Cercetările fraţilor Ţiţeica în abruptul Bucegilor (II)

Explorările grupului Ţiţeica: premiere?

Am arătat   că în deceniul al treilea   Mihai Haret lansase   moda “premierelor”, atribuindu-şi sie ori prietenilor săi întîia parcurgere a numeroase trasee. Contrar acestei optici, Radu Ţiţeica a susţinut (îndeosebi după 1932, cînd alpiniştii români folosesc pentru prima dată pitoanele) că drumurilor sale în abruptul Bucegilor li se poate atribui cel mult calitatea de premieră turistică.

“Dacă ar fi să atribui titlul de premieră vreunuia din traseele efectuate de noi în Bucegi, cred că explorările din […] Peretele Albişoarelor ar avea şansa să fie premieră, căci şi locurile sînt mai izolate şi nici urme de capre, care ar putea tenta pe vînători, nu am întîlnit pe aici*1, dar […] faptul că nu am folosit, pentru parcurgerea acestei regiuni, mijloace tehnice, nu exclude posibilitatea ca ele sa fi fost parcurse anterior de vînători/” (Memorii, p.55)

Supoziţia este întărită de faptul că au găsit, în 1926-27, pe Brîul Acelor, dulia unui cartuş, semn că vînătorii colindau locurile. Dintre ei, fraţii Ţiţeica l-au cunoscut (la Lespezile Mălinului) pe Alex. Ghika, reîntîlnit ulterior în circumstanţe mai mult decît neaşteptate.

CITIŢI CONTINUAREA ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ

You may also like...

Leave a Reply