Importanța prezenței la alegeri

Călin MILOȘ – membru al Consiliului local Sinaia

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Încep fără introduceri: 65% dintre alegători au refuzat să voteze. Erau partidele politice pe care le știm toți și posibilitatea anulării votului ca și opțiuni, trebuie să facem cumva să înțeleagă un procent cât mai mare dintre noi că nu există opțiunea de a nu merge la vot ca și protest, o să detaliez. Să facem ceva calcule simple, dacă toți oamenii care au refuzat dreptul ăsta pentru care au murit unii la revoluție ar fi votat, în Parlament am fi avut 3 partide, PSD, PNL și USR, atât. (cu USR-ul având puțin peste 5%, ca să avem o dimensiune completă). În primă fază și eu am fost dezamăgit de noi ca popor, însă hai să căutăm și ceva explicații, că totuși se putea face ceva să creștem prezența la vot.

Suntem în pandemie, am avut un lock down, economia gâfâie tare, mi-e și groază de 2021, sper să se folosească cât mai repede fondurile de la UE, oamenii s-au simțit în permanență certați și hăituiți de o clasă politică care nu are cea mai bună imagine, vedeți ieşirile Președintelui.

Partidele politice parcă nu  înțeleg nimic din nevoile românilor, nu vor să se rupă de găștile de interese, nu vor să înțeleagă că fără transparență, fără a arăta respect față de oameni (pomana nu înseamnă respect), fără a înțelege că ei reprezintă o ofertă dictată de o cerere, nevoile oamenilor, oamenii își pierd speranța și așa ajungem într-o situație foarte vulnerabilă ca și țară, în care tot mai mulți vor căuta o ofertă politică care să le dea speranța înapoi, care să facă o schimbare miraculoasă peste noapte, așa vom rămâne foarte divizați, practic așteptăm orice ocazie să ne facem rău unii altora și așa ajungem foarte aproape de a avea un curent extremist cu o răspândire largă. Când văd ce e pe rețelele de socializare, eu unul mă îngrozesc.

Fraților, sper să înțelegeți că legionarii au apus demult, ei nu mai au ce căuta în istoria noastră modernă! Corneliu Zelea Codreanu, cel care apare din ce în ce mai des ca un erou național, a fost într-adevăr patriot, s-a oferit voluntar în război înainte de a împlini 18 ani, dar citiți și voi mai mult despre totalitatea ideilor pe care le promova, de haosul pe care îl creează extremismul. (găsiți acolo niște crime de o cruzime ieșită din comun, ideologii demne de oameni cu adevărat dezaxați).  Mulți mi-ar spune că lipsa educației, însă exclud momentan din discuție educația precară, e o certitudine și o cauză pe care o știm și simțim toți, nevoia de educație e primordială pentru viitorul nostru ca și popor, ne-am exportat 20% din populație, forță de muncă și creiere, e o tragedie națională asta, trebuie s-o oprim într-un fel altfel dispărem, e o realitate nu o previziune sumbră.

E foarte periculos să nu vrei să construiești, ci să aștepți la infinit un salvator, fiecare trebuie să facem ceva, nu avem pe cine aștepta, în afară de Dumnezeu nu există alți salvatori!

Cam asta e ideea mea și de aceea îi condamn și chiar îi judec și pe cei care râd de semenii lor că au votat cu altcineva în afară de cei pe care ei îi consideră cei mai buni. Să dau exemple și aici, ați văzut lista PNL pentru Prahova? Ați văzut-o… Avem un singur om care a performat în administrație în Prahova, chiar dacă eu personal mă cert mai mereu cu el, totuși, față de restul, Vlad Oprea e peste, el nu a apărut pe lista PNL (nu-mi spuneți că nu a vrut el, e la fel de elocvent și dacă nu a vrut, înseamnă că știe mai multe decât noi și ceva e grav în neregulă).

Ați înțeles exemplul? Ați înțeles ideea? Aceleași fețe la partidele mari, sau pupili ai unor găști vechi. Cum puteți voi condamna pe cineva că a vrut altceva, că se agață de orice speranță, că oamenii nu mai vor aceleași figuri în politică?

Ce se putea face? O campanie de conștientizare, o lege a votului electronic măcar pe segmente ale populației. Credeți că medicii mai aveau ei chef de vot, asistentele, infirmierele? Credeți că cei plecați au mai ieșit ei să voteze ca în alți ani? Cum le-au explicat ei celor pe care i-au certat și care decontează pe toate planurile această pandemie că trebuie să voteze? Care a fost campania de creștere a procentului de prezență la vot? Credeți că partidele mari nu știau care va fi prezența? Au făcut ceva? Nu, că le-a convenit și știau că dispar politic dacă trezesc oamenii. În schimb am avut un Președinte care efectiv m-a scos din sărite, am ajuns să nu mai suport nici măcar să-l văd. Păi, omul ăsta are toate informațiile posibile și poate face mult mai multe, nu numai să atace un partid sau altul, e jalnic și nedemn de funcția pe care o ocupă dacă ne raportăm la ce putea face și la ce a făcut el, adică un circ ieftin. Nu era mai simplu ca să scadă procentul PSD să scoată lumea la vot? Era, dar nici PNL nu ar fi câștigat nimic….

Să ne raportăm și la mica noastră comunitate. Eu sper ca Primarul să înțeleagă că noi, toți cei din așa numita Opoziție, nu am venit în Consiliu că nu aveam ce face acasă, sau că dorim să facem rău cuiva. Eu unul am deja multe ședințe în noul mandat și cred că am demonstrat că vreau să ajut o echipă, numai că nu în orice condiții însă. Dacă sunt și suntem tratați ca niște parteneri, Sinaia va câștiga, altfel nu vom putea avea viitorul pe care-l merităm.

În curând vom avea primul examen, un proiect al transparenței, inițiat de mine și de băieții de la USR și discutat și comentat cu cei de la PSD. L-am depus, l-am trimis și PNL-ului pe mail, sper ca acest proiect să fie un punct de cotitură pentru noi ca și comunitate. El a apărut ca urmare a comunicării noastre cu oamenii. Toți, absolut toți, inclusiv votanții PNL și-l doresc, acum să vedem ce se va întâmpla. Sunt trei posibilități:

 -să vină și PNL cu completări sau să fie de acord cu forma propusă de noi și să trecem proiectul,

-să-l respingă PNL (au majoritate),

-să-l transforme/mutileze PNL în ce le convine lor și să-l treacă în forma asta.

Ăsta e primul examen al noului mandat. Să vedem dacă ei au înțeles ceva din politica asta din ultimul timp și Primarul dă dovadă că înțelege și poate fi un lider nu stăpân.

You may also like...

Leave a Reply