Primim pe adresa redacţiei

CĂTRE:              Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

în atenţia:            Domnului ministru Valer-Daniel Breaz

spre ştiinţă:            Ministerul Turismului

în atenţia:            Domnului ministru Bogdan-Gheorghe Trif

spre ştiinţă:            Ministerul Mediului

în atenţia:            Doamnei ministru Graţiela-Leocadia Gavrilescu

spre ştiinţă:            Ministerului Transporturilor

în atenţia:            Domnului ministru Răzvan Cuc

subiect: proiect parcare Sinaia ”construire Park & Ride”

                        contract de finanţare nr.4174/ 25.04.2019, cod SMIS   120827, proiect cofinanţat din Fondul European de

                        Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional

                        Regional 2014-2020

SCRISOARE DESCHISĂ

stimate domn,

Aţi afirmat în emisiunea televizată ”dosar de politician” a domnului Silviu Mănăstire difuzată pe postul B1 TV in data de 07.07.2019 că, în cazul în care cel puţin 10 locuitori vă vor trimite argumente împotriva realizării proiectului parcării din zona istorică a gării din oraşul Sinaia, veţi retrage avizul dat acestui proiect de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Numele meu este Manea Nicolae-Dan, sunt arhitect, locuiesc în Sinaia şi lucrez în Sinaia de mai bine de treizeci de ani. Preţuiesc nespus acest elegant oraş-reşedinţă regală şi asta m-a determinat să scriu o carte despre el, carte în care l-am definit argumentat ca fiind un adevărat muzeu de arhitectură în aer liber. De altfel, Sinaia este oraşul cu cele mai multe monumente istorice pe cap de locuitor din România. În aceste condiţii, doresc să vă spun încă de la început că sunt unul dintre cei care se opun acestui proiect de parcare, în forma prezentată şi pe amplasamentul propus, amplasament situat în rezervaţia de arhitectură ”ansamblul urban I” între hotelul Caraiman şi ansamblul Gării Sinaia, ambele clasate ca monumente istorice de categorie A-interes naţional.

De aceea, în această dublă calitate, de locuitor al oraşului şi de arhitect, consider de datoria mea să vă aduc la cunoştinţă o serie de informaţii de real interes public (local şi national) privind proiectul parcării supraterane preconizat a se realiza la Sinaia, chestiuni pe care nu cred că le-aţi avut în totalitate în vedere atunci când aţi luat decizia avizării favorabile a proiectului, mai ales că aceasta a survenit după un punct de vedere negativ al comisiei zonale şi după trei reveniri la comisia naţională.

 situaţiile la care doresc să mă refer sunt:

1.nu a fost realizată nicio informare şi/sau o consultare publică a cetăţenilor oraşului în legătură cu acest proiect de mare interes, una în care să se expună panouri într-un spaţiu public şi unde cetăţenii să poată pune întrebări şi să poată primi răspunsuri competente. Procedura de consultare publică pentru astfel de situaţii este prevăzută de Legea 544/2001.

2.acest proiect este definit prin conceptul ”Park & Ride”, care este utilizată peste tot în Europa şi presupune realizarea de parcări de mari dimensiuni în afara localităţilor şi preluarea de aici a beneficiarilor prin intermediul unui transport în comun modern, funcţional, cu o frecvenţă    ridicată, de obicei ecologic, menit să le asigure acestora accesul în interiorul oraşului. Privit din acest punct de vedere, proiectul propus nu se încadrează în conceptul ”Park & Ride”, rezumându-se la a fi o simplă parcare de dimensiuni megalomanice îndesată într-o rezervaţie de arhitectură.

3.locul ales pentru amplasarea acestei parcări ar trebui analizat din trei perspective:

prima şi cea mai importantă ar fi cea cultural-istorică: introducerea unui corp străin şi densificarea ţesutului urban într-o zonă sensibilă, extrem de valoroasă şi coerentă din punct de vedere arhitectural şi urbanistic nu pare a fi cea mai bună alegere. Printre marii arhitecţi    români care au contribuit în timp la definirea acestui spaţiu bine-închegat îi menţionez doar pe Petre Antonescu (extinderea hotelului Caraiman) şi Duiliu Marcu (noua Gară Regală).

Despre ansamblul Gării din Sinaia, despre evenimentele istorice petrecute aici în mai bine de 100 de ani de istorie recentă şi despre personalităţile care s-au perindat pe peroanele ei în toate timpurile, se poate scrie o carte.

Despre parcul central şi emblematicele clădiri centenare ale Sinaiei construite în jurul lui: Casinoul, hotelurile Regal, Palace şi Caraiman, despre toate astea se mai poate scrie o carte.

Credeţi că despre actuala propunere de parcare, vom putea scrie vreodată, vreo carte?

CITITI CONTINUAREA IN EDITIA TIPARITA

You may also like...

Leave a Reply