Biblioteca orăşenească „Paul Desphelipon” Comarnic – eternul punct cultural al oraşului –

Alina Bunghez

E-book-uri pe telefoane inteligente sau tablete, soft-uri de redat audio-book-uri, platforme   e-reading… de toate aceste facilități se bucură acum copiii și tinerii de azi, dispozitive și tehnologii la care părinții și bunicii generației „fulgilor de nea” nici nu visau cândva.

            Cu toate aceste, există un miros inconfundabil care a marcat secole de-a rândul generații întregi de învățăcei de orice vârstă: mirosul cărților. Mai noi sau mai vechi, deschise frecvent de mâini nerăbdătoare și priviri însetate de cunoaștere, cărțile rămân o plăcere aparte pentru un cititor, o plăcere de neînlocuit, nici chiar de cele mai noi și mai performante dispozitive.

            La Comarnic, etalon al culturii scrise a fost și rămâne Biblioteca orășenească „Paul Desphelipon”, o „comoară” pentru cititori, cu un fond de carte generos și de calitate, gestionată de aproape cinci decenii de renumita doamnă bibliotecar Margareta Dascălu, o „doamnă a cărții” – fină cunoscătoare de literatură și critică, dar și de istorie povestită a orașului.

            În 2020, biblioteca din Comarnic a fost reorganizată și igienizată, având în vedere gradul ridicat de deteriorare al clădirii în care funcționează aceasta: o proprietate privată asupra căreia autoritățile nu pot interveni pentru reabilitare și unde cărțile din patrimoniul orașului sunt găzduite cu titlu gratuit de câțiva ani buni. Este doar un prim pas spre îmbunătățirea spațiului în care funcționează biblioteca, spre încercarea de salvare a miilor de volume de mare preț din pericolul igrasiei și umidității, în așteptarea momentului culminant: acela în care aceasta se va muta în casă nouă, într-un spațiu propice pentru depozitarea cărților, amenajat într-un mod plăcut ochilor cititorilor și dotat corespunzător cu mese de lectură și calculatoare pentru documentare.

            Cel mai probabil, acest nou spațiu va fi situat în incinta noului Centru Administrativ al orașului Comarnic, situat lângă Casa de cultură. În urma unei expertize tehnice realizate anul trecut, clădirea a fost reevaluată și urmează a fi reluate lucrările în vederea finalizării acesteia. Mutarea bibliotecii orășenești este un moment îndelung așteptat de autorități, cititori și doamna bibliotecar deopotrivă, după ani întregi de funcționare în condiții improprii. 

            Nicio investiție nu este însă, prea mică atunci când vine vorba de cultură, implicit de cultura scrisă –  dovadă pură a istoriei și civilizației umane.

You may also like...

Leave a Reply