Majorarea pensiilor şi… „pactul”!

Articol de Doru Cernescu

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Desigur, nu a fost nici întâmplare şi nici chiar benevolă această majorare când venea ca o compensare în urma inflaţiei şi, da, ca o obligaţie asumată de România cu ocazia aderării la U.E. Ori credeţi că odată ce am intrat în acest for chiar putem să ne distanţăm la infinit, ba să mai avem şi pretenţia să accedem la Şenghen?

Ştiu, vor susţine ultra naţionaliştii că aşa nu merge (ori nu mai merge) să ni se dicteze din afară cum să ne chivernisim, dar s-a uitat că asta e regula asumată şi, mai mult, că e benefică şi utilă chiar şi pentru mase? Totuşi da, s-a scăpat din vedere că acest tip de „actualizări” face şi un deserviciu „pactului” mărind decalajul dintre săraci şi bogaţi sau, mai bine zis, dintre cei ce şi-au distrus sănătatea sacrificându-şi viaţa muncind din greu şi cei ce au profitat şi în trecut, la fel ca acum de funcţiile deţinute adesea pe nemerit. De ce spun asta? Cine a falimentat fie şi din prostie industria şi agricultura mioritică? Evident că cei ce au condus-o, politicienii, guvernanţii şi „spuma intelectualităţii”, cum afirma Petre Roman; ei care au făcut legi speciale şi pe lângă salarii astronomice, ca astăzi să susţină că şi-au plătit contribuţia datorată Statului, dar din ce?

Apoi, din aceste salarii obţinute pe nemerit, ca atare acolo ar trebui să se umble şi toţi managerii instituţiilor falimentare şi, da, toţi funcţionarii la Stat, de la ultima persoană până la prima, să fie reevaluaţi şi cei ce s-au dovedit a fi incompetenţi, delăsători ori corupţi, nu doar că nu trebuie să fie gratificaţi cu majorări, ci să li se ia şi din ce pe necinstite şi nemerit au acumulat, că nu e normal ca ei, tocmai ei, vânzătorii de neam şi ţară, acum să fie supra bonificaţi. Dacă vreţi un exemplu şi mai relevant, luaţi-i în vizor şi pe cei ce doar din dorinţa de afirmare cu orice preţ s-au purtat neomeneşte în perioada epocii de aur, şi mă refer la angajaţii penitenciarelor, la structurile securităţii, armatei, la judecătorii, procurorii şi miliţienii ce adesea şi-au dovedit excesul de zel, nedreptăţind sute de mii de conaţionali etc., etc., aşa cum, din păcate, se mai întâmplă şi în zilele noastre. Şi aveţi exemplul din Piaţa Victoriei (10 august 2018).

Şi, mai la obiect, aceste reactualizări ale pensiilor au venit că trebuiau să vină (fiind şi aşa cu mult întârziate), nu e meritul PSD-ului şi nici al Guvernului Dăncilă, totuşi pentru că ipocrita doamnă susţine a ne fi făcut un favor (când nici măcar nu a adus aceşti bani de la Teldrum), vreau să îi fac pe neavizaţi să înţeleagă şi să recepteze adevărul care nu e cel văzut, ci tocmai acela din umbră, ce relevă faptul că această majorare a adăugat un plus consistent tot pensiilor grase. Şi, s-a procedat corect? Un pensionar „amărât”, cu o pensie de doar 10000 de lei, a primit compensatoriu 1500 de lei (da, o mie cinci sute de lei), pe când unul care a muncit efectiv şi avea 1000 de lei a primit un spor de 150 de lei, probabil pe considerentul că pe el nu l-a lovit inflaţia că nu avea în ce, aşa cum nici pe sărac nu-l loveşte sărăcia când nu are nimic, asta e viziunea „mamei iubitoare”? Totuşi, nu vi se părea mai nimerit să indexaţi doar pensiile până în 2000?

CITITI CONTINUAREA IN EDITIA TIPARITA

You may also like...

Leave a Reply