Formalismul birocratic

Nicolae IOSIFESCU

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Ultima perioadă a vieţii politice a fost şi încă mai este marcată de modificări ale legilor justiţiei, controverse semnificative pe această temă, manifestaţii şi diferite luări de poziţie care mai de care mai nuanţate. În acest context, aproape neobservat, a trecut un eveniment care ar trebui să dea de gândit tuturor, dar care, din păcate, este interpretat în cheie politică şi drept consecinţă minimizat intenţionat.

Este vorba de decizia BEC de a nu permite Alianţei USR PLUS să candideze la alegerile europarlamentare urmată de hotărârea ICJ care a admis contestaţia permiţând în acest mod candidatura alianţei. În fapt BEC a motivat decizia cu faptul că preşedinţii celor 2 partide nu figurează în registrul partidelor politice unde sunt trecute alte persoane. Chiar dacă partidele respective au notificat în termeni legali schimbarea preşedinţilor, neoperarea în acest registru a dat apă la moară celor care aveau decizia în BEC să pună talpă acestei alianţe. În acest mod BEC a încercat să anuleze în mod abuziv drepturi constituţionale, în conformitate cu principiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, fără a face referire nici măcar la un articol de lege care să fi fost încălcat, aşa cum ar fi fost firesc într-o astfel de situaţie.

În fapt membrii BEC s-au prelevat de formalismul birocratic al legii partidelor politice, legea nr.14/2003, care prevede la art.24 existenţa Registrului partidelor politice şi constatând diferenţe între acest registru şi documentele prezentate de alianţă, fericiţi că au găsit nod în papură, s-au repezit să comită un abuz, opunându-se candidaturii acesteia.

Este foarte grav că o structură atât de importantă ca BEC s-a pretat la un abuz grosolan motivându-l cu chestiuni formale care ţin de interpretare şi nicidecum de legalitate. Aşa se face că acum credibilitatea BEC s-a diminuat semnificativ, ceea ce nu este deloc de bun augur în preajma alegerilor care urmează.

Nerespectarea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti de către o structură creată special pentru a garanta respectarea legalităţii în cazul alegerilor ne poate trece foarte uşor în rândul ţărilor nedemocrate sau cu democraţii nefuncţionale, ceea ce înseamnă o involuţie evidentă. Poate că multă lume ar putea spune că a fost o greşeală neintenţionată şi că totul este bine când se termină cu bine. Din păcate lucrurile nu sunt atât de simple.

Sunt din ce în ce mai mulţi cei care fac parte din structuri decizionale importante şi care în loc să respecte legea o interpretează şi caută orice chichiţă posibilă pentru a elimina din jocul politic adversari ce par a fi incomozi. Abuzul în funcţie, mai nou dezincriminat de Codul Penal, începe să devină regulă pentru indivizi fără scrupule ce fac tot posibilul să îşi mulţumească şefii politici cu scopul vădit de a-şi perpetua privilegiile obţinute. Din nefericire există şi români care se bucură atunci când persoane neagreate de ei devin victime ale unor astfel de abuzuri neînţelegând că li se poate întâmpla şi lor oricând să păţească la fel.

Atacurile la adresa sistemului democrat sunt foarte periculoase şi nicidecum nu trebuie minimalizate pentru că repetarea lor se poate întâmpla oricând. Ambiguitatea legislaţiei însoţită de formalismul birocratic dus la extrem pot duce, cu paşi mici dar siguri, la transformarea sistemului democrat într-unul autocrat de tip Erdogan în Turcia sau Putin în Rusia. Cei care au îndoieli în acest sens se pot uita la administraţia publică sinăiană şi vor constata că abuzurile au devenit regulă iar, drepturile şi libertăţile individuale istorie. Acapararea puterii şi mai ales concentrarea acesteia într-o singură mână duce inevitabil la despotism cu consecinţe negative pe termen mediu şi lung. Dacă vrem într-adevăr să trăim ca cei din Vest singura soluţie este democratizarea vieţii publice şi nicidecum marşul forţat spre autocraţie. Bineînţeles că asta depinde numai de noi. Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply