„Eu sunt o persoană care mă judec în permanenţă”

– interviu cu elevul Drăgoi Cosmin din clasa a XII-a uman de la Liceul „Simion Stolnicu” Comarnic –

VASILE IOAN CIUTACU

Era o toamnă neasemuit de frumoasă. O lumină de gutuie – vorba poetului, ne lumina pe toţi cei care eram în „chioşcul” Liceului „Simion Stolnicu” – Comarnic. Frumos amenajat în curtea şcolii, pe latura nordică a acesteia. „Lipit” aproape de proprietatea fostului mare învăţător şi director de şcoală Ion Petrescu. Am spus toţi pentru că eram trei persoane: profesoara de istorie Cristina Ilincuţa, profesorul de geografie Ion Tamaş şi subsemnatul.

„Învârteam”, ca întotdeauna – de altfel – vremile. Când la un moment dat doamna profesoară Ilincuţa, un suflet mare pentru istoria românilor, a zis: „Mă uluieşte elevul din clasa a XII-a uman care a venit din Italia”

– Da, fără îndoială! A completat profesorul Ion Tamaş. E inteligent şi logic în gândire…

După care a început cursa mea contraconometru pentru „a-l prinde” din urmă pe elevul Drăgoi Cosmin, că despre el era vorba, hotărât fiind să stau de vorbă cu el prin intermediul „Ziar de Sinaia”. Sorţii mi-au fost din nou favorabili când, în altă zi, aflându-mă în holul mare al Liceului „Simion Stolnicu” am dat peste elevul „meu” împreună cu mama sa, care ţinea în braţe o fetiţă, parcă.

– Uite, el este elevul care vă interesează! M-a asigurat prof. Ion Tamaş. Am intrat în vorbă cu mama (vai, cât de expresivă este limba română!) şi cu el. Şi am convenit să facem interviul. „Pe mâine!” m-am repezit eu bucuros că îmi găsisem ceea ce căutam.

– Nu, că sunt la şcoala de şoferi şi nu pot! „Atunci, hai să ne întâlnim pe 2 noiembrie. La cofetărie”

– Desigur! Pe la orele 13.30? Este O.K.? „Fără îndoială, că aşa va fi” am bânguit eu, în timp ce mama legăna fetiţa şi vorbea la telefonul mobil în limba italiană.

– Uitaţi numărul meu de telefon, ca să ştim unul de altul! Şi primesc un capăt de hârtie rupt dintr-un A4, dacă nu mă înşel. Pe 2 noiembrie a.c. la orele 13.30 fix iată-ne la cofetărie. Şi pornim „motoarele”.

CITIŢI CONTINUAREA ÎN EDITIA TIPĂRITĂ

You may also like...

Leave a Reply