PNL Sinaia nu vrea ca sinăienii să ştie ce se întâmplă, de fapt, cu adevărat, la şedinţele Consiliului local Sinaia

Un lucru de o gravitate extremă pentru sinăieni s-a ”petrecut” la ultima ședință a Consiliului local Sinaia din anul 2020. Consilierii USR și ALDE au inițiat un proiect privind transparența activității consiliului, proiect în care cel mai important punct era, după părerea noastră, transmisiunea live a tuturor ședințelor. Adică sinăianul de rând ar fi putut să vadă, stând în fața unui calculator, cum îi reprezintă interesele cei pe care i-a ales să facă treaba asta. Transparența ar fi fost evidentă, discuțiile din timpul dezbaterilor ar fi fost un subiect de maxim interes. S-ar fi văzut cu ochiul liber cine reprezintă interesele sinăienilor și cine reprezintă interesele diferitelor cercuri de interese.

Ani întregi, am putea spune chiar zeci de ani, noi, cei de la ZIAR de Sinaia, am fost prezenți la ședințele Consiliului local. Am fost prezenți la ședințe în vremurile în care Consiliul mai reprezenta ceva… În vremurile în care Consiliul era legislativul orașului, iar instituția primarului executivul… Am fost prezenți până în momentul în care legislativul a devenit, dacă ne este permis să ne exprimăm dur, sluga executivului… Din acel moment, am renunțat… Nu mai avea rost… Am urmărit din exterior, cu foarte multă greață, legiferarea prin votul unor consilieri umili și obedienți, a celor mai aberante proiecte, a celor mai transparente interese și așa mai departe…

În mandatul 2016-2020 am avut cel mai slab Consiliu local din istoria postrevoluționară a orașului… Parcă niciun consilier nu avea nici cel mai mic gând să deranjeze într-un fel sau altul puterea locală și interesele acesteia…

Speranța noastră de mai bine pentru oraș a revenit după alegerile din 2020. Chiar dacă s-a trâmbițat sus și tare că ce victorie zdrobitoare a obținut PNL-ul la Sinaia, situația este cu totul alta față de mandatul trecut…

Pe lângă cei zece consilieri liberali, avem în Consiliul local și oameni de o altă factură, oameni cu coloană vertebrală… PNL-ul nu va mai trece pe bandă rulantă tot felul de proiecte, în special cele legate de vânzarea sau concesionarea terenurilor din Sinaia, care au nevoie de votul a două treimi din membrii Consiliului local.

            O primă dovadă palpabilă legată de faptul că puterea nu prea mai face ce vrea din Consiliul local este proiectul la care facem referire. Din nefericire pentru Sinaia, toți cei 10 consilieri liberali s-au opus ca acest proiect să fie aprobat.

            Dacă aveți prin cartier, prin bloc, pe stradă vreun consilier liberal care, în campania electorală v-a făcut capul calendar despre cât de mult o să vă ajute dacă o să-l votați, despre cum vă va reprezenta el interesele în Consiliul local, acum ar fi cel mai inspirat moment să-l întrebați, așa, ca de la om la om: Ce ai de ascuns, alesule, de nu vrei ca sinăienii să vadă ce faci tu în Consiliul local?

            Motivele sunt multiple, putem să dăm o grămadă de explicații de ce liberalii nu vor ca sinăienii să vadă ce se întâmplă, de fapt, în ședințele Consiliului local Sinaia. O să încercăm să explicăm, dar mai întâi ar fi bine să vadă cum doamna inspector Maria Popescu încearcă să explice inutilitatea acestui proiect. Prezentăm în facsimil Raportul de specialitate 34977/16.12.2020.

            Trecând peste motivele reale care au stat la baza acestui raport, conținutul lui nu ne poate face decât să zâmbim.

            Ni se vorbește acolo despre site-ul primăriei Sinaia, cu secțiunea dedicată Consiliului local… Fraților, ați luat-o razna… la ora redactării acestui articol, pe site-ul primăriei Sinaia, la rubrica Consiliul local, membrii sunt cei din mandatul trecut. Am văzut, ce-i drept, hotărârile Consiliului local, dar numai în forma aprobată… Cert este că cei care se ocupă de site se ocupă și nu prea…

            Dar ce este greu de înțeles că noi, sinăienii, nu vrem să vedem numai ce ați aprobat, ci vrem să vedem cum ați aprobat… Care sunt motivele, care sunt dezbaterile, cine a fost pro și cine contra?

            Dacă, de exemplu, Consiliul local Sinaia vrea să pună panseluțe de 10 miliarde acum, în ianuarie, noi, ca sinăieni, am vrea să vedem exact cine a inițiat proiectul, ce spun referatele de specialitate și cum votează reprezentații noștri în ședință, nu să văd o hotărâre seacă cum că s-a aprobat! Nu asta își dorește toată lumea?

            Faptul că cetățenii au acces liber la ședințele Consiliului local este o invenție tristă, doamna Popescu. Au acces doar cetățenii aflați de o anumită parte a baricadei, dacă vreți informații suplimentare despre această problemă, vi le dăm în particular.

            De fapt motivele pentru care nu se dorește transmiterea live a ședințelor Consiliului local Sinaia sunt foarte clare, și acum ar trebui să discutăm foarte clar și serios despre ce se acunde în spatele respingerii acestui proiect.

            În primul rând puterea locală nu dorește ca sinăieni să vadă cum 10 consilieri locali, și ne referim aici la cei 10 liberali, nu trec prin filtrul gândirii absolut niciun proiect. Nu au absolut nicio părere personală, nu fac absolut niciun fel de comentariu, nu votează niciodată diferit unul față de celălalt. Noi nu credem în coincidențe. Este imposibil ca 10 oameni să gândească exact la fel, ca 10 oameni să aprecieze același tip de panseluțe, ca 10 oameni să dorească instantaneu să ajute pe cineva sau ca 10 oameni să se opună simultan unei cereri simple. Simpla unitate de monolit ar trebui să dea de gândit oricui. Credeți că mai este nevoie să spunem ce gândesc cei 10 consilieri? Noi credem că nimic. Ei doar ascultă.

            La ultima ședință unul din consilierii liberali a votat inițial invers față de partid. Nu are rost să dăm nume, să nu fim acuzați de misoginism… Prevenit fiind de Călin Miloș, cam neortodox, ce-i drept (lasă mâna jos că  ți-o taie!), consilierul s-a uitat la ai lui și, instantaneu, a lăsat mâna în jos, respectând directivele și disciplina de partid… Pentru că disciplina de partid te ține în funcție (dacă partidul îți retrage sprijinul politic, zbori din consiliu) și îți asigură indemnizația, nu-i așa?

            Cum ar fi fost ca sinăienii să vadă live o asemenea fază? Cum ar fi ca sinăienii să vadă cum cei 10 ridică mâna la comandă? Trist, nu?

            În al doilea rând, prin transmiterea live a ședințelor Consiliului local Sinaia ar putea exista cetățeni, cum am fi noi, de exemplu, care ar înregistra absolut tot ce se vorbește. Nu de puține ori am avut surpriza ca procesele verbale ale ședințelor să nu respecte sută la sută realitatea. S-a întâmplat chiar în acest mandat… Ele s-au corectat, pe ici pe colo, la cererea expresă a vreunui consilier… Dar dacă acel consilier nu ar fi remarcat? Este migălos să stai să urmărești rând cu rând un proces verbal al unei ședințe… Dar odată înregistrată, treaba ar fi foarte simplă. Nu vrem să spunem că în procesele verbale se consemnează diferit de realitate votul consilierilor, asta ar fi de-a dreptul penal, dar mai știi? Paza bună trece primejdia rea… Acum vreo două mandate, toți consilierii au dat cu subsemnatul pe la DNA, pentru niște chestii destul de ciudate…

            Dacă ședințele Consiliului local ar fi fost inregistrate, treaba   DNA-ului ar fi fost mult mai simplă, ar fi chemat doar pe cine trebuie.

            Cu alte cuvinte, noi, oamenii de rând nu vedem absolut niciun motiv ca ședințele Consiliului local Sinaia să nu fie transmise LIVE. Nu este nevoie de absolut niciun fel de investiție, avem în Primăria Sinaia dotări de ultimă generație, calculatoare extrem de puternice, camere video de înaltă rezoluție, avem chiar și niște drone, dacă este nevoie.

            Am adresat consilierilor care au fost de acord cu acest proiect o întrebare și ei au avut bunăvoința șă ne răspundă. În primul rând am întrebat pe inițiatorii proiectului, după care pe Pavel Georgini, ca președinte al formațiunii politice cu cea mai mare reprezentare în Consiliul local Sinaia. Oameni în care, de ce ce să nu recunoaștem, noi avem mare încredere… Oameni care au înțeles că menirea unui consilier local nu este de a gira moral puterea locală, ci de a sluji intereselor sinăienilor de rând.

            Mulțumindu-le pentru răspuns, le cerem scuze pentru expunerea la ”greața” puterii locale pentru că au publicat păreri în acest ziar… Călin e obișnuit!

Care credeţi că sunt motivele pentru care majoritatea consiliului a respins

acest proiect de hotărâre?

Primarul a spus că este un proiect inutil întrucât nimeni, în 16 ani de când este primar sau 20 de când este consilier, nu a avut accesul blocat la şedinţele de consiliu, iar cei 10 consilieri liberali s-au conformat. Deși proiectul a fost propus spre dezbaterea consiliului, niciun consilier nu a spus nimic despre acest proiect, Vlad fiind singurul care a spus, de 3 ori, că este inutil și că atât primăria cât și consiliul local sunt foarte transparente. Şi după şedinţă am vorbit cu Vlad despre acest lucru, dar a precizat că nu se fac transmisiuni live, ca să nu facem noi circ acolo. I-am spus în mod clar că nimeni nu a făcut vreodată circ în acest mandat. Deşi  i-am argumentat și faptul că toate orașele cât de cât evoluate din România transmit live ședințele, unele de peste 10 ani, totuși a rămas la părerea lui… Chiar dacă i-am spus că foarte mulți cetățeni ai orașului mi-au cerut acest proiect.

Tiberiu BOGHICI – USR Sinaia

Eu identific și aleg să evidențiez doar două motive principale:

            -din păcate s-a pus accent prea mult de către actuala putere pe crearea unei imagini cât mai departe de un conținut. O expunere permanentă ar distruge această muncă politică și continuă a lor de a-și crea imagini;

            -unul dintre scopurile mele în legătură cu acest proiect a fost să începem să convingem cetățenii să se implice mai mult în viața orașului lor, să ne educăm împreună în acest sens pentru a scădea de nevoia de a avea un singur tătuc, la 31 de ani de când au murit oameni pentru asta, mi se pare tare retrograd din partea unor oameni care se vor progresiști să se refuze acest drept, numai că, oamenii educați sunt mult mai greu de păcălit…

Călin MILOȘ – ALDE Sinaia

Așa cum am spus și în ședința de consiliu în care a fost supus la vot proiectul cu transparența, nu înțeleg, dacă avem toate dotările necesare, din punct de vedere tehnic, pentru a transmite live ședințele, de ce nu o facem.

            Avem ceva de ascuns? Există lucruri pe care le discutăm acolo pe care sinăienii nu ar trebui să le audă? Răspunsul la ambele întrebări ar trebui să fie “NU!”.

            Octavian BIRĂU – USR Sinaia

Nu înțeleg de ce se opune PNL Sinaia unui proiect care va aduce doar beneficii orașului nostru. Grupul de consilieri PSD-Sinaia va milita în continuare pentru aprobarea acestei inițiative care aparține consilierilor PSD încă din 2017.

            Făcând publice ședințele de Consiliu local și hotărârile care rezidă din aceste ședințe, sinăienii vor avea doar de câștigat, vor fi mai bine informați, se vor estompa acuzațiile de corupție și abuz despre care se tot vorbeşte de atâția ani. Și astea toate sunt atât în interesul sinăienilor, cât și a noastră, a politicienilor, mai ales în interesul politicienilor aflați la putere. Este cel puțin curios cum de tocmai PNL se opune la o inițiativă care a fost cerută tocmai de ei la întocmirea Legii Transparenței Publice. Refuz să cred că PNL Sinaia are altă agendă politică și publică decât organizația lor națională.

            În aceste condiții consider că este în interesul întregii  noastre comunități, să transparentizăm procesul de luare a deciziilor care privesc orașul nostru și să le desfășurăm în văzul tuturor sinăienilor. Consider că este o chestiune de bun simț și de democrație. În definitiv sinăienii ne-au ales pentru a le reprezenta interesele, în favoarea lor și pentru îmbunătățirea nivelului de trai din orașul nostru. Georgini PAVEL – PSD Sinaia

You may also like...

Leave a Reply