SINAIA – Cum ne putem crește modul de viață –

Călin MILOȘ – membru al Consiliului local Sinaia

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Dezvoltarea noastră, creșterea nivelului de trai, nu se poate face decât pe trei direcții principale: EDUCAȚIE, SĂNĂTATE ȘI INVESTIȚII, ATÂT ÎN ORAȘ, CÂT MAI ALES ÎN OAMENI. Nu e vreo revelație ce scriu, toată lume cred că știe asta. Dacă la primele două depindem destul de mult de cei de la nivel central, la ultima parte putem foarte mult să ne bazăm cât mai mult pe forțe proprii.

Nu a fost decât o singură dată când am cerut nu anularea unei investiții, ci doar amânarea ei, în rest eu consider că orice investiție în orice ține de dezvoltarea turismului montan trebuie susținută cu orice sacrificiu. Vedeți că în fiecare an se mai dezvoltă ceva, un telescaun, o pârtie, sperăm și o parcare, Sinaia are nevoie de aceste dezvoltări. Telegondola și muntele ne țin la un nivel ridicat, fără oricare dintre ele Sinaia ar pierde enorm. Ce încerc să spun?

E simplu, Sinaia nu investește în TUS când face investiții, Sinaia investește în viitor. Nu intru acum în detalii, dacă se poate administra mai bine sau nu această companie, (oricând e loc de mai bine și nimeni nu e de neînlocuit), dacă profită cineva, (întotdeauna cineva o va face) dacă am pierdut un important start cu fostul director al TUS, sunt detalii pe care o să le stabilim împreună la un moment dat, acum încerc să evidențiez altceva, importanța investițiilor în munte, potențialul muntelui în definitiv.

Suntem la început, față de alte stațiuni de top suntem chiar “involuați”, avem un domeniu cu un potenţial enorm, dar avem și foarte mult de muncă pentru a-l aduce acolo unde trebuie. Pe cât de importantă este Gondola, pe atât de incompletă mi se pare fără Telecabină. Avem practic două mini-domenii schiabile într-o mică stațiune montană (da, numai în România se poate asta, numai românii sunt capabili de așa putere de autodistrugere, în fond situația asta e caracterizarea perfectă pentru timpurile pe care le trăim).

Fără ca orașul să cumpere Telecabina, sau fără a uni în orice formă de asociere aceste instalații, progresul nu va fi niciodată complet. Așa cum Gondola aduce turiști mulți în oraș, așa o poate face și Telecabina. Știu că e veche, nu are capacitatea Gondolei etc., însă e cel mai bun traseu pe care îl avem noi, (upgrade-uri la instalații se pot face oricând, trasee pentru instalații pe cablu nu putem produce, sunt de la Dumnezeu)  pleacă din centrul orașului, mie unul mi s-ar părea cea mai bună investiție pentru oraș, v-am spus, în oricare formă, numai să avem un singur domeniu schiabil. Ăsta ar fi pentru mine obiectivul principal pentru domeniul schiabil al orașului.

Toată viața, când n-am fost prins în diferite “răfuieli”, am jucat rolul de bun mediator. Voi iniția discuții cu ambele părți și poate reușim odată să facem un singur domeniu schiabil, să facem un proiect comun.

Avem două drumuri care ne sufocă la propriu, drumul de Cota 1400 și drumul de Dichiu. Ați încercat iarna asta să mergeți pe oricare dintre ele? E noaptea minții ce se întâmplă, oamenii nu se educă decât prin reguli, asta ca să fiu diplomat. Ce am găsit pe cele două drumuri, pe mine efectiv m-a scârbit. Nu știu ce beneficii ne aduc mașinile care urcă pe munte, sincer chiar nu știu, nouă cred că nu ne aduc decât probleme. Drumul pe Dichiu e comun cu Dâmbovița și e și drum județean, deci depindem de cei de la centru. Drumul de Cota 1400 depinde în schimb numai de noi. Sunt sigur că și cei din executive s-au gândit la asta, am văzut pozițiile lor, eu voi susține regulile pentru acest drum cu protejarea celor care au activități acolo, desigur. Cum am putea face asta? Păi, e relativ gândită treaba deja. Probabil se va face un sistem de acces controlat pe acest drum. Parcarea de la Gondolă, pentru că sunt sigur că se va face, e la doi pași de acest drum, avem autobuze, o să avem parcare…. restul va veni de la sine.  Cine va dori să meargă pe munte, va avea mai multe opțiuni, fie pe jos, fie cu transportul organizat al orașului, haosul ăsta trebuie să dispară.

Despre celălalt drum care sufocă muntele, proiectul se poate face numai între cele două Județe, la nivel de Consiliu Județean probabil, dar trebuie făcut ceva similar cu transport organizat plecând de la o parcare. Am ales componența Consiliului Județean, cred că putem avea șanse dacă se vrea.

Toate aceste investiții în logistică și infrastructură sunt fără nicio valoare dacă nu investim și în oameni. Fără ca toate acestea să aibă un impact direct în viața tuturor nu se poate, ar fi inutile. La asta trebuie să muncim toți, să creștem împreună calitatea și numărul afacerilor de familie. Ăsta este pentru mine obiectivul final și pentru acest obiectiv cred că trebuie să facem toate celelalte investiții. Cu timpul sper să învățăm că putem crește mai mult și mai repede dacă ne unim în scopuri comune, în scurt timp nu va mai fi o utopie.

You may also like...

Leave a Reply