În curând, parcul Dimitrie Ghica va fi mult prea mic. PENTRU AFACERILE PROTEJAŢILOR

Odată cu noua parcelare din 1880 (Sinaia este declarată comună) cu trasarea străzilor şi apariţia primelor ”case de sănătate” se impunea realizarea unei grădini publice şi, în acest scop, Eforia Spitalelor Civile îl angajează pe grădinarul peisagist belgian Eder.

            Parcul este proiectat în 1881 pe domeniul Dimitrie Ghica, pe un teren liber unde aveau loc târgul de vite şi mai apoi bâlciul (care apar în tabloul ”Bâlci la Sinaia” realizat în 1873 de Nicolae Grigorescu).

            În ghidul din 1903 ”Sinaia şi împrejurimile sale”, Al. Gălăşescu ne spunea: parcul era atracţia staţiunii, plin de trandafiri şi de flori ce se schimbau de două ori pe vară, alei pietruite cu mărgăritar alb, pavilion de muzică unde în sezon cânta fanfara în fiecare zi, două fântâni arteziene, un loc deschis încât permitea admirarea munţilor, a clădirilor din jur şi a Mănăstirii.

            Se mai pot admira, pe marginea aleilor ce străbat parcul, busturile unor personalităţi care au locuit sau doar au vizitat oraşul Sinaia, ca, de exemplu: Mihai Eminescu şi lon Creangă, Nicolae Bălcescu precum şi Dimitrie Ghica. Acesta a fost un apropiat al Domnitorului devenit ulterior Rege, Carol I. Chiar la intrarea în parc se mai află şi bustul actorului lon (lancu) Brezeanu, Cetăţean de Onoare al oraşului Sinaia, şi după cum se menţionează, şi “cetăţean” al lui Caragiale. A trăit între anii 1869-1940.

            A fost înfiinţat în anul 1881, iar amenajarea s-a făcut sub îndrumarea arhitectului peisagist elveţian, Eder. Acesta adăposteşte mai mulţi arbori seculari, iar în interiorul său se desfăşoară, pe o scenă amenajată, festivalurile din Sinaia.

You may also like...

Leave a Reply