Apa noastră cea de toate zilele

Nicolae IOSIFESCU

Fost membru al Consiliului Local Sinaia, ales pe listele PNL

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Administraţie publică înseamnă în primul rând servicii publice de calitate, aşa cum sunt ele definite în Legea 51/2006 şi aşa cum ni le dorim cu toţii pe bună dreptate. Serviciul public de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare al oraşului Sinaia, aşa cum ştie toată lumea, este concesionat către S.C. HIDRO PRAHOVA SA, societate comercială care are ca principal acţionar, cu peste 83%, Consiliul Judeţean Prahova. Exercitarea atribuţiilor decizionale se face prin reprezentanţii CJ Prahova în AGA HIDRO PRAHOVA unde votul lor reprezintă majoritatea absolută. Reprezentanţii CJ Prahova în acest AGA decid întotdeauna aşa cum le spune onor preşedintele CJ Prahova. Ca unul care a făcut parte din această structură mulţi ani la rând pot să spun că, de fapt, preşedintele CJ Prahova conduce prin reprezentanţi această societate comercială. Trecem peste modul în care CJ Prahova a ajuns să fie majoritar, cu toate că dacă eram într-un stat de drept, cum este SUA spre exemplu, s-ar fi numit preluare ostilă şi ar fi fost penalizată ca ilegală. Cu toate că legal administraţia acestui serviciu revine autorităţilor locale şi nu celei judeţene, prin metode despre care se poate spune că nu au fost tocmai ortodoxe, CJ Prahova a devenit decident unic. Pentru cei care nu au fost informaţi, este bine de ştiut că această societate a apărut, ca idee, în 2003, cu scopul declarat de a accesa fonduri UE pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă din localităţile prahovene. Atunci, mai marii judeţului nostru au făcut presiuni de tot felul ca toate Consiliile locale să fie de acord cu asocierea pentru nobilul scop anunţat, adică modernizarea pe bani europeni. Profitând de situaţie, aşa cum le este obiceiul, au redactat textul acestei asocieri incluzând unele prevederi de-a dreptul înrobitoare pentru localităţile prahovene şi în acelaşi timp ameninţând că toţi cei care îndrăznesc să nu fie de acord împiedică folosirea fondurilor UE şi se opun modernizării. Evident că au avut loc numeroase discuţii, încercări de mediere, propuneri de soluţionare etc. Toate au fost în zadar. Aşa s-a ajuns ca acest contract să conţină:

„Articolul 62 – Modificarea unilaterală

În interesul Serviciului şi concesiunii, Autoritatea delegantă poate impune modificări unilaterale ale condiţiilor prezentului Contract de delegare. În cazul în care aceste modificări îi provoacă prejudicii Operatorului, Autoritatea delegantă îi va plăti acestuia o despăgubire pentru pierderile sale şi/sau sau părţile vor conveni modificări financiare corespunzătoare ale prezentului Contract de delegare.” Mai simplu spus, dacă Consiliul Local Sinaia decide să părăsească SC HIDRO PRAHOVA SA va fi nevoit să plătească bani grei celor de la Ploieşti în conformitate cu acest contract abuziv impus de mai marii judeţului. În aceste condiţii nu mai poate mira pe nimeni comunicatul de presă al SC HIDRO PRAHOVA SA care ne anunţă majorarea tarifului de apă şi canalizare. Din comunicat rezultă clar că aceste majorări au fost făcute conform strategiei tarifare stabilite împreună cu BERD, de la care operatorul s-a împrumutat de 9,2 milioane euro. În mod normal tarifele cresc atunci când veniturile devin mai mici decât cheltuielile numai că de această dată nici vorbă de asemenea motiv. Se poate spune că din contră. Cel puţin sucursala Sinaia a adus ca profit în ultimii ani câteva milioane de euro ceea ce înseamnă că ar fi putut plăti singură împrumutul făcut. Necazul operatorului de apă şi canalizare este însă că alte sucursale produc pierderi ce sunt acoperite din profitul obţinut de sucursale cum este Sinaia. Mai simplu spus, noi sinăienii plătim o parte din cheltuielile cu apa şi canalizarea din alte localităţi care nu reuşit să se eficientizeze. Ca să fie tacâmul complet, tot noi plătim şi lefurile a peste 100 de angajaţi la sediul central din Ploieşti, iar în curând vom plăti şi ratele şi dobânzile către BERD pentru împrumutul din care s-au cofinanţat lucrări de peste 100 milioane euro în alte localităţi. De ce trebuie ca noi sinăienii să plătim pentru alţii? În mod normal primarul reales ar trebui să dea socoteală pentru toate acestea nouă, cetăţenilor, dar şi să se zbată să rezolve această problemă. Din nefericire nicio şansă. Ce se poate face ? Autoritatea locală ar putea să angajeze avocaţi pricepuţi care să demonstreze în instanţă că prevederile impuse de Ploieşti sunt abuzive şi prin urmare să devină nule de drept. Primarul reales ar trebui să poarte negocieri în interesul sinăienilor cu preşedintele CJ Prahova pentru a reglementa aceste probleme. De asemenea, reprezentantul oraşului nostru în Asociaţia de Dezvoltare Interjudeţeană ar trebui să insiste în şedinţele acestei structuri pe modificarea contractului de gestiune a serviciului de apă şi canalizare şi de asemenea să caute aliaţi printre reprezentanţii altor localităţi. Bineînţeles că este necesară implicarea tuturor forţelor politice locale, şi nu numai. Bineînţeles că este necesară o voinţă politică clară pe acest subiect, necazul este că nu are cine să o facă.

Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply