La schi, la Sinaia

Am fost zilele trecute să schiez, şi unde să mp duc altundeva decât în Valea Dorului, unde am crescut toţi cei  care iubim acest nobil sport.

Mai întâi am luat în piept coada  de la gondolă, motivul cozii fiind nu atât aglomeraţia de turişti, ci o doamnă uşor nevropată de la casierie care emitea cam o cartelă la fiecare 5 minute. Ne învaţă smerenia şi răbdarea, mi-am  zis eu, bună lecţie, lecţie pentru mântuire.

Am trecut de furcile caudine ale casieriei şi am început să urcăm. Peisaj feeric de iarnă, pe pârtiile de schi de la Cota 1400 în jos, puteau fi aduse vaci şi oi să pască liniştite, nicio picătură de zăpadă nu le-ar fi putut deranja, niciun schior nu le-ar fi tulburat siesta. La  Cota 1400 peisajul se schimbă radical,  printre plăci de beton şi fiare de armare  înfipte în pământul îngheţat, turiştii cu spirit de aventură şi dornici de o vizită de neuitat la spitalul din Azuga, încropiseră o pârtie de săniuş pe iarba îngheţată.

Tunurile şi reţeaua de produs zăpadă artificială, investiţie care a costat milioane de euro, stau inutile, ruginesc şi se deteriorează prin  nefolosire. Nu-i nimic, le-am bifat  măcar la lista de promisiuni electorale îndeplinite.

În sfârşit zăpadă, am descălecat  la Cota 2000, dar surpriză, deşi era doar ora 13, angajaţii plictisiţi de la gondolă ne spun că mai bine ne întoarcem  acasă, că oricum este o coadă imensă şi nu mai avem timp să mai facem vreo tură. Păi, şi dacă mergem în Valea Dorului, am întrebat eu. Acolo nu este zăpadă, ni se răspunde. Bineînţeles că  am mers în Valea Dorului, bineînţeles că am urcat cu acelaşi telescaun care era nou în vremea imemorială a copilăriei mele, bineînţeles că era zăpadă şi nu era nici coadă prea mare, una peste alta a fost aproape bine. Despre investiţiile făcute pe munte în ultimii ani trebuie  să remarc că sunt pe cât de frumoase, pe  atât de inutile, atât de frumoase şi de inutile încât s-ar putea face un tur de vizitare cu audioguide în zecile de minute pe care eşti nevoit să le petreci la coadă pentru a putea face o tură pe noile pârtii ale primăriei.

“Români, nu vă mai alegeţi conducători care nu vă iubesc!”

Nae Ionescu

You may also like...

Leave a Reply