Cazurile de Covid-19 – în scădere la Comarnic

Alina Bunghez

Potrivit Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova nr. 69/30.10.2020, orașul Comarnic avea, la data de 30.10.2020, o incidență a cazurilor de infectare cu Covid-19 de 2,25 / 1000 de locuitori, în scădere față de informarea anterioară furnizată de DSP Prahova, care plasa localitatea la un indice de 2,67/1000 de locuitori.  

            La început de noiembrie, pe 02.11.2020, pe raza localității erau raportate un număr de 15 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, în scădere vizibilă față de săptămâna precedentă. 

            În acest context, ținând cont de faptul că incidența cazurilor de coronavirus se situează între 1,5 și 3/1000 locuitori, pe raza orașului Comarnic se aplică următoarele măsuri, completate cu celelalte prevederi din H.G. nr. 856/2020, care sunt în vigoare timp de 14 zile, respectiv până pe 14 noiembrie 2020:

            1. Unităţile de învăţământ preuniversitar îşi vor desfăşura activităţile didactice potrivit Scenariului 2, cu excepţia celor pentru care s-a dispus, prin hotărâri ale C.J.S.U Prahova, funcţionarea potrivit Scenariului 3.

            2. Purtarea măștii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale şi în proximitatea instituţiilor de învăţământ până la o distanţă de 50 m de intrarea în perimetrul şcolii. Administratorii/Proprietarii spaţiilor publice deschise afişează la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.

            3. Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

            4. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă;

            5. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă;

            6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00;

            7. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00;

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

            Situația actuală din Comarnic ne face să concluzionăm că oamenii au luat în serios pericolul pe care îl constituie o posibilă infectare cu virusul SARS-CoV-2 și respectă din ce în ce mai mult măsurile de protecție recomandate de personalul medical de specialitate și de autorități.

            Este extrem de greu și de trist să vezi zilnic copiii cu chipurile lor frumoase acoperite de măști de protecție, să sistezi toate evenimentele culturale care dădeau efervescență vieții localității, să vezi oameni distanțați și privați de socializarea care ne caracterizează ca specie.

            Dar… nu ne-am pierdut speranța că toate aceste sacrificii își vor demonstra utilitatea prin scăderea numărului de infectări și, implicit, prin salvarea de vieți omenești!

You may also like...

Leave a Reply