Pătrunderi în abruptul Bucegilor (1927-1932) (VIII)

XLIX

În 1930-32, ca urmare a succeselor sale în căţărătură, N. Dimitriu începe să trateze turiştii obişnuiţi drept “mazete”, “săpători de şanţuri alpine”, “vîrforişti” etc. Ca şi cum aceasta nu ar fi fost de ajuns pentru stîrnirea unor numeroase antipatii, Dimitriu îl priveşte altfel şi pe idolul teceriştilor.

“Cînd vine cineva de la Peştera, trebuie să-ţi aducă noutăţi care te dezgustă. Între altele, mi s-a spus că amicul Dem. Stoenescu […] mă injură. În treacăt adaog, acest superb exemplar turistic a înregistrat o mare performanţă: a urcat pe zăpadă la Schill!! Cauza «simpatiei» ce-l leagă de mine constă în aceea că şeful suprem al turismului la noi, în speţă deliciosul «cîrciumar alpin», dl. M. Haret, nu prea-mi inspiră mare respect pentru ale sale cunoştinţe de geograf alpin (ce meserie o fi şi asta ? Ştiu că un geograf abordează orice probleme [:] munte, mare, cîmpie etc. Altfel ar însemna că într-o bună zi să auzim de meserii şi mai dihaie… “Geograf de deal”, “geograf de cîmp”, “geograf de baltă” […]) Şi cum poate să mă uluiască un om cu vastele sale cunoştinţe cînd:

  1. Ca turist propriu zis este o mazetă.
  2. Ca geograf alpin, nepunînd măcar o curbă de nivel pe o oarecare hartă, îşi instalează în schimb cu îndrăzneală numele înaintea acelora care au lucrat realmente la realizarea lor (Ba are şi el o contribuţie toponimică, foarte preţioasă: Creasta Viilor Senzaţii !!!).

3. Şi apoi îndrăzneala cu care a emis acea inegalabilă prostie: «În aprilie zăpada pe munte este de culoare cenuşie» crezînd că debitează o părere într-adevăr savantă şi în repetate rînduri verificată (oare ?) nu mi-a dat oare dreptul să– i răspund… «Da ! Pînă la altitudinea unde cunoaşteţi dv. muntele în aprilie, zăpada este într- adevăr… gris !» Iată cauza pentru care numele «N. Dim.» a devenit odios oricărui touring-man, care se prosternează respectuos, la picioarele sphynxului alpin cu mustăţi de cîrnăţar” (scrisoare către R. Ţiţeica, 5 mai 1932).

CITITI CONTINUAREA IN EDITIA TIPARITA

You may also like...

Leave a Reply