A început Postul Crăciunului

Pavel Georgini

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Dacă aş fi întrebat vreodată şi opinia mea ar conta, aş interzice cu desăvârşire stabilirea perioadelor de campanie electorală în perioada celor patru mari posturi ale creştinătăţii. Nu sunt nici pe departe vreun pudibund sau vreun fundamentalist ortodox, dar cred cu tărie că aşa cum nu este admisibil să fluieri în biserică sau să faci paranghelie la înmormântare tot aşa este de greşit să stabileşti perioade de mare agitaţie socială, de frământări, conflicte, contradicţii şi isterie taman în perioadele când oamenii ar trebui să fie atenţi nu atât la ce bagă în gură cât mai ales la ce scot din gură, căci în asta stă esenţa postului. Posturile au fost rânduite din marea înţelepciune şi dragoste a lui Dumnezeu către noi, copii săi, tocmai pentru că ştiind care este agitaţia vieţii noastre lumeşti, să ne dea din când în când câte un răgaz pentru liniştire, pentru a găsi timpul necesar cugetării la lucrurile fundamentale ale existenţei noastre, la credinţă, la Dumnezeu, să încercăm să găsim răspunsuri la întrebări precum rostul existenţei noatre, de unde venim, unde ne ducem, ce înseamnă libertatea sau fericirea.

În loc de aşa ceva, nu ştiu dacă aţi observat, dar fix în cele două mari posturi ale Crăciunului şi Paştelui sunt stabilite campaniile electorale pentru alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale, în ani diferiţi desigur, aşa încât să nu cumva să mai avem vreodată timp să ne gândim şi la lucrurile fundamentale pentru noi oamenii, în calitatea noastră de creaţie a lui Dumnezeu.

Să fie asta o întâmplare? Mă îndoiesc, pentru că luna octombrie este la fel de bună pentru campania electorală ca şi noiembrie, după cum luna iunie este la fel de bună ca şi luna aprilie. De ce sunt stabilite campaniile electorale fix în marile posturi creştine? De ce trebuie să se agite şi să se înjure oamenii în marile posturi? Este o întrebare al cărui răspuns cred că transcende puterea de decizie a aleşilor noştri şi am credinţa că răspunsul se află mai degrabă în politica apostaziei făţişe practicată de Uniunea Europeană. Cred că răspunsul la această întrebare are legătură cu “political correctnes” instaurată în legislaţia şi agenda politică, socială şi educaţională a UE, are legătură cu amestecul forţat de rase, culturi şi religii impus de politica UE în ultimii ani, cu politica forţată de ştergere a identităţii naţionale, culturale şi religioase a popoarelor componente ale UE. Şansele ca să mă înşel sunt practic inexistente, cu toată bunăvoinţa din lume nu găsesc niciun argument solid de care să mă pot agăţa, pentru a-mi demonstra că mă înşel, deşi îmi doresc cu tărie acest lucru, pentru că la fel ca şi dumneavoastră am crezut că aderarea la UE va fi un pas spre mai bine. Se pare că m-am înşelat şi că această Uniune Europeană nu este nici pe departe ceea ce am sperat să fie.

În definitiv calea cea mai sigură spre dezamăgire este investirea încrederii în oameni, cu speranţa că ei doresc binele aşa cum este el propovăduit de învăţătura creştină. Din păcate istoria demonstrează cu prisosinţă că cele mai nobile şi mai frumoase idei ale umanităţii nu au fost decât nişte platforme electorale pentru cei dornici de putere şi de îmbogăţire prin orice mijloace. Iar Uniunea Europeană, care este tot o creaţie a unor oameni, nu face deloc excepţie de la această regulă nefericită.

You may also like...

Leave a Reply