Urma scapă „turma”!

Doru Cernescu

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.     

 

Ştiu că e posibil să vă fi plictisit cu atâtea probleme şi insistenţe stimaţi contribuabili, ba chiar aţi fi tentaţi să-mi reproşaţi că eu vreau ca într-un mandat şi de către un ales să se rezolve toate, dar aici nu e vorba de un mandat, ci de trei şi suma, incluzând şi creditele angajate, acoperă cu brio patru mandate (că în viitorii 20 de ani de-abia vom reuşi să ne achităm ratele şi dobânzile), vedeţi de ce nu pot lăsa să se aştearnă praful uitării peste perioada dinastiei Oprea?

Desigur, în atare situaţie nu doar unul e vinovat de secătuirea, ca să nu spun tâlhărirea, bugetului şi patrimoniului comunităţii, ci toţi cei ce fac sau făceau parte din Consiliul local în toată perioada, evident. Şi mă refer doar la aceia ce au susţinut proiectele păguboase, la cei ce au înstrăinat terenurile pe a zecea parte din valoare tot către ei sau ai lor, dar şi la funcţionarii numiţi politic, ce au permis realizarea lucrărilor supra-majorate când calitativ erau pe ultima treaptă. Da, toţi aceştia ar trebui să stea un pic la Poarta Albă (aşa, măcar câte 10 ani de fiecare) să ştie cei ce vor mai veni după ei, că nimeni şi nimic nu-i poate scăpa de răspundere când confundă avutul public cu cel personal.

Dat fiind cele spuse, cu scuzele de rigoare, vă voi prezenta şi ce a mai rămas nerezolvat (ori într-o perioadă relativ scurtă s-a deteriorat), dintre ale urbei probleme, aşa cum am şi precizat.

Astfel, defrişările din parc (fără a mai lua în discuţie şi ce s-a făcut cu masa lemnoasă) normal ar fi trebuit să ducă şi la o replantare ori când nu va mai rămâne niciun arbore se va trece urgent la montarea brazilor artificiali? Până atunci totuşi consider că s-ar impune măcar toaletarea arborilor existenţi ca din primăvara viitoare să se replanteze brazi autentici (nu arbori exotici), că poate măcar parcul va fi fericit de boala ce se tot extinde şi printre conifere (mucegaiul, ce afectează lemnul şi după tăiere). Ori aleşii nici nu au observat că şi pădurea e bolnavă (şi nu mă refer la corupţie)?

De asemenea, s-a „scăpat” din vedere că actualul garaj al mijloacelor de transport local nu a mai fost reparat dinainte de 1989, degradându-se pe zi ce trece. Nu vă gândiţi că e mult mai puţin costisitor să reparaţi ce aveţi decât să faceţi altul, ori există şi pentru acest edificiu vreo ofertă „absconsă”? Chiar mă gândesc la modul serios că la un moment dat (şi nu mai e mult până atunci), din lipsă de lichidităţi, dar nu numai, o să scoateţi transportul local la vânzare, dându-l cu sediile ruinate pe câteva sute de mii de euro (?) aşa cum o să vindeţi şi telegondolele pe… să zicem, un milion bucata (când au costat fiecare de zece ori mai mult). Dar asta e altă gâscă în altă traistă veţi susţine, şi pe bună dreptate. Totuşi, noi, comunitatea?

Se vede treaba că la noi doar prostia se plăteşte nu şi hoţia, aşa că cine are… are, nu?

O altă problemă de dată mai recentă este că nesimţitele scări de lângă fosta Casă de Copii 30 Decembrie (actuala alee Take Ionescu) iar ne fac probleme, dar tot ne-au făcut de 3-4 ori în ultimele mandate „dezbrăcându-se” de placajul subţire de piatră în aşa hal încât au devenit un pericol real pentru trecători care oricând îşi pot luxa bietele picioare, mai ales în semiîntunericul nopţilor sau din cauză că se grăbesc ajungând mai repede la primărie să-şi rezolve problemele.

În sfârşit, încă o problemă identificată şi adesea abordată de publicaţia noastră reia în discuţie nu montarea lifturilor la blocurile sociale, ci transferarea unei telegondole dintre cele două (care, în treacăt fie spus, nici nu îşi justifică nici nu îşi acoperă cheltuielile) ca astfel, bieţii colocatari, mulţi trecuţi şi de vârsta a III-a, să mai coboare şi ei pe pământ când şi când. Cu telegondola, fireşte! Totuşi, de nu se va găsi înţelegere măcar pentru atâta lucru, dat fiind antrenamentul lor, propun ca în mod special, cu ocazia crosului Ghioca, să se instituie şi un mare premiu constând într-un lift pentru acel octogenar ce va urca primul etajele blocului în care locuieşte fără să dea „colţul”.

Ar mai fi şi altele de spus şi de făcut pe lipsa de transparenţă, pe bugetul secătuit, în timp ce averile aleşilor cresc precum ciupercile după ploaie pe alungarea turiştilor şi prin taxele enorme de parcare (50 lei/zi autocar şi 15 lei/zi autoturism) de parcă s-ar caza la hotel, dar mai lăsăm câte ceva şi pentru alegerile ce vor mai veni, atunci fiind oportun să le scoatem pe toate la iveală, nu?

You may also like...

Leave a Reply