Banii publici …cei care lucrează cu mierea s-au obişnuit să se lingă pe degete

Nicolae IOSIFESCU

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

 

În administraţia publică cel mai important aspect este utilizarea banilor publici. Din această cauză apar şi cele mai multe probleme. Lăsând la o parte vechea zicală că : “ banul este ochiul dracului ”, ordonanţarea dar mai ales cheltuirea banilor publici se face conform unor reguli destul de clare, chiar dacă uneori ele sunt interpretate în fel şi chip. Legislaţia aferentă finanţelor publice include legi, ordonanţe, Hotărâri de Guvern dar şi Hotărâri de Consiliu, adică norme locale adoptate conform legislaţiei în vigoare.

Pentru că legislaţia este interpretabilă chiar din momentul zămislirii ei, dar mai ales pentru că cei care lucrează cu mierea s-au obişnuit să se lingă pe degete, normele şi regulile pe care noi, amărăştenii, suntem obligaţi să le respectăm devin mai curând nişte glume pentru cei aflaţi vremelnic la putere.

Sinaia şi ordonatorul principal de credite sunt cel mai bun exemplu în acest sens.

De fapt este şi normal să se întâmple aşa atâta vreme cât primarul reales decide din poziţia pe care o are ca şi cum ar fi directorul unei firme private decisă să facă profit cât mai mare posibil, bineînţeles pe spinarea sinăienilor. Este foarte greu ca un astfel de individ să înţeleagă că utilizarea banilor publici se face în interesul tuturor cetăţenilor şi nu pentru gloria unui primar megaloman ajuns din greşeală într-o funcţie de decizie.

Legea finanţelor publice locale stabileşte la art. 3 că bugetul local “va reflecta dimensiunea efortului financiar public în unitatea administrativ-teritorială pe anul respectiv, starea de echilibru sau dezechilibru, după caz”. Mai simplu spus asta înseamnă că efortul comunităţii de a contribui la veniturile bugetare acoperă sau nu necesităţile edilitare stabilite de reprezentanţii cetăţenilor.

Atunci însă când decidentul principal visează la elicoptere ce urmează să se învârtă pe cerul oraşului, turnuleţe chinezeşti ce ar trebui să apară în piaţa oraşului, parcuri acvatice ce vor fi caracteristica principală a Sinaiei, iar parcările se vor face supraetajat pentru că aşa i-a apărut în vis realesului, evident că banii publici nu au cum să ajungă vreodată şi prin urmare echilibrul bugetar se frânge.

Diletantismul ordonatorului principal de credite nu putea duce decât la situaţia actuală a bugetului oraşului Sinaia care este îndatorat până peste cap. Culmea este că în această situaţie primarul reales a solicitat, şi apoi bineînţeles că a primit, acordul Consiliului Local Sinaia pentru un nou împrumut de 10 milioane lei la şedinţa din luna februarie. Ca să ne demonstreze încă o dată cât este de incompetent, la şedinţa următoare, acelaşi primar a supus aprobării aceluiaşi for deliberativ aprobarea unui excedent bugetar de peste 5 milioane lei. Mai simplu spus primarul nu a fost capabil să execute bugetul anului 2018, nu a pus în practică ceea ce tot el propusese a se realiza din bani publici, pentru că nu s-a priceput, şi drept urmare a trecut banii necheltuiţi la excedent.

Grav este că aşa stau lucrurile de mai mulţi ani, primarul reales făcându-şi un obicei din a nu realiza obiectivele edilitare aprobate prin buget. Cine are curiozitatea poate vedea că în fiecare an din ultimele 2 mandate realesul a avut excedent bugetar ca efect direct a lipsei lui de competenţe în domeniul financiar.

Evident da, după cum ar spune unii, să soliciţi împrumut atunci când nu eşti în stare să utilizezi banii existenţi este clar măsura incompetenţei cu care se lucrează la Primăria Sinaia spre beneficiul nu se ştie cui.

Pentru noi, amărăştenii de rând, rămâne însă problema plăţii datoriilor făcute de reales, dar şi finanţarea lucrărilor edilitare necesare realmente comunităţii noastre. Atâta vreme cât aceleaşi persoane ghiftuite până la refuz vor continua să ridice mâinile cu obedienţa cunoscută este clar că bugetul local se va afunda în datorii peste datorii pe care le vom plăti tot noi sinăienii. Această spirală la un moment dat se va înfige în pământ şi bineînţeles că efectele nu se vor lăsă aşteptate. Singura întrebare care rămâne este nu dacă, ci până când?

Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply