Alegeri locale într-un singur tur (alternativa la… alternativă)

Articole de Doru CERNESCU

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

 Da, stimabililor alegători, pentru varianta tâlhăririi până la pensie a avutului public (şi nu mă refer doar la situaţia din Sinaia), mai există o alternativă: să ne eliberăm, ba aş spune să şi igienizăm societatea creând un precedent de care viitorii aleşi indiscutabil vor ţine seamă, dar vrem? Dacă e aşa, eu decid „lista de subscripţie” solicitând tuturor ce vor şi pot să se implice să o facă, dar nu oricum, ci în mod profesional, argumentat şi în baza documentelor care, volens-nolens vor trebui să îi responsabilizeze şi pe cei precum comisarul Pandele, prim-procurorul Ioniţă şi alţii (de la DNA) că până acum doar s-a mimat lupta anticorupţie.

În contextul respectiv, plecând de la premisa că în România nu s-a abrogat chiar totul şi că ceea ce a rămas trebuie doar reactualizat, prin prezenta, somez toate instituţiile statului (până la Preşedinţie) să o facă de urgenţă, măcar pe zonele de investiţii (respectiv construcţii), statuându-ne reguli şi norme clare de la care cine se va abate ori s-a abătut în primă fază să fie suspectat, apoi verificat şi, da, responsabilizat pentru prejudicii, că nu e nici etic, nici normal şi nici legal să se realizeze investiţii la valori triplate (pe puţin), comparativ cu ceea ce ar trebui să fie. Da, reintroducându-se în circuitul firesc investiţional normativul, toate lucrările edilitar-publice se vor realiza la parametrii stabiliţi, diminuându-se corupţia, dar totodată prin dublarea dacă nu chiar triplarea volumului lucrărilor (că spre exemplu în loc să se realizeze un Centru de Informare Turistică la de patru ori valoarea, se pot realiza patru edificii), înglobându-se materiale mai multe, dar şi manoperă, implicit se majorează substanţial şi numărul celor cuprinşi în program drept care, pe plan naţional, se vor crea numai prin această constrângere pe puţin 500000 noi locuri de muncă.

Revenind la ceea ce putem face noi, muritorii de rând ca pe viitori aleşii corupţi să-şi diminueze şansele de a fi realeşi (chiar dacă ei au şi mijloacele materiale, dar şi încrengătura de instituţii subordonate ce-i sprijină), în cel mai scurt timp trebuie să „colectăm” materiale ce-i incriminează, dar să completăm şi liste de persoane (minim 100) care să susţină acest demers ce va fi remis DNA-ului, că de vom prezenta suficiente dovezi pentru „reverificări” şi domniile lor îşi vor face datoria mai ales când nimeni nu poate fi imunizat, raportat la responsabilităţi, „metoda” copiindu-se de către toţi cetăţenii. Evident acolo unde corupţia e vizibilă şi unde prin realegere se va continua prăduirea avutului public. Mai mult chiar, prin prezentarea sub forma unor afişe de campanie a realizărilor păguboase a aleşilor în funcţii vor fi convinşi şi cei ce au hibernat să se implice arătându-le că prin pasivitatea lor sponsorizează corupţia şi legea bunului plac. Asta e doar „o alternativă la alternativă”, dar dumneavoastră sunteţi liberi să mai identificaţi şi altele…

Aşteptăm aşadar să nu mizeze nimeni pe faptul că dacă muncim nu mai gândim.

Sinaia… „culturalizată”!

A fost odată ca-n poveşti, a fost… dar azi ce zici că eşti? Ce aş putea să fiu?, ar spune biata… în pustiu? Totuşi de ce e aşa şi nu altfel? În primul rând pentru faptul că după 1989, chiar dacă am avut în fruntea obştei oameni cultivaţi, aceştia, fără nicio excepţie, au fost dedicaţi propriilor interese nu comunităţii, cu atât mai puţin culturii. Sinaia fiind în cădere liberă pe sectorul menţionat, dar nu numai. Se pare totuşi că ceva, ceva se înfiripă, ori o fi numai o iluzie? Astfel în ultimele mandate ale…, da, aţi ghicit, la Sinaia, spre deosebire de suratele-i Breaza ori Comarnic, unde activează numai câte un ansamblu, respectiv „CALABREAZA” şi „FLORICICA, la noi, avem doua: ansamblul pensionarilor intitulat „Foaie verde plop uscat” şi al tinerilor mormoloci, numit ansamblul „Guguştiucul”, şi asta pe lângă multe alte „halea lăsaţi că le ştiţi”… Pentru toate alocându-se de la buget nu doar poantele şi glumele, ci şi procesele verbale nescrise. Sau vi se pare prea mult? Dacă e aşa, vom împărţi cultura în trei. Ori vreţi în cinci? Lăsaţi-o moartă că a mai fost în cinci, ori chiar vreţi să nu mai rămână nimic din această oală de „serviţio”? Astfel vom avea ansamblul Sinaia Forşlaibăr (a se citi Forşlebăr) ce va include latura feminină mai trecută de trecut, care se va preocupa de „harmolizarea” muzicii pe goarnă, tobă osanale şi fluier, pe vând latura masculină pasteurizată se va preocupa de muzica la cimpoi, contrabas, caval, joagăr şi… sublima, la recipiente semiumplute, aşa cum se vedea cu doar 50 ani în urmă pe la bâlciuri (rămânând un secret pentru mine numai conţinutul, că doar nu o să punem în canistre ulei de măsline, având apoi pretenţia să îşi releve şi „rezonanţa”?

În sfârşit, în cadrul celui de-al treilea ansamblu vor intra căluşarii autentici, adică cei ce se antrenează zilnic „cântând” la bastoane ori cârje, tonalitatea fiind dată de grosimea subţirimii asfaltului, de „puntea suspinelor” (da, pasarela de pe Zgarbura montată pe dos în loc să se deverseze de pe pantă, aşa cum era firesc şi lesne să se facă), de densitatea stratului de ozon ce ne fortifică şi de „cântatul” lifturilor nemontate de la blocurile sociale (că evident calul de dar nu se caută în gură). Numai că darul venea dinspre Guvern, nu dinspre Pri… Pri…, ori aţi uitat? Vedeţi de ce e numită Sinaia Perla Carpaţilor?

You may also like...

Leave a Reply