Regele Mihai: „Porţile Peleşului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate”… dacă mai ajung la ele…

Dacă ar fi să facă cineva o statistică, credem că domeniul schiabil din Sinaia nu atrage mai mulți turiști în stațiune decât castelul Peleș. E doar o părere, evident, dar este clar că Peleșul reprezintă o atracție turistică de o importanță deosebită. Am scris de nenumărate ori despre starea de degradare a teraselor și a drumurilor de acces către castel, o mai facem o dată, pecizând că, din informațiile noastre, drumurile de acces nu aparțin casei regale, ci orașului Sinaia… credem că până la Casa Poartă, dar nu suntem siguri… Chiar unul din ele a fost renovat pe bani publici acum câțiva ani… Pe lângă zecile de milioane de euro investiți în domeniul schiabil, chiar nu se mai găsesc niște bani şi pentru drumurile către castel?

            Prezentăm o imagine cu Podul Carmen Sylva, așa cum arăta el acum o sută de ani și o imagine de astăzi… Partea stângă a podului este aproape prăbușită, balustrada este complet surpată.

            Nu credeți că dacă Ceaușescu nu închidea și renova zona, astăzi acest pod ar fi fost complet prăbușit? O să spuneți că timpul își spune cuvântul, dar partea dreaptă a podului are exact aceeași vârstă și este intactă…

            Partea tristă și extrem de dureroasă este că elementele de balustradă nu sunt ”furate de turiști”, așa cum suntem obișnuiți să ne disculpăm ori de câte ori vine vorba de păstrarea patrimoniului, ci sunt în albia Peleșului sau aruncate de jur împrejur… Dacă cineva ar fi bine intenționat, renovarea balustradei nici măcar nu ar fi așa de costisitoare.

            Este, evident, o carte de vizită a orașului și credem că banii ar fi mai corect investiți în reabilitarea acestor valori istorice ale orașului decât în panseluțe, arbuști ornamentali și tot felul de proiecte care de care mai ciudate.

            PS. Între Casa Poartă și Corpul de Gardă mai este un pod, mai mic, cu partea stângă prăbușită în pârâul de dedesubt, dar ce mai contează…

You may also like...

Leave a Reply