Proverbe de care trebuie să scăpăm…

La un articol de pe republica.ro, ”Suntem captivi sau complici?” semnat de Ciprian Mihali, pe care vi-l recomandăm călduros, apare un comentariu al lui Voicu Nicolae, care explică, practic, ce a generat starea de fapt existentă astăzi în Sinaia și, în mod surprinzător, ne oferă și soluții:

”Trebuie să scăpăm de o serie de proverbe din înțelepciunea populară cum ar fi:

1. „Stăpânul învață sluga hoață”. Din cauze felurite, începând cu societatea sclavagistă și până astăzi, în mentalul colectiv s-a împământenit convingerea că relația dintre șef și subordonat este o relație de tip stăpân-sclav, menținută așa cu speranța că fiecare poate ajunge șef cândva.

2. „Peștele de la cap se strică dar se curăță de la coadă”. Reprezintă un corolar al celui de la punctul 1, faptele, în marea lor majoritate, arătând că niciodată șeful nu este responsabil, singurii responsabili fiind acarii Păun.

3. „A băga mâna în miere și a  nu-ți linge degetele nu se poate” cu varianta mai directă „Cine împarte, parte își face”. O justificare a înfruptării din averea comună, care trebuie gestionată cu bună credință în folosul tuturor celor care au contribuit la producerea ei.

4. „Capul plecat sabia nu-l taie”. Un mod de viață pentru asigurarea supraviețuirii acceptând tacit imoralitatea și lipsa de etică a celor aflați pe o treaptă de putere superioară.

5. „S-a învățat ca țiganul cu scânteia”. O disfuncționalitate recunoscută dar menținută atâta timp cât sistemul nu se prăbușește deși toți știu că prăbușirea se va produce cu siguranță cândva.

6. „Fă-te frate cu dracu până treci puntea”. Duplicitatea ca mod de viață.

Schimbarea mentalului colectiv nu se face cât ai bate din palme, nici prin simpla schimbare a partidelor aflate la putere (aici există alt proverb care trebuie eliminat: „Schimbarea șefilor, bucuria nebunilor” ).”

Anul acesta putem începe?

You may also like...

Leave a Reply