Fondurile UE

Nicolae IOSIFESCU

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

 

Propaganda găştii aflate la putere în Sinaia ne-a făcut deseori capul mare cu nemaiîntâlnitele fonduri UE accesate de reales. Mizând mai ales pe lipsa de informaţii din acest domeniu, aplaudacii şi pupincuriştii realesului au încercat să ne inducă ideea că, vezi Doamne, oamenii primarului au depus eforturi considerabile şi drept urmare a competenţelor acestora s-au putut accesa nenumărate fonduri UE. În acelaşi timp au tăcut mâlc încercând să ascundă faptul că toate aceste fonduri au fost obţinute de profesionişti angajaţi pe bani grei care au făcut toată munca aferentă.

Cu toate acestea cine ar avea curiozitatea să se informeze, ar putea să afle că, spre exemplu, pentru proiectul Amenajare Grădină Publică „Parc Ştirbei” Primăria Sinaia a angajat, bineînţeles prin cumpărare directă, servicii de consultanţă privind managementul acestui proiect în valoare 130.000 ron. Serviciile constau în: elaborarea documentaţiilor de atribuire, aplicarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică, întocmirea dosarelor Cererilor de Rambursare, ş.a.m.d.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu proiectul ”EFICIENŢĂ ENERGETICĂ ÎN ZONA ISTORICĂ – SINAIA ŞI EXTINDERE ILUMINAT PUBLIC” pentru care a fost încheiat un contract similar în valoare de exact 1300.000 ron şi bineînţeles tot prin aceeaşi metodă de atribuire directă.

Mai simplu spus, toată munca aferentă întocmirii documentaţiilor necesare este făcută de către o firmă angajată special pentru această activitate. Rezultă clar, evident da, după cum ar spune unii, că superspecialiştii primarului nu fac mai nimic şi doar se laudă cu marile realizări ale epocii de aur. Este deja o modă la Primăria Sinaia ca pe bani publici să fie angajate firme specializate care să facă munca oamenilor primarului care, neavând competenţele necesare, se văd nevoiţi să apeleze la specialişti adevăraţi,   pe banii noştri, ai tuturor sinăienilor.

În fapt incompetenţa este marea problemă, pentru că primarul a făcut tot posibilul ca să îndepărteze pe cei competenţi din zonele de decizie înlocuindu-i cu linguşitori lipsiţi de competenţele necesare poziţiilor ocupate. Singura regulă pentru ocuparea acestor posturi a rămăs linguşeala. Ingineria socială care stă la baza propagandei realesului se bazează pe lipsa de acces la informaţii sau ceea ce se numeşte îndeobşte minciună prin omisiune. Din nefericire multă vreme până acum manipularea a funcţionat din plin şi a reuşit să formeze imaginea mult dorită de reales potrivit căreia au fost accesaţi banii europeni.

În realitate lipsa competenţelor administrative este caracteristica de bază a găştii aflată la putere în Sinaia. Necazul este că ei reuşesc destul de bine să îşi mascheze carenţele şi să mintă frumos spre deliciul alegătorilor. Este evident că cea mai bună slujbă este să fi angajat pe un salariu de cca. 1500 euro, iar munca pentru care ai contract să o facă diverse firme angajate pe bani publici. Ce ar putea să îşi dorească mai mult un angajat la stat? De o astfel de situaţie nu pot beneficia însă decât membrii găştii realesului singurii în măsură să se joace cu bugetul oraşului Sinaia după poftele proprii. Aşa vedem ce se întâmplă cu taxele şi impozitele plătite de noi, amărăştenii, pe care aceşti oportunişti le cheltuie spre îndestularea lor şi a celor apropiaţi puterii locale.

Aspectul poate cel mai puţin cunoscut este însă că şmecherii aceştia nu se mulţumesc numai cu imaginea şi munca făcută de alţii. Ei se dau drept manageri de proiect spre exemplu, dar nu numai, şi încasează drept urmare diverse sume aferente aşa zisei munci depuse suplimentar celei pentru care au fost angajaţi. Bineînţeles toate acestea se întâmplă în timpul serviciului şi cu binecuvântarea realesului care face tot ce este necesar pentru bunăstarea membrilor găştii. Cum s-ar zice trai pe vătrai cu realesul ăsta dacă faci parte din gaşcă. Singura întrebare care rămâne este: până când?

Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply