CAMELEONISMUL

Doru Cernescu

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori. 

 

Desigur, nu voi da punctual o replică unui anume cetăţean (şi reţineţi că nu am spus concetăţean), deoarece probabil în toată România vor mai fi şi alţii care gândesc la fel, dar totuşi voi comenta ce a scris, chiar dacă la un moment dat ne-am cunoscut şi împărtăşeam până la un punct aceleaşi idei. Astfel, respectivul bătându-se cu pumnii în piept, printre altele susţine a fi român naţionalist, mândru de originile şi convingerile sale (da, şi de convingeri, tovărăşele (?!), neuitând să invoce şi împilările pe care le-a suferit neamul acesta, crunt încercat, în trecut şi în prezent (?!). Da, şi în prezent, dar… e la cine? Apoi, în mod evident nu de la catolici şi cu atât mai puţin de la Excelenţa Sa Papa, ci de la gunoaiele ce au preluat puterea în 1989 şi au tot ţinut-o până astăzi, indiferent de titulatura lor (FSN, PSD etc.), ce au acaparat şi au distrus totul în mod criminal, dovedindu-se chiar mai antiromâni ca ceilalţi de dinainte ce au batjocorit intelectualitatea, şi nu numai, (aşadar şi pe preoţi, indiferent dacă erau ortodocşi, catolici ori de alte confesiuni), mulţi plecând în lumea drepţilor direct de la canal ori din temniţele comuniste unde au ajuns pentru deturnarea bugetelor (ca politicienii de astăzi), ci pentru convingerile lor care, în treacăt fie spus, pot fi şi ale noastre, cel puţin atâta timp cât cei ca Dragnea stau în umbră…

Reţine dar domnule că niciodată o anume confesiune nu   s-a manifestat, aşa cum spui, împotriva alteia, chiar dacă, e drept, de o parte sau alta au mai fost şi cazuri de anormalitate şi trădare a credinţei, dar a generaliza ar fi egal cu acea opinie ce susţine că toţi aleşii ca şi toţi politicienii sunt corupţi, când din rândul lor, fireşte, într-un număr foarte, foarte mic tot se vor mai găsi şi patrioţi, ceea ce în mod categoric o spun nu e cazul dumitale.

Mai mult chiar, dacă vrei să ştii biserica rusă a fost şi mai tare şi mai veche în credinţă ca a noastră, dar probabil ca pedeapsă pentru necredinţa lor Domnul a permis să se nască acei monştri numiţi Lenin şi Stalin care împreună au distrus şi ce mai rămăsese din credinţa pravoslavnică (fiind probabil „ambasadorii” iadului în roşia Rusie), ei contribuind efectiv la exterminarea a zeci de milioane de conaţionali, deportaţi în Siberia ori prin alte locuri „mai puţin pitoreşti”, unde nu ţi-ai dori să te afli.

În concluzie, chiar dacă nu sunt nici Papă şi nu am nicio funcţie în vreo altă confesiune şi nicio credinţă în afară de aceea că Dumnezeu e unul şi ne păstoreşte pe toţi, eu aşa ca unul „sculat mai de dimineaţă”, adică mai în vârstă, îţi recomand domnule autor-consătean, să te abţii în a mai face propagandă răului şi partidului care, şi dacă ţi-a dat un ciolan, în mod sigur nu te-a şi obligat să-i lustruieşti cizmele, că opţiunea unei mari mase de oameni nu se discută, cu atât mai mult când aceasta e rod al convingerilor, nu interesului ca în cazul dumitale.

În acelaşi context îţi mai atrag atenţia că eşti şi rupt de realitate, tovărăşele, şi ţi-o spun invocând nu doar art.30 alin.1 din Constituţie, ci şi faptul că distrugerea metodică şi cu bună ştiinţă a sistemului medical, al învăţământului, asaltul împotriva familiei (că o parte, de sărăcie şi lipsuri, a plecat unde vedea cu ochii dezmembrându-se şi rămânând copiii de izbelişte), distrugerea credinţei prin subordonarea slujitorilor Domnului, prin înrobirea, înfometarea şi umilirea poporului, toate acestea, dar şi multe altele, vi se datorează. Ca atare, nu mai încerca să deturnezi sensul a ceea ce e, de fapt, cu totul altceva. Ba, îţi recomand să te fereşti a face comentarii şi pe tema idealurilor măreţe de libertate, egalitate, fraternitate şi democraţie, mai ales când vrei să le azvârli în „ograda” comunismului care, e drept, teoretic le avea şi când îi condamna la muncă forţată pe preoţii catolici ori ortodocşi, pe vârfurile intelectualităţii şi pe toţi patrioţii autentici.

CE MAI URMEAZĂ PENTRU SINAIA?

Ce alta decât ce merită! Da, onoraţi concetăţeni, şi pentru amărâta noastră urbe urmează ceea ce vreţi şi vă mai văitaţi că „viaţa e scumpă”, că taxele sunt mari, că perspectivele de viitor ţin de trecut, că locurile de muncă ni le-au „mâncat” braşovenii ori gălăţenii… Nu aşa aţi vrut? Dacă nu, indiscutabil aţi fi ieşit cu purcel şi căţel la vot, câştigându-vă drepturile furate, dar când dormiţi alţii se mobilizează şi… asta e. Totuşi, nu vă speriaţi că în Sinaia chiar nu va mai candida actualul, şi ştiţi de ce? Nu pentru că s-au realizat toate şi nu ar mai fi nimic de făcut, ci pentru că nu va mai fi cu ce. Comunitatea este îndatorată pentru următorii 20 de ani. Ba nici prea multe terenuri de concesionat pe nimic nu au mai rămas, drept care pentru secretizarea celor făcute (şi nefăcute) urmează să candideze (evident cu sprijinul „abonaţilor permanenţi la pomeni”) una din cele două „personalităţi” eminente ale urbei, şi anume „ilustrul manager Panait” ori prea cinstitul cumnat al primarului (cel cu termopanele), ca excelenţa Sa, domnul edil-şef prezent să candideze pentru un post de parlamentar. Şi asta nu pentru „amărâtul” de salariu, ci pentru comunitate că e firesc să-ţi doreşti să dormi liniştit când te ştii cu ditamai muscoiul pe căciulă, nu?

Astfel va scăpa şi Sinaia de ilustrisimul, dar şi domnia sa îşi va şterge urmele regăsindu-se în fiecare – şi din unii, şi din alţii -, chiar dacă procentul e diferit, conform „reţetei” olteanului care spunea la un moment dat că, de fapt, cârnaţii săi au în conţinut jumătate carte de pui şi jumătate carne de cal, mai exact un pui şi un cal, aşa înţelegea el echitatea. Şi, e drept?

Să trăiţi bine…

You may also like...

Leave a Reply