Primim pe adresa redacţiei! NERVI ŞI NEPĂSARE!

Suntem un grup de şcolari de clasa a 2-a din Alba Iulia şi cu programul ,, Şcoală altfel: ne-am hotărât să vizităm ceva special, ,, Castelul Peleş “.

Ne-am trezit la ora 6:00 şi a am pornit la ora 7:00 spre Sinaia cu gândul că vom fi printre primi care vor vizita castelul.

După un drum în amorţire şi somnoroşi ajungem la Castelul Peleş. Aici, un peisaj frumos (de oameni cu potenţial financiar). Odată ajunşi la castel a început şi calvarul! O mulţime de oameni şi copii care nu ştiau care unde să o apuce!!

Ne-am aşezat în grup la primul rând sperând că ne vom bucura de minunata privelişte.

Eu, în timp ce ei stăteau la rând, am fugit ca un adevărat turist chinez cu aparatul foto să surprind cât mai multe cadre din castel, să ne mândrim cu aşa castel minunat. În drumul meu prin împrejurimi nu am văzut niciun om de ordine sau pe cineva, niciun ghid turistic.

Am dat o tură şi în drumul meu în partea stângă cum stai la castel cu faţa spre el (în spatele tunurilor) erau trei jandarmi care fumau, râdeau şi beau cafea. Am făcut poze la ce credeam eu că era mai frumos şi pe urmă     m-am dus să-mi caut disperat grupul unde era şi fata mea.

I-am căutat la rândul unde i-am lăsat, normal. Spre stupoare mea nu erau acolo! Disperat, cu ochii cât cepele şi agitat, priveam un semn distinctiv al unei persoane cunoscute din grup. Într-un sfârşit i-am găsit la un alt rând. Pe urmă am fost lămurit. La primul rând se cumpărau bilete, iar la al doilea se intra în castel. M-am uitat la prima uşă unde stătea un grup de turişti, crezând că acolo este intrarea. Precizez că nu sunt panouri (indicatoare) care să explice ce, cum şi unde!!??

Într-un târziu am văzut unde trebuia să ajungem. Am spus: ,,Să fim pozitivi”. În timp ce noi stăteam la rând pentru a intra în castel, profesorii erau la rând, la bilete. Ajunşi la trei sferturi din coadă am văzut că grupuri de copii, adulţi treceau pe lângă noi mergând cu interes spre palat. Mulţi oameni au început să pună întrebări: ,,De ce vă băgaţi în faţă?” După câteva cuvinte ne-am lămurit (cei de la coada de bilete veneau cu biletele la cei care stăteau să intre în castel!!). Afară ploua. În total am stat 2:30 ore. Stăteam pe un culoar de 3 – 4 metri om în om şi dacă mai scăpai şi ceva pe jos nu puteai să te apleci să ridici. Nu culoare de ieşire sau benzi de delimitare pentru grupuri. Ce securitate? Ce oameni de ordine? Nimic!! Ca la români, pe vremea lui Ceauşescu la cozile de la alimentări.

După ora 13:30 copiii vroiau la toaletă!! Acum este o problemă. Cum să ieşim din mulţimea agitată de oameni nervoşi şi obosiţi şi să şi revenim la grup? O mamă a luat copiii şi s-a împins prin mulţime reuşind în 16 minute să iasă şi să meargă la toaletă (totul a durat 30 min). Între timp copiii nu mai aveau răbdare şi vroiau să ieşim din rând. Ţipau, plângeau şi câmd cineva îi atingea părea că totul e făcut dinadins. Fiind multă lume nemulţumită am hotărât să fac eu ceva. Am sunat la „Palatul Peleş“ şi am spus poveste noastră, după care am întrebat: ”Unde sunt oamenii de ordine, de securitate? Cu siguranţă aveţi aşa ceva, dar ei nu sunt!“ (De fapt, ei fumau, beau cafele şi făceau ca să treacă frumos timpul în favoarea lor).

Dacă a văzut că nu mă las, a spus: „Aşteptaţi un pic”. Am auzit în receptor: „Este unul la telefon şi nu-i convine nu ştiu ce!”   După un timp am spus că dacă nu trimit oamenii de ordine sun la 112. Mi s-a răspuns că îi trimit imediat. După 10 minute au apărut la repezeală jandarmii, unul aruncând la gunoi, din mers, un pahar de cafea. Am sunat şi la Ministerul Culturii. (0212229135). Acolo, o doamnă de la birou, mi-a făcut legătura cu „Şefa” care a încercat să mă convingă că este normal şi sunt regulamente de respect. Ce regulamente? Aici era debandadă!! Fiecare făcea ce vroia!! Lumea de lângă mine, auzind că vorbesc în favoarea lor, a început să vorbească răstit, iar „ Şefa“ s-a supărat şi mi-a închis în nas.

Am vizitat castelul plin de nervi şi supărat că mulţi i-au banii degeaba şi nu fac nimic. România, ţara tupeiştilor! Cum se poate aşa ceva? Castelul Peleş face miliarde de lei zilnic şi aici nu se respectă siguranţa oamenilor. Rugăm autorităţile competente şi pe d-nul Ministru Daniel Breaz, să facă ceva pentru normalitate!

Mulţumim frumos şi aşteptăm cu nerăbdare un răspuns din partea autorităţilor.

You may also like...

Leave a Reply