Pe lângă Meşterul Manole şi Meşteul măcelar a apărut şi Meşterul de oraş: Marian Valerie Panait

Din când în când ne mai cade privirea pe contul de facebook al celui mai mare şi mai tare din oraşul nostru, al administratorului public al Sinaiei, al city-managerului Marian Panait Valerie, nu că am avea noi curiozităţi despre cum trăieşte sau cum se distrează domnul respectiv, ci pentru că prieteni comuni (de, oraşul este totuşi foarte mic) mai dau like şi share pe gândirile abisale ale acestuia.

Nu am putut să nu remarcăm faptul că motto-ul lui Panait este unul interesant. Într-o traducere strictă: Când nu mai sunt lideri pe care să-i urmezi, trebuie să devii unul!

Interpretabilă treabă, am spune noi, şi am deduce că Marian Panait nu prea mai are modele ”politice” prin zonă… nici măcar pe marele VLAD OPREA. SINĂIAN. PRIMAR. Poate, cine ştie, ne trezim cu el în cursa pentru fotoliul de primar…

Dar treaba cu meşterul de oraş ne-a răvăşit de-a dreptul…Un meşter era un meseriaş cu o calificare superioară care făcea parte dintr-o breaslă. În sistemul de bresle din ţările europene, doar meşterii şi calfele aveau voie să fie membri ai breslei.

Un aspirant la rangul de meşter trebuia să treacă anterior prin gradele de ucenic şi calfă înainte de a putea deveni meşter artizan. El trebuia să urmeze o perioadă de stagiu pe post de calfă, să efectueze o călătorie de lucru de câţiva ani şi să realizeze o capodoperă meşteşugărească înainte de a putea să se alăture breslei. Dacă lucrarea produsă de el nu era acceptată de ceilalţi meşteri, nu i se permitea să se alăture breslei, putând să rămână calfă pentru tot restul vieţii sale.

Despre calificările superioare ale lui Panait nu are nici un rost să vorbim… Stagiile pe post de ucenic şi calfă sunt pierdute în negura timpului, călătoriile lui de lucru sunt cunoscute…

Habar nu avem care poate fi capodopera meştesugărească pe care a     realizat-o… Să fie cumva, metaforic vorbind, oraşul Sinaia, pe care, după cum a reieşit din nu ştiu ce interviu la nu ştiu ce televiziune, doar el, cu mânuţele lui l-a construit? Habar nu avem, rămâne să mai vorbim!

captura de ecran: www.facebook.com/marianvaleriepanait

You may also like...

Leave a Reply