Muşcătura de şarpe

Vasile Ioan Ciutacu

Motto: „Batjocura este adesea sărăcie a spiritului”               La Bruyere

 

Eram în drum spre Bacău şi prietenul meu şofa nebuneşte pentru a nu ne prinde viscolul prin pasul Oituz. Asta se întâmpla pe 30 noiembrie a.c., pe la prânz. Când clik! I Phone-ul meu îmi dădea de veste că „a sosit” un mesaj cu programul manifestărilor culturale închinate Centenarului Marii Uniri. Şi care urmau a se desfăşura în Comarnic pe 1 decembrie 2018, orele 11.00. La Monumentul Eroilor de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Vatra Sat, unde eram „prins” şi eu fiind „făptaşul” unor poezii patriotice scrise de-a lungul vremii.

Un grupaj din aceste versuri închinate unor eroi comărniceni căzuţi pe câmpul de luptă în conflagraţiile mondiale ale secolului XX, şi nu numai, apăruse în „Ziar de Sinaia” nr. 910/28.11-04.12.2018, pagina 15. Rugasem pe cine trebuia din primărie ca aceste poezii – dacă era posibil – să fie recitate de elevi. Iar poemul „Eroul” – dedicat învăţătorului Ion Bulei, comărnicean, dar şi mai mult, poenar, mort pe 27 august 1941, înspre amurg, în luptele de la Alexandrofka – dacă se poate, să-l recit eu. Mi s-a dat ok-ul, şi convins că aşa se va întâmpla, „trăgeam cu dinţii” de autoturism ca să ne încadrăm în timp pe serpentinele Oituzului…

L-am apelat pe primarul Sorin Nicolae Popa ca să-i mulţumesc pentru gestul făcut. Dânsul, ca-ntotdeauna, bine crescut a zis, parcă: „E firesc să se întâmple aşa!”. După care mi-a cerut o părere: la ce profesor să apeleze pentru a istorisi despre evenimentele din primul război mondial, implicit despre 1 Decembrie 1918, din moment ce profesorul univ. dr. Ion Bulei nu putea veni având probleme cu sănătatea, iar sora dumnealui, prof. de istorie Elena Lungeanu era la istoricul nostru. În Bucureşti. Şi colac peste pupăză nici prof. Cristina Ilincuţa de la Liceul „Simion Stolnicu”, nu putea „preda” lecţia care se cuvenea la monumentul din Vatra Sat, deoarece de curând suferise o intervenţie chirurgicală.

CITITI CONTINUAREA IN EDITIA TIPARITA

You may also like...

Leave a Reply