De ce… Covid 19?

Articole de Doru CERNESCU

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Apoi din tot atâtea motive pe care le vom enumera (nu neapărat în ordine), dar chiar şi aşa vă veţi edifica măcar asupra încadrării şi cauzelor, nu de alta dar la noi nu se mai văd copacii de pădure. Astfel, „Covidul 1” s-ar putea numi cauza deceselor naturale (care în treacăt fie spus nu reprezintă decât 10% din totalul lor) şi veţi vedea de ce.

„Covidul 2” ar putea cuprinde toată paleta bolilor de cancer care şi dacă într-o bună măsură şi-au găsit rezolvarea încă mai are destule necunoscute ce anual provoacă înzecit mai multe decese decât bietul 19, căruia i s-au atribuit toate relele (la fel cum i se atribuie recidivistului şi crimele cu autor necunoscut). Apoi, dacă nu ştiţi, să vă spun eu, că mai mult de jumătate dintre „elementele” ce au diversificat şi amplificat cancerul (indiferent de localizare), provin tot de la om. Da, de la aceia care în mod iresponsabil atentează la viaţa noastră prin „îmbogăţirea” solului cu super fosfaţi, nitraţi, ierbicide, insecticide şi multe altele, adăugate în cantităţi industriale pentru a produce pe un spaţiu cât mai restrâns produse multe şi mari. Dar… cu ce preţ?

Desigur, o parte dintre aceste substanţe ajuns ulterior în pânza freatică şi în apa zis potabilă, care alături de produsele supra saturate devin otrăvuri pentru organism, şi ne mai mirăm că în ultimii 30 de ani s-au triplat cimitirele? Mai mult chiar, s-a ajuns „cu ştiinţa” până într-acolo încât se recuperează şi „compostul” rezultat de la staţiile de epurare refolosindu-se ca îngrăşământ, numai că în el, pe lângă componentele de mai sus, se regăsesc şi altele precum plumb, mercur, acizi etc. Şi, iarăşi, ne mai mirăm că se amplifică bolile cancerigene?

Prin 1973 vidanjele din Bucureşti (nu toate, evident) îşi goleau conţinutul pe câmpurile legumicole de la Măgurele şi nu numai care, apoi, tot în Bucureşti, se comercializau produsele (roşii şi vinete câte două /kg, usturoi etc) ca mai recent să se extindă aceste practici şi asta datorită faptului că anumiţi indivizi, plătiţi să ne asigure un mediu sănătos „uită” de misia ce au tolerând din prostie ori complicitate poluarea extinsă?

 Înainte de 1980, la fabrica veche de bere Azuga, în apa barajului ce oprea apa Azugii, la un moment dat se găsea un cal mort, iar mai sus (în Satul Nou), pe marginea firului apei, se depozita gunoiul care se deplasa până la barajul fabricii în momentul când ploua torenţial. Probabil de aceea se spunea că berea de Azuga era cea mai, şi mai?

În acelaşi context, pentru grăbirea fermentării orzului şi stimularea setei, în tancuri se adăuga şi o cantitate de sodă caustică care, evident, în timp putea duce (în funcţie de cantitatea ingurgitată) la subţierea intestinelor şi chiar la hemoragii interne. Dar acum, când nu se mai ţine orzul la fermentare două săptămâni, berea e mai sănătoasă? La orzărie se zbănţuiau ca la ei acasă zeci de şobolani şi nu le purta nimeni de grijă, dar ce o fi astăzi, Dumnezeu mai ştie! Totuşi, celelalte produse alcoolizate ori nu, consideraţi că sunt mai sigure şi sănătoase pentru organism? Cine  mai verifică acum calitatea şi compoziţia băuturilor, a alimentelor şi a apei când nu mai avem nici măcar agronomi, nu mai avem aparatură, interes şi nici chiar conştiinţă?

Dacă la o maşină de spălat sau o centrală termică se impune ca periodic (măcar la doi ani) să se facă spălături cu Calgon ori alte substanţe pentru eliminarea calcarului depus, la noi, ca printr-o minune, surplusul de calcar din apă nu se depune? Să zicem că am fi imuni la acest rezid, dar chiar suntem şi la clor? Stând strâmb şi judecând drept, eu cred că nu, dar până nu voi avea toate datele nu mă pronunţ. Totuşi, mă întreb şi eu aşa, de ce persoanele cu venituri substanţiale nu beau apă de la robinet? Oare au „mirosit” şi ei ceva? În acest caz nu e o acţiune premeditată împotriva celor săraci?

Pentru a vă convinge că şi „metodele” aşa-zis revoluţionare de conservare a gunoiului nu sunt altceva decât tot asemeni gogoşilor electorale, vă mai prezint un lucru inedit. În apropiere de Băneşti, cum treceţi podul de cale ferată dinspre Sinaia, pe latura stângă, se vede (acum descoperit) muntele de gunoi ce se spală, scursurile evident infiltrându-se în pânza freatică şi zice-se că astfel s-a rezolvat problema gunoiului? Soluţia uzitării a mai mult de trei sferturi din gunoiul menajer pentru încălzirea blocurilor (iar a cenuşii ca îngrăşământ) ar fi ideală, numai că noi preferăm soluţiile tradiţionale, rămânând cu mândrie la plugul de lemn. Sau nu de asta suntem „originali”? În sfârşit, mai pentru amuzament, mai pentru o picătură de adevăr, închei prima parte a acestui maxi-articol cu două poezii pe temă şi una „inedită” pentru vânzarea casei din Furnica nr.41.

Totuşi, poate

Vine, vine primăvara,

Viruşii îşi fac de cap

Dar nu-i bai că-n toată ţara

Avem fumuri la proţap.

Asta este antidotul,

Panaceu… universal.

Mai exact el e resortul

Şi palinca din pocal,

Că de alt nu avem vreme

Nici resurse, totuşi poate,

Când Domnule va să ne cheme

Vom avea desigur, toate.

Însă până una, alta

Pare-se că ne ajunge,

Mulţumindu-ne cu „halta”

Dacă nu s-or mai disjunge.

Oricum noi „la România”

În drepturi nu „stăm” pe lipsă,

Mai greu e cu teoria

Şi cu practica-n eclipsă.

Antidot

Aşa cum ştiţi şi cum vă spun,

E bun spălatul cu săpun

În orişicare-mprejurare,

Cu-atât mai mult că nici nu doare.

Dar asta nu a rezolvat

Problema ca… un vaccinat,

Cu toate că şi-aşa, la noi,

Oricum s-ar împărţi la doi,

Nu doza, ci seringa goală,

Sau ce, îi credeţi duşi la şcoală?

Rămâne ca şi-n ăst context

Să vă „aghezmuiţi” pe şest

Cu ce puteţi şi-aveţi în pungă,

Pentru un rest de viaţă lungă

Şi dacă fi-va inutilă,

Ca mortului… înc-o idilă.

Anunţ

Dacă vă doriţi o casă

La Sinaia… pe Furnica,

Luaţi una „firoscoasă”

Dar nu vă dăm şi pisica.

Ştiu, veţi spune că e mică

Ori că nu e singurea,

De n-aveţi la o adică

Nici apă după ce bea.

Totuşi, reţineţi că are

Living, trei băi şi terasă,

Pe lângă trei dormitoare

Izolate în… „carcasă”,

Ce doar astăzi se vor vinde

Numai cu şaizeci şi şapte,

Mii de euro, nu ghinde,

Ori aţi vrea să dea şi lapte?

You may also like...

Leave a Reply