ceilalţi. Şi ca să fiu şi mai explicit în colaborarea mea cu viceprimarul, atunci când identificăm neconcordanţe, le rezolvăm prin dialog.   Pentru că nu semănăm niciodată unii cu alţii, fiecare având particularitatea şi personalitatea lui. Ştim amândoi să comunicăm echilibrat pentru rezolvarea problemelor edilitar gospodăreşti.

 1. VIC. Ce puteţi spune de colaborarea dvs. cu legislativul, de el însuşi ştiindu-se că ”nu există pădure fără uscăciuni”?

Primar S.N.P.   Am o colaborare bună cu Consiliul Local, bazată pe respect, sinceritate şi transparenţă.

VIC. Dar de ce nu se mai transmit şedinţele Consiliului Local pe postul de televiziune? Ca să vadă şi comărniceanul ce şi cum?

Primar S.N.P.     Fiecare şedinţă este înregistrată şi este adevărat că nu le-am încărcat de fiecare dată pe reţelele de socializare. Lucru pe care îl voi remedia.

 1. VIC. Domnule primar, după cum bine cunoaşteţi, esenţialul într-o democraţie este a se şti, atenţie!, a se dialoga, vorba marelui om politic şi cărturar de seamă Ion Raţiu. El spunea : ”Voi lupta până la ultima picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fi de acord cu mine.” Într-o democraţie individul trebuie să accepte necondiţionat normele unei societăţi şi să respecte legile ei. Că nimeni nu este mai presus de lege. Vorbesc prostii, domnule primar?

Primar S.N.P.     Categoric aveţi dreptate. Ba chiar mai mult aş întări ideea că avem de învăţat din ideile fiecăruia.

 1. VIC. Important după mine este să se determine locuitorii oraşului să vină înspre primărie, să fie primiţi cum se cuvine. Să li se asculte necazurile că altfel se închid în ei şi atunci nu se mai poate face chiar nimic în acest dialog permanent: primărie-cetăţean. Şi invers. Credeţi lucrul acesta?

Primar S.N.P.   Cred şi pot să-i asigur că sunt bineveniţi cu orice problemă pentru a încerc împreună să o rezolvăm, dar să şi înţeleagă ca totul să fie în spiritul legii. Îi asigur în acest demers de buna mea credinţă.

 1. VIC. Care este diferenţa, domnule primar, între un scriitor şi un politician? Este astăzi scriitorul socotit de politicieni un paria al societăţii?

Primar S.N.P.   Un scriitor poate deveni oricând politician, dar politicianul, scriitor mai greu.

 1. VIC. În accepţiunea dvs. , ce reprezintă cultura pentru oraşul Comarnic? Cu ce valori autentice iese el în lume? Ce face primăria ca ele să fie cunoscute?

Primar S.N.P.     Cultura împreună cu tradiţiile sunt identitatea oraşului nostru. Ca personalităţi, Comarnicul se poate sprijini pe familia Bibescu, istoricul Ion Bulei, fizicianul Ion Vâţă, pictoriţa Georgeta Năpăruş, scriitorul Simion Stolnicu, învăţătorii Ion Petrescu, Fulău Tamara, Onea Constantin, Marin Spânu, Elena Bivolaru, profesorii Aurel Năstase, familia Pârvu, generalul Cornel Paraniac, primul nostru reprezentant la UE şi NATO, bobeorul Ion Panţuru.

 1. VIC. Iată că după atâta amar de vreme este pe cale din nou ca Asociaţia Culturală ”Lespezi 2004” Comarnic să reînoade întâlnirile culturale de la Schitul Lespezi, întrerupte în anul 2005. Fără să vă măgulesc, fără dvs. nu se poate face acest lucru! În zilele de 13, 14 şi 15 iulie a.c, după cum ştiţi, vor avea loc în acest colţ de Rai – Lespezi, activităţi cultural-artistice şi un concurs de poezie ”Martha Bibescu”. Toate acestea în cinstea sărbătoririi centenarului României de la Marea Unire. Ce trebuie să facă primăria ca locuitorii Comarnicului să înţeleagă că Schitul Lespezi este Mecca lor? Şi că fără morală, credinţă şi istorie nu existăm! Aşa încât să ne aducem aminte de noi pe 13, 14 şi 15 iulie.

Primar S.N.P.   Cred că în acest an, prin manifestările cultural artistice din 13, 14 şi 15 iulie de la Schitul Lespezi, desfăşurate de Asociaţia Culturală ”Lespezi 2004” în parteneriat cu primăria, , cât şi prin Concursul de poezie ”Martha Bibescu” în urma căruia un tânăr poet va fi ajutat să-şi publice primul său volum de poezie, în urma jurizării, este momentul să conştientizăm că prin credinţă, cultură şi unitate vom reuşi să transformăm societatea de astăzi într-o societate sănătoasă. Îi rog pe comărniceni să fie prezenţi cât mai mulţi la Mecca lor – Schitul Lespezi, pentru a demonstra lumii că pot sta deasupra timpului prin cultură. Accentuez, să stăm de vorbă cu cât mai mulţi cetăţeni şi să le transmitem că fără credinţă şi cunoaşterea neamului   suntem pe un drum paralel cu viaţa noastră.

 1. VIC.   Ce-o fi vrut Majestatea Sa Regele Mihai I când a spus în Parlamentul ţării: ”Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”?!

Primar S.N.P.     Majestatea Sa făcea referire la felul cum trebuie să gestionăm prezentul pentru a se bucura şi urmaşii noştri de bogăţiile pe care ni le-a dat Dumnezeu.

 1. VIC. De ce credeţi că Simion Stolnicu, scriitorul nostru de marcă scria adânc prin 26 iulie 1936, seara: ”…Comarnicul este un compromis climateric între ozon şi mahala. Sunt mai mult decât singur – tinerii conlocuitori mă denigrează faţă de mine însumi, când nu reuşesc să-i evit, să nu mă bocesc în sine-mi pentru neputinţa lor speculativă”.

Primar S.N.P.   Este complexă personalitatea scriitorului Simion Stolnicu şi probabil societatea din Comarnic nu-l înţelegea. Dar cu siguranţă a fost benefică şederea lui în oraşul nostru. Ar trebuie să respectăm mai mult dascălii şi scriitorii care participă necondiţionat la formarea noastră ca oameni.

 1. VIC. Batem în cuie, domnule primar, brand-ul oraşului nostru: Schitul Lespezi- ”Mecca Comarnicului?” Aşa încât, ”Deşteaptă-te comărnicene!” – ca să parafrazăm imnul acestei patrii care astăzi trece prin vremuri de restrişte.

Primar S.N.P.     Corect. Dar trebuie să ia aminte şi alţi factori de decizie ai oraşului ca împreună să stabilim de comun acord acest lucru.

VIC. Când şi cum?

Primar S.N.P.   Prin discuţiile noastre viitoare.

 1. VIC.   Ce părere aveţi de modul cum se face educaţie şi învăţământ în condiţiile de astăzi? Consideraţi că ar fi loc şi de altceva?

Primar S.N.P.   Este loc de mai bine în fiecare domeniu de activitate în oraşul nostru şi nu întâmplător am spus că schimbarea trebuie să înceapă cu mine.

 

 1. VIC. Când va fi dat în folosinţă Centrul SMURD din Comarnic pentru ca locuitorii de-aici să beneficieze de acest serviciu de urgenţă?

Primar S.N.P.     Centrul SMURD din Comarnic efectiv funcţionează de la 1 ianuarie 2018, odată cu detaşarea unei echipe de la ISU Prahova, cu o maşină de pompieri şi a unei echipe de la SAJ Prahova cu o maşină de salvare. Iar în ceea ce privesc celelalte spaţii am început demersurile pentru a găsi o firmă medicală care să vină şi să aducă personal medical calificat pe diferite specialităţi pentru a veni în sprijinul cetăţenilor.

 1. VIC.   Ce rol acordaţi presei? O simţiţi ca pe o mână de prieten întinsă ca să vă ajute de ”întunericul” ce vă/ne înconjoară? Ori, mai rău, vă pune piedică atunci când nici nu vă aşteptaţi?

Primar S.N.P.   În niciun caz. Consider presa ca pe o instituţie pentru ajutorul administraţiei locale, pentru informarea corectă a cetăţenilor.

 1. VIC.   Ce aveţi de gând să întreprindeţi în legătură cu soarta pasarelei din centrul Comarnicului, care este ilegală, inoportună, impracticabilă în multe şi multe cazuri? Şi care aruncă o umbră grea, amară, revoltătoare asupra Monumentului Eroilor Comărniceni!

Primar S.N.P.   Am făcut demersuri pentru a găsi soluţii de identificare a altor căi de a traversa DN 1 (subtraversări), ca să ne putem gândi la dezasamblarea ei.

VIC. Dar, domnule primar, este impracticabilă, mutilează centrul oraşului şi contravine Legii protecţiei monumentelor istorice. Nu ar fi mai bine ca în locul ei să fie un semafor cu buton pietonal pentru rezervarea traversării DN1-lui? Că vă spun ceva: cetăţenii oraşului, în marea lor majoritate, traversează DN1-ul pe sub pasarelă. Şi bravo poliţiştilor, înţelegând situaţia, că sunt îngăduitori.

Primar S.N.P.     Studiem posibilităţile şi vom face demersurile necesare pentru rezolvarea acestei situaţii.

CONTINUARE ÎN EDIŢIA VIITOARE

 

You may also like...

Leave a Reply