TURISMUL SINĂIAN ÎN PANDEMIE

Călin MILOȘ

Membru al Consiliului Local Sinaia, ales pe listele ALDE

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumăresponsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori

Nu mai stau să vă reamintesc părerea mea despre cei care cred în teoria conspirației în ce privește noul virus care ne-a blocat viața, economia etc. Eu mă poziționez ca de obicei pe o linie cât de cât echilibrată, nu pot să evaluez gravitatea bolii pe care acest virus o dă, nu am cunoștințele necesare, dar de obicei citesc ce spun specialiștii, din România pe Rafila, mi se pare foarte echilibrat omul și mi se pare un profesionist. Pentru mine, o posibilă infectare nu mă sperie aproape deloc, știu că e posibilă, e totuși pandemie, dar sunt destul de relaxat în privința mea. V-am mai spus, ce mă sperie însă e posibilitatea de a infecta eu la rândul meu alți oameni, poate oameni vulnerabili… aici e o problemă, mare. De aceea încerc și eu pe cât posibil să mă feresc și în același timp să-mi continui activitățile cotidiene.

Noi suntem o comunitate mică, ne știm între noi, ne-am protejat bine până acum, în mare suntem mulți dintre noi responsabili. Ce urmează de acum înainte însă, nu prea mai ține în totalitate de noi. Turismul trebuie să meargă, Sinaia e stațiunea de top a țării, din turism trăiește tot orașul și sunt toți operatorii economici ai orașului cam la capătul puterii lor economice, nu prea putem să mai stăm blocați, suntem la limită. Încă avem mari probleme până se deschid restaurantele, hotelurile sunt condamnate până atunci, nu va veni nimeni la un hotel de 4 stele fără să poată merge la restaurant, de aici un întreg lanț de probleme economice…(asta cu sălile de pariuri deschise și restricții la restul e de noaptea minții… o sală din asta are în jur de 12-15 mp, adică toate-s spații foarte mici care primesc destui oameni, nu cred că e normal să ții închis un hotel și să deschizi o sală minusculă de păcănele, însă ăștia sunt oamenii care iau decizii și ei sunt supuși la presiuni din toate părțile, unii sunt și șantajabili…).

Ceea ce voiam să spun și ce este cel mai important este faptul că în scurt timp totul se va relua, că se întâmplă într-o săptămână sau două, sigur se întâmplă. Vom avea același flux de oameni care vor veni în oraș, adică foarte mulți din foarte multe părți și cu asta și certitudinea că nu vom scăpa neatinși de virus. Acum, din punctul meu de vedere, este cel mai greu moment pe care noi suntem obligați să-l gestionăm. Mai mult decât transmit cei abilitați s-o facă nu cunoaștem, nu prea avem alte strategii de apărare în afară de mască în spații închise și săpun. Suntem puțin, din punctul meu de vedere, între ciocan și nicovală, nu mai putem sta izolați și asta o să ne coste. Cât? Nu știe nimeni să spună asta. Cum vom gestiona jumătatea asta de an? Habar n-are niciunul dintre noi să răspundă. Treaba nu e deloc simplă și vom avea ceva costuri, cât de mari, Dumnezeu știe, însă cu siguranță vom afla.

 E nevoie mai mult decât oricând de solidaritate în oraș, după cum vedeți nu am scris nimic politic și nici nu vreau să critic nicio acțiune a nimănui, nu ar fi momentul și cine o face nu face nimic bun, ne așteaptă vremuri care ne vor încerca ca și comunitate și trebuie să fim solidari și responsabili. În afară de mesajele astea de încurajare și apel la solidaritate și responsabilitate nu cred că momentan se poate mai mult, nu știm suficiente lucruri despre virus, nu avem încă tratamente țintă, nu avem vaccin…

Tot ce aș mai putea spune e că acum aproape 102 ani, în plină pandemie de gripă spaniolă, la Alba Iulia, oamenii se strângeau să facă o Românie nouă, mare. Acum 101 ani, fix peste o lună de acum, tot în plină pandemie, Regimentul 4 Roșiori și o parte din Regimentul 6 Roșiori intrau învingători în Budapesta, după ce armata ungară încercase o recucerire a Transilvaniei. Ce a urmat… au agățat o opincă de steagul Ungariei care flutura pe parlamentul lor și au arborat Steagul României pe parlamentul din Budapesta, adică au impus și militar Unirea României și au spulberat pentru totdeauna visurile de cuceritori ale maghiarilor. (Poate, măcar în memoria celor care au murit să puteți face voi liberi teorii de tot felul, mergem la vot să nu mai decidă Budapesta soarta noastră politică prin acest toxic și malefic UDMR. Ei țin captivă o întreagă comunitate pentru a o folosi ca masă de manevră printr-un naționalism fals și retrograd. Dacă votăm mai mulți, aceste specimene nu vor mai apărea prin Parlamentul nostru.)

 Se poate, o să trecem peste această pandemie, hai să limităm pierderile.

You may also like...

Leave a Reply