Campanie electorală unică în istorie: din cauza Covid, nu vor fi mitinguri și nici pomeni cu mici și bere. Bătălia politică se mută în online. Cine are de câștigat?

Campania electorală care urmează va fi unică în istoria României: nu vor exista mitinguri, adunări electorale, acțiuni pe stradă și nici celebrele pomeni cu mici și bere. Totul se va restrânge la activitatea online, la mass-media și, în cel mai bun caz, la deplasări “din ușă în ușă”…

            Este evident că cei care au mai multă șpagă de dat, nu-i așa? Și cum este destul de greu să dai șpagă electorală din bani munciți, este mult mai binesă o dai din diferite bugete, cum ar fi bugetul local, de exemplu… O să constatați că, începând cu această săptâmână, grija actualilor aleși care mai vor să apuce un mandat față de electorat va fi fără precedent… Îi va pocni instantaneu îngrijorarea pentru categoriile defavorizate din Sinaia, pentru tineretul lipsit de orice viitor aici, pentru bătrânii suferinți, pentru cei fără casă, pentru cei fără pâine, pentru cei care nu se distrează… Și cum îngrijorarea nu ajută foarte tare la vot, vor trece la fapte, la fapte nu la vorbe. Vor face pachete! Și când spunem pachete, ne gândim la acel cumul de avantaje materiale și spirituale, dedicate pentru grupuri țintă, menite să arate prostimii ce și cum trebuie să voteze în 2020! Credeți că va scoate vreun ales vreo fisă din buzunarul propriu? Niciodată. Pomenile vor fi din bugetul local, adică din banii sinăienilor! Contracararea bătăliei din mediul online, unde este vorba numai de argumente și contra-argumente va fi prin aceste pomeni electorale bugetate din banii noștri! Avantajele funcției, nu?

            Răsfoind prin arhivele noastre, ne-au căzut ochii pe câteva rânduri scrise de un fost apropiat al actualei puteri, un articol publicat de noi la 15 martie 2008, articol pe care mărturisim că, deși l-am publicat, nu    l-am înțeles atunci la adevărata lui valoare… Numele autorului nu mai este important, dar totuși vă invităm să recitiți articolul:

Efectul Pavlov la alegerile locale din Sinaia

            Toți cei care trăim în Sinaia ne legăm speranțele, la fiecare patru ani, de alegerile locale. Unii adunăm frustrări, alții bucurii, dar toți, fără excepție, gândim în mod ascuns ce să facem pentru ca în următorii patru ani să ne fie bine. Însă nimeni nu bagă de seamă că ultimele șase luni înainte de alegerile locale intrăm fără excepție în această transă a efectului Pavlov.

            Cei care sunt în grațiile aleșilor locali așteaptă recompense în terenuri, lucrări etc. pentru a-și dovedi în continuare loialitatea. Și bineînțeles că ele vin, pentru că, la rândul lor, aleșii știu că vor avea anumite voturi sigure.

            Alții se burzuluiesc și așteaptă ca pe ultima sută de metri săli se asfalteze strada pentru că, altfel, “nu-l mai votez”, fără să se întrebe de ce tocmai strada lui va fi asfaltată înainte de alegeri.

            Cei din taberele adverse caută să găsească promisiuni suficient de tentante pentru a atrage atenția asupra lor.

            Fără excepție, toți suferim de același efect Pavlov care ne trădează pofta neostoită de a ne împlini fizic. Nu realizăm că suntem luați de proști și păcăliți “pe ultima sută de metri”.

            De ce se întâmplă toate acestea, de fiecare dată, în ultimele 6 luni înainte de alegeri? Pentru că aleșii se bazează pe nevoile noastre și pentru că stăm cuminți cu lăbuțele ridicate, lătrând voios când primim “osul” la timpul potrivit.

            Lăsând la o parte aceste metafore, consider că avem posibilitatea la aceste alegeri să găsim un om potrivit și echilibrat, care să reprezinte orașul nostru.

            Când spun “om echilibrat” mă refer la un om care să asigure transparența necesară unei instituții cum este Primăria, care să asculte și să se implice în problemele oricărui sinăian, indiferent de culoarea politică, într-un cuvânt: “un om pentru noi toți”.

CUM GĂSIM UN ASTFEL DE OM FĂRĂ SĂ FIM PĂCĂLIȚI?

            Există anumite calități ale omului care clădesc un suflet cinstit, care îl fac pe om să nu mintă!

PRIMA CONDIȚIE A OMULUI CARE TREBUIE SĂ FIE ALES PRIMAR:

            Familia lui trebuie să fie un exemplu pentru oameni. Copiii lui trebuie să aibă o educație corectă. Prin acest exemplu alesul dovedește echilibru, cumpătare și înțelepciune!

A DOUA CONDIȚIE A OMULUI CARE TREBUIE SĂ FIE ALES PRIMAR:

            Trebuie să nu facă diferențe între oameni și să fie în slujba comunității mai mult decât în slujba interesului propriu.

A TREIA CONDIȚIE A OMULUI CARE TREBUIE SĂ FIE ALES PRIMAR:

            Trebuie să aibă experiență vastă în conducerea comunității.

A PATRA CONDIȚIE A OMULUI CARE TREBUIE SĂ FIE ALES PRIMAR:

            Să nu fi fost implicat niciodată în scandaluri de corupție. Pentru că “fum fără foc nu iese”.

A CINCEA CONDIȚIE A OMULUI CARE TREBUIE SĂ FIE ALES PRIMAR:

            Să fie credincios, cunoscut de enoriași. Să nu vă lăsați păcăliți de cei care intră în biserică doar înainte de alegeri!

            Am să vă rog ca pe baza calităților pe care doriți să le aibă viitorul primar să facem un exercițiu de evaluare a trei candidați, cei mai importanți, completând cu note de la 1 la 10 valoarea fiecăruia…

(NR: aici urmează evaluarea candidaților din 2008)

            În speranța că metoda va limpezi gândurile noastre, vă rugăm să faceți și dumneavoastră exercițiul respectiv și să-l afișați în campania electorală pe panourile publicitare. În acest mod vom evalua permanent candidații, fără să ne mai păcălim.

            Mulți se vor întreba de ce tocmai eu explic acest lucru?

            Este simplu, pentru că și eu m-am păcălit de fiecare dată!!!

            Atunci când doriți ca alesul dumneavoastră să învingă, uitați-vă la cele cinci calități. Dacă ele există, atunci nu vă înșelați, dar dacă una din ele este foarte deficitară, atunci alegerea dumneavoastră poate fi mai bună!!!

You may also like...

Leave a Reply