Anul “Furcilor” (IV)

LXII

Cum, de la nivelul crestei atins, I. Trandafir explorase locurile din amonte, ieşirea chiar pe întuneric în Brîul Mare al Coştilei s-a făcut fără mari emoţii. În brîu, după ce doi dintre tovarăşi au coborît pe Scoruşi pentru a recupera rucsacii lăsaţi la baza peretelui, s-a mers pe platou pînă la cantonul Jepi şi de aici la Buşteni. În Bucureşti, Nae Dimitriu şi apropiaţii săi au primit cu mare bucurie vestea reuşitei, sărbătorită la restaurantul Mercur din Pasajul Victoriei.

“Realizînd traseul Furcile, nu mi-am dat seama curînd că satisfăcusem ambiţiile şi orgoliul unora; dacă în luptă dreaptă aceştia nu se mai puteau măsura cu Nicu Comănescu, au pus pe alţii să-l împiedice să realizeze ceva mai mult decît ei.” (N. Baticu)*1

Această din urmă afirmaţie priveşte rivalitatea dintre Nae Dimitriu şi Nicu Comănescu. O competiţie pare să fi existat dintotdeauna între aceste două mari personalităţi ale muntelui românesc, a căror statură de excepţie se profilează în 1931-32. Este perioada în care Comănescu ţine să aibă, pentru a-l convinge pe N. Dimitriu, dovezi fotografice ale trecerii pe Hornul Coamei. Reuşita hivernală pe Valea Seacă l-a ridicat mult pe călărăşean în ochii lui Dimitriu, care plănuieşte şi pune în practică o tură pe Valea Urzicii alături de “excelentul trio Şincan-Beldie-Comănescu”:

“Ce frumoase sînt întîlnirile ce-ţi dai la munte cu un tovarăş bun şi trebuie să adaug, N Comăn[escu]  este unul din aceştia”, notează Nae Dimitriu cu acelaşi prilej. Evenimentul rămîne însă multă vreme singular. În vara 1932 de pildă, Dimitriu este împreună cu “înjuratul grup” Beldie-Şincan-Belitoreanu, în vreme ce Comănescu alcătuieşte cu Mircea Badea şi Vasile Nicolau un “trio” devenit clasic pentru contemporani. Vor parcurge împreună în anul următor Valea Seacă a Caraimanului (iarna) şi Colţul Mălinului, după care Comănescu se caţără din nou pe cont propriu. Între altele el urcă Hornul Central din Colţul Mălinului, în vreme ce Nae Dimitriu suie învecinatul Horn Ascuns.

CITITI CONTINUAREA IN EDITIA TIPARITA

You may also like...

Leave a Reply