Cuvinte pentru un regal de poezie, folk şi flaut la Castelul de la Posada

În loc de discurs

Considerându-vă de-acum prieteni v-aş ruga să fiţi cât mai aproape de mine, ajutându-mă astfel să suport bucuria aceasta imensă şi   unică de a mi se îndeplini unul din visele mele, parcă dintotdeauna, după care am alergat atât de amar de vreme ca să prindă contur. Şi asta, gândeam, mă tot frământa până voi fi obligat, se înţelege, să mă urc în luntrea lunară ce mă aşteaptă la marginea de înserare a Ţinutului Colţilor de Nisip…

Adică, cum am menţionat   prin semnăturile din ”Proclamaţia de la Lespezi” din 24 iulie 2005. Şi anume: ”să ne întâlnim la serbări mari şi mici, adeverind ce am dobândit spiritual în răstimpuri” prin Asociaţia Culturală ”Lespezi-2004” – Comarnic. Spre bucuria locuitorilor de pe aceste meleaguri din poveste, a mea în dublă ipostază de cetăţean al acestei urbe cât şi de preşedinte al Asociaţiei pomenită mai sus. Dar, nu în ultimul rând, a senzaţionalului scriitor, sculptor, inventator, poet şi jurnalist care acum sunt sigur că îi dă de veste Bunului Dumnezeu de ceea ce zidim noi astăzi, aici. Mai exact „să particip” la propria mea execuţie deliberantă, din moment ce-mi trăiesc visul care în niciun caz, prin prezenţa dumneavoastră aici, nu-şi mai are rostul să mă plâng pe la porţi închise şi să mă îndoiesc că astăzi, şi în acest loc, împreună, nu scriem o pagină din istoria Comarnicului. Şi de ce nu?, poate a literaturii române. Este vorba, după cum bine ştiţi, de lansarea cărţii ”A fi” de către câştigătoarea concursului internaţional de poezie „Martha Bibescu” ţinut în cadrul manifestărilor culturale de la Lespezi, vara aceasta. Între 13 şi 15 iulie. Deci astăzi, în acest loc unde se mai văd urmele frumoasei şi modernei prinţese şi scriitoare Martha Bibescu – şi despre care marele poet Rainer Maria Rilke afirma <<E imposibil, citind ”Izvor. Ţara sălciilor”, să nu te îndrăgosteşti de România>> să încercăm a uita ce timpuri ne înconjoară şi să ne bucurăm că domnişoara Maria Daniela Postelnicu – Bucureşti, îşi lansează cartea premiată, apărută în Editura ”Grinta” din Cluj Napoca. Şi care poartă titlul, după cum spuneam, ” A fi”, carte sponsorizată pentru a vedea lumina tiparului de către Primăria oraşului Comarnic. Totul se întâmplă aici şi acum unde pulsează istoria şi poezia: ”unica mărturie concretă a existenţei omului”, după cum nu se sfia să o definească marele poet Luis Cardoza Y Aragon! Ţin să mai precizez încă o dată că această bucurie ce ne-a fost dată să o trăim se datorează Asociaţiei Culturale ”Lespezi-2004” Comarnic şi nu se putea întâmpla dacă la conducea primăriei nu se afla ec. Sorin Nicolae Popa, care, într-una din zilele verii trecute, auzindu-mi păsul lăuntric, mistuitor şi tare de demult a decis: ”Când?”. După o uşoară buimăceală pentru că, recunosc, mă luase prin surprindere întrebarea domniei sale, care de fapt era începutul transformării visului meu în fapte. Adică să aibă loc, cu sprijinul primăriei, evenimentele cultural-artistice de la Schit şi desfăşurarea unui Concurs internaţional de poezie ”Martha Bibescu” în parteneriat cu Asociaţia Culturală ”Lespezi-2004” Comarnic.

– Pe 15 iulie a.c. m-am grăbit să-i răspund.

”S-a făcut!” mi-a spus, privindu-mă în ochi hotărât.

– Dar lansarea cărţii premiate, rog domnule primar, să se întâmple la Castelul Bibeştilor de la Posada. O altă piatră de hotar a istoriei Comarnicului şi unde de fapt poezia e la ea acasă. ”S-a făcut!” şi mi-a întins palma. Ne-am strâns mâinile şi mă simţeam ca un copil care, în sfârşit, primeşte o jucărie nouă… Aşa încât iată-mă aici cu dumneavoastră fericit că mi se împlineşte visul de a ţine un concurs de poezie ”Martha Bibescu” – în casa Smarandei, cum o botezase iubitul ei, prinţul Thomson of Cardigoton, ambasadorul Angliei la Bucureşti. Aici sub flăcările istoriei şi a iubirii. Şi flăcări ”ca o torţă” vie ce a mistuit castelul în septembrie 2015. Nu pentru că Thomson a depozitat acolo lăzi cu documente ale Delegaţiei Marii Britanii la Bucureşti? Flăcări, poezie şi iubire!…Câtă densitate de întâmplări asupra clipei vieţii unor îndrăgostiţi. ”Totuşi, este trist în lume” notează Martha într-un jurnal. Mai este oare necesar să o spunem? În fine!… Dar să ne bucurăm de viaţă. Onoarea aceasta pe care o trăiesc acum când sunt în mijlocul dumneavoastră mă emoţionează, mă rupe de amintiri şi fără de speranţă este cel mai frumos cadou pe care l-am primit în ultima vreme. Mulţumesc şi porţile acestea deschise de Asociaţia Culturală ”Lespezi-2004” Comarnic fie să nu se închidă în nici o împrejurare. Cu orice risc deoarece poezia este o prinţesă încununată de zei. Şi de dumneavoastră!

      

22 Sept. 2018 orele 12.45, Posada

Preşedintele Asociaţiei, Vasile Ciutacu

 

Cronica evenimentelor

 

Trebuia ca dracul să-şi bage coada! Este vorba de nebunia în zilele de weekend (şi nu numai!) când DN1-ul este o cale a nervilor tari, scăpărări de vorbe printre măsele şi a convoaielor de autoturisme, mai ales în zona până la Comarnic, din care cauză şi invitaţii noştri de la Câmpina au întârziat faţă de cei din Bucureşti care s-au trezit cu noaptea în cap, şi pe-aci ţi-e drumul. La orele 10.00, invitaţii de la Direcţia 9, despre care reputata scriitoare Nora Iuga are numai cuvinte de laudă şi vizionare: ”Voi aţi înviat poezia română. Eu nu credeam că miracolul ăsta se va mai întâmpla!” – erau în grădinile doldora de mere Ionathane. ”Sunt bune de cules numai după ce cade bruma”, a zis cineva. Şi-au permis, împreună cu ”şeful” lor, poetul de valoare Adrian Suciu, ”acompaniaţi” de poeta Cristina Berinde, de premianta concursului internaţional de poezie ”Martha Bibescu”, Maria Daniela Postelnicu, şi de subsemnatul, să ne bem în tihnă cafeaua. Şi să fumăm câte o ţigară în locul de lângă Muzeul Cinegetic Posada amenajat în acest scop…

La începerea ”ostilităţilor” în sală erau aproximativ 80 de persoane. Artişti, poeţi, scriitori, critici literari, primarul oraşului Comarnic, funcţionari din administraţia publică, atenţie!, un singur consilier din cei aleşi de popor, cântăreţi folk, o copilă flautistă sosită tocmai de la Măcin, judeţul Tulcea, profesori (câţiva însă!), premianta. Dar picior de director de şcoală nu se vedea prin sala de spectacol! Şi un public avizat de cultură. La intonarea imnului României, ”Deşteaptă-te române din somnul cel de veci!”, reporterul a simţit cum sala trăia emoţia puternică a acestor cuvinte şi nimeni, nu ştie până astăzi, de ce nu se produce această trezire la realitate, la normalitate, la un trai care să-l împiedice pe bietul român, la graniţă, să nu se mai uite în urmă cu inima îndoită. Sfârşită din cauza despărţirii de cei dragi. Când palma de pământ a copilăriei îi cheamă ca să o apere…Domnul Adrian Suciu a pornit camera de filmare. La „conducere” se afla preşedintele Asociaţiei Culturale ”Lespezi-2004” Comarnic, care solicită celor prezenţi ţinerea unui moment de reculegere în urma dispariţiei premature a senzaţionalului poet şi jurnalist Ciprian Chirvasiu, care urma să fi făcut parte din juriul concursului de poezie, dacă nu se grăbea, măcar cu o zi şi o noapte, ca să nu ajungă la stele. Şi care ”a împins-o” în faţă pe premianta Maria Daniela Postelnicu. A urmat cuvântul primarului, care a menţionat importanţa acestui concurs, cât şi a lansării cărţii premiate, specificând că pentru toate acestea a găsit un umăr zdravăn de sprijin în Asociaţia culturală menţionată mai sus. Cataloghează evenimentul ca un lucru deosebit pentru Comarnic. „Şi bine ar fi ca toţi să ne regăsim în ele. Întotdeauna. Schitul Lespezi şi familia Bibeştilor fac parte din temelia Comarnicului!”.

Apoi preşedintele Asociaţiei, emoţionat, dă citire cuvântului său prezentat în prima parte şi intitulat ”În loc de discurs”. Se dă cuvântul d-lui Florin Dochia, poet, scriitor, jurnalist, eseist, traducător care a făcut parte din juriu, redactând şi cartea premiată: ”Este o carte foarte bună de poezie care transferă realul, concretul existenţei noastre cotidiene în emoţie, în sentiment şi care provoacă pe fiecare cititor la reflecţie asupra propriei sale vieţi”. Şi, pentru că a bătut în lung şi lat meridianele lumii invită administraţia locală să studieze posibilitatea înfiinţări unei cafenele literare aici. ”Ca la Paris, bunăoară!” Mulţumeşte primarului şi Asociaţiei Culturale pentru desfăşurarea acestei iniţiative „care aşează Comarnicul pe harta literară a României”. Sosindu-i rândul premiantei, poeta Maria Daniela Postelnicu mulţumeşte celor care au avut ideea să desfăşoare acest concurs. A citit cinci poezii din cartea premiată, iar în registru de impresii a notat „Cum este să te vezi pe tine asemuit pe hârtie…Comarnic 2018”. I s-a înmânat placheta de către primar. Fotografii cu nemiluita, iar camera de filmare într-una a fost pe fază. Apoi au citit din versurile lor poeţii: Adrian Suciu, Florin Dochia, Vasile Ioan Ciutacu, iar Sasenka al nostru (Ştefan Al. Saşa) cu epigramele şi parodiile sale a făcut sala să-şi aducă aminte că pe lume mai este şi ironia bine strunită. Corala „Martha Bibescu” a Clubului Copiilor a prezentat un program magistral. Bravo, Florine! Pe când d-na Liana Cosma cu cântecele folk „Ploi”, „Tăcerea liniştei”, „Destin”, „Cântec pentru mama” nu ştiu de ce mi-a adus aminte că o văd pe Tatiana Stepa. Oare să fi fost ea?… Iar repertoriul Selmei Kerim, de numai 12 ani, la flaut sopran alto şi tenor, din creaţia compozitorului Jacob Van Eyck plus interpretarea câtorva melodii medievale pur şi simplu i-a uimit pe cei prezenţi, mai ales că umbla zvonul prin sală că „De trei ori fata asta a câştigat concursul naţional la acest instrument. Plus că a intrat anul trecut în posesia concursului internaţional de flaut de la Haga”. Iar dacă se întâmplă să se ia cineva de ea, neavând nicio vină, să ia aminte că e posesoarea a mai multor medalii de aur la karate în diferite concursuri naţionale şi internaţionale.  De fiecare dată, după recitări de poezie folk ori flaut publicul a fost foarte generos cu aplauzele. Iată ce a zis domnul Florin Dochia: ”Cele mai calde felicitări pentru minunata întâmplare numită MARTHA BIBESCU şi dedicată literaturii şi muzicii, aici la Posada. Mulţumiri d-lui primar Sorin N. Popa şi d-lui Vasile Ioan Ciutacu”. Profesorul Ion Tamaş: ”Aştept cu multă nerăbdare următoarele evenimente culturale de acest gen, care să se ridice cel puţin la nivelul calităţii acestuia la care am participat.

” Cineva din Direcţia 9: ”Oriunde se adună doi oameni în numele Poeziei, cu îngăduinţă, cu dragoste şi cu dăruire de sine, acolo cu ei va fi şi Ciprian Chirvasiu”.

Ştefan Al. Saşa: ”O întâlnire deosebită! Felicitări organizatorilor şi domnului primar. Voi veni aici oricând.”

Să fi fost orele 15.00 când s-a tras cortina, cu alte cuvinte!

La buna revedere

You may also like...

Leave a Reply