Sinăienii trebuie să voteze altfel

Într-un oraș european, primarul este un cetățean obișnuit, care se plimbă zilnic pe străzi, bea o bere la o terasă și stă de vorbă cu oamenii. Tot ce se întâmplă în primărie este public, dezbaterea cu cetățenii este continuă, prin internet, prin ziarul primăriei, prin informări periodice făcute cu ajutorul poștei etc.  În fiecare dimineață în cutiile poștale ale nemților, francezilor, olandezilor, poposesc invitații, informări, anunțuri făcute de administrațiile locale.

 Între primar și alegătorii lui este o relație apropiată, oricine intră liber în clădirea primăriei, orice solicitare a oricărui cetățean este făcută publică. Niciun primar nu favorizează pe cineva pentru că îi este rudă, prieten, partener de afaceri, sau pentru că în acest fel obține foloase de orice natură. Și atunci fiecare oraș se dezvoltă continuu, inițiativele private sunt susținute și încurajate, apar an de an noi puncte de interes, noi idei sunt puse în aplicare.

Așa ar trebui să se întâmple și cu Sinaia. Dar pentru asta, sinăienii ar trebui să-și ridice nivelul pretențiilor pe care le au de la un primar și o echipă de consilieri. Ar trebui ca pensionarii să nu se mai lase convinși doar pentru că li se oferă gratuități, ci să ceară condiții pentru un trai demn și îndestulat. Iar ceilalți, de la muncitori până la profesori, medici, avocați, ingineri, oameni de afaceri, ar trebui să conștientizeze că nu sunt doar niște supraviețuitori, ci oamenii care au puterea, prin votul și implicarea lor, să ridice nivelul de dezvoltare a orașului mult peste cel de localitate în care meritele primarului sunt cuantificate în asfalt, panseluțe, cabluri îngropate, roți blocate, locuri de joacă și camere video.

You may also like...

Leave a Reply