Risipă uriașă pe bani publici la Sinaia

Georgini PAVEL – membru al Consiliului local Sinaia

Săptămâna trecută am avut prima ședință de consiliu local din 2021. Ca și la precedentele, am avut din nou ocazia să constat cu tristețe că PNL Sinaia, prin consilierii săi, nu au decât grija propriilor interese, de cele mai multe ori în disprețul absolut față de interesele orașului și ale sinăienilor și fără niciun fel de responsabilitate față de cheltuirea banului public.

Cum altfel aș putea considera proiectul de reparare a unei case de patrimoniu din centrul orașului, cu uriașa suma de 8 milioane de lei noi, adică peste 1,6 milioane de euro, altfel decât complet iresponsabilă. Cu toate acestea, absolut toți consilierii PNL au votat în grup, fără nicio întrebare, ba chiar din contră, au fost foarte supărați câțiva dintre ei pentru că noi, cei din opoziție, nu am votat pentru o asemenea bătaie de joc față de banul public. Ca să existe și o cireașă pe acest tort urât mirositor, la cererea domnului Primar, s-a făcut și un apel nominal, ca să se vadă pasămite cine a îndrăznit să voteze împotriva unui proiect cu finanțare europeană, care este destinat pensionarilor din Sinaia.

Pentru a lămuri această manipulare străvezie, opoziția PSD-USR-PLUS a votat împotriva sumelor exorbitante prevăzute în acest proiect, care nu se justifică sub nicio formă. Pentru o corectă informare, efortul bugetului local la acest proiect este de peste 3,5 milioane de lei noi, adică de peste 700.000 (șaptesutedemii) euro, bani cu care se poate construi respectiva casă de nouă, nicidecum doar să o renovezi. Finanțarea europeană din acest proiect este de încă aproximativ 4,5 milioane lei, aproximativ 900.000 euro.

Ca să înțelegeți mai bine despre ce este vorba, casa despre care vorbim are mai puţin de 1000 de metri pătrați, ceea ce înseamnă că renovarea ar costa cu tot cu cheltuielile de consultanță și cele de proiectare, peste 1600 de euro pe metrul pătrat. Asta în condițiile în care în România se construiește de nou și la gata, cu mai puțin de 400 de euro pe metrul pătrat.

Deci cu cei 8 milioane de lei s-ar putea construi peste 4000 de metri pătrați de apartamente de bloc pentru tinerii din Sinaia, sau cei evacuați din casele naționalizate, adică aproximativ 60 de apartamente și garsoniere, ceea ce înseamnă 3 scări de bloc nou nouțe.

Sunt de acord cu finanțările europene, cred că este nevoie de spații de recreere pentru seniorii orașului, dar nu voi fi niciodată de acord cu bătaia de joc la adresa banului public.

Evident că proiectul a trecut, cei 10 consilieri PNL votați de către sinăieni astă toamnă fiind suficienți pentru a vota și a trece prin Consiliul Local Sinaia astfel de abuzuri grosolane. Singurul lucru care mă înspăimântă, nu este atât iresponsabilitatea consilierilor PNL, ci lipsa lor de frică față de eventualele consecințe care ar putea decurge din votarea unor asemenea abuzuri. Cum s-ar putea justifica aceste prețuri aberante în cazul unei verificări a Curții de Conturi a României sau, și mai grav, în cazul posibil al unei plângeri penale pentru abuz în serviciu? Dumnezeu cu mila!

You may also like...

Leave a Reply