Unde este țeava noastră de eșapament? Sinăieni, vă mai aduceţi aminte?

Un grup de sinăieni avizi de cultură…

            Un grup de sinăieni avizi de cultură ne-au reproșat că din cauza noastră a dispărut minunata operă de artă din sensul giratoriu de la intrarea spre castelul Peleș. Ni s-a spus că arta face parte din om și că a nega latura artistică a fiecăruia dintre noi înseamnă a minimiza întreaga ființă.

            La reproșurile și întrebările noastre legate de costurile amplasării unei asemenea opere abstracte într-un sens giratoriu inutil, după părerea multora, operă pe care noi niciodată nu am putut să o apreciem artistic, comparând-o mereu cu o țeavă de eșapament, grupul ne-a spus că nu este drept să ne clasificăm în buni sau mai puțin buni la ceva anume. Este mult mai importantă interacțiunea umană constructivă, bazată pe împărtășirea propriilor experiențe. Unii au viziune, iar alţii o pot materializa. Astfel, se pot crea ocaziile unor interacțiuni constructive, ale unor experiențe inedite, ce pot duce către un ideal pe care cu toții ni-l dorim: acela de a construi o lume mai bună.

            Ei, pe-asta am înțeles-o, așa că așteptăm dărâmarea bradului cu stea din giratoriul de la Peleș și înlocuirea lui, din nou, cu o țeavă de eșapament pentru experiențele inedite și a interacțiunilor constructive… tot pe banii sinăienilor, evident, pentru că arta ne poate ajuta să îi înțelegem și să îi acceptăm pe cei din jurul nostru și ne poate schimba punctul de vedere asupra unor probleme. De exemplu, cu o simplă reprezentare grafică realizată de cineva, putem interpreta latura psihică a acestuia, sentimentele transmise prin acea reprezentare, gândurile creatorului etc.

            O creaţie trebuie să atingă sensibilitatea celui ce o admiră, emoţionându-l, creându-i o stare de bine, o bogăţie spirituală.

            Cu toate că unele persoane consideră operele de artă ca fiind hidoase sau neatrăgătoare, acestea trebuie să conștientizeze faptul că o anumită artă nu este pentru oricine, trebuie să o înțelegi.

            Arta se bazează pe capodopere, însă pentru a fi apreciată trebuie înțeleasă viziunea artistului, ba chiar trăită.

            În concluzie, rolul artei este de a transmite gândurile artistului, viziunea sa. Aceasta trebuie să îi sensibilizeze pe oameni prin reprezentarea artistică a unui lucru, să îi îmbogățească spiritual, nu doar să redea efectiv un obiect ce nu transmite nimic, trebuie să îl emoționeze pe receptor.

You may also like...

Leave a Reply