O nouă bătaie de joc …el a constatat în timp că îşi poate face imagine pe bani publici…

Nicolae IOSIFESCU

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

 

Una dintre metodele cele mai cunoscute de menţinere la putere a politicienilor este de a da plebeilor ceea ce strămoşii noştri numeau “pâine şi circ“. Aşa face şi realesul urbei noastre. În fapt el a constatat în timp că îşi poate face imagine pe bani publici şi pentru că toată lumea bate din palme se simte încurajat să continue prăduirea bugetului local.

La şedinţa Consiliului Local Sinaia din data de 30 mai 2019, ca în fiecare an de altfel, primarul a propus ”premierea elevilor cu rezultate deosebite, profesorilor coordonatori şi antrenorilor din oraşul Sinaia pentru perioada 2017-2018”. Până aici toate bune şi frumoase numai că după ce este explicat până în cele mai mici amănunte modul de calcul al premiilor, primarul propune sumele necesare în opinia lui:

Art. 4. Aprobă efectuarea de cheltuieli pentru acordarea de premii în cuantum de 45.000 lei.

Art. 5. Aprobă efectuarea de cheltuieli organizatorice în cuantum de 60.000 lei.

Orice s-ar spune sare în ochi discrepanţa majoră între valoarea totală a premiilor şi cheltuielile organizatorice. Astfel se vede cât se poate de clar că pe reales îl interesează de fapt organizarea evenimentului mai mult decât premierea elevilor performeri.

În argumentarea cheltuielilor de organizare vedem :

“ Servicii prestate de autori pentru evenimente – 15.000 lei;

Prestaţii artistice = 15.000 lei;

Servicii catering pentru 350 invitaţi, amenajare sala etc: 30.000 lei;

buget estimat cheltuieli organizatorice : 60.000 lei ”

Carevasăzică aşa zişii autori de evenimente reuşesc să încaseze 15.000 lei din bugetul public al oraşului Sinaia numai pentru că realesul este larg la pungă când este vorba de evenimente la care el se află în centrul atenţiei. Mult solicitanta muncă a acestor autori de evenimente este foarte bine cotată de reales în timp ce un elev ce obţine locul 1 la o olimpiadă judeţeană primeşte fabuloasa premiere de 100 lei. Este clar pentru oricine că modelul profesional la Sinaia este autor de evenimente şi drept urmare tinerii sinăieni ar trebui să se orienteze către această foarte bine cotată meserie. Ținând cont şi de largheţea cu care pleacă banii din visteria oraşului, la comanda vajnicului reales, spre această zonă profesională, ar trebui să se înfiinţeze o clasă specială la colegiul M. Cantacuzino care să pregătească autori de evenimente. Astfel putem spune că o mai puţin cunoscută profesie este adusă la lumină şi mediatizată de atât de dornicul de evenimente reales care îşi permite să cheltuiască sume importante din banii publici pentru spectacolele puterii.

Defalcarea cheltuielilor organizatorice, aşa cum apare în documentele oficiale, ne demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că actualul primar al urbei noastre este interesat numai de propria imagine şi nicidecum de problemele sinăienilor. Pe reales nu îl interesează de nicio culoare să premieze realmente elevii ce au obţinut rezultate deosebite ci cum să se situeze el în lumina reflectoarelor pentru fala sa proprie.

Din nefericire în concepţia realesului banii publici sunt destinaţi propriei campanii electorale motivul fiind unul simplu: fiindcă se poate.

Într-adevăr se poate ca primarul reales să se comporte ca unicul proprietar al bugetului local atâta vreme cât toţi cei din jurul său aprobă necondiţionat orice propunere a sa. Servilismul aleşilor locali asortat cu pupincurismul celor mai mulţi dintre cei apropiaţii realesului fac ca deciziile administraţiei publice locale să aibă ca unic scop cultul personalităţii actualului primar. Derapajul grav de la valorile democratice duce administraţia publică sinăiană spre un despotism vizibil care nu are nimic comun cu valorile europene spre care tindem în ultimii 30 de ani. Este clar pentru oricine că lucrurile nu pot continua să meargă în halul ăsta.

Să auzim numai de bine.

You may also like...

Leave a Reply