Digitalizare în turism – un proiect în curs de implementare la Comarnic

Alina Bunghez

Digitalizarea este cuvântul cheie al ultimilor ani în România, fie că este vorba despre digitalizarea serviciilor de tot felul, a administrației publice sau a educației.

            Astăzi vorbim însă despre o nouă latură a digitalizării, și anume cea din turism. Orașul Comarnic, deși deține multe caracteristici care îl recomandă ca stațiune turistică în devenire, nu beneficiază, încă, de această titulatură. Cu toate acestea, autoritățile locale au făcut un prim demers pentru dezvoltarea turistică a zonei și au încheiat un protocol de colaborare cu Asociația „Călător prin România”, care are ca obiectiv marcarea principalelor monumente istorice și obiective turistice din localitate printr-o serie de plăcuțe informative amplasate în fața acestora. Plăcuțele conțin însemnele regiunii geografice, pe lângă cele specifice ale obiectivului local, și au rolul de a îi prezenta vizitatorului detaliile privind denumirea și istoria monumentului sau clădirii respective.

Mai  mult decât atât, turistul va avea parte de o călătorie interactivă prin orașul Comarnic, plăcuțele fiind dotate cu un cod QR. Odată scanat, acesta va deschide aplicația „travellerinromania.com” – o sursă bine documentată, de unde va putea afla toate informațiile despre obiectivul turistic sau monumentul în fața căruia se află.

Astfel, fără ghid turistic, ci doar cu ajutorul unui smartphone sau a unei tablete, vizitatorul poate face cunoștință ușor și extrem de rapid cu istoria și tradițiile orașului Comarnic, cu elementele unice pe care le are de oferit această zonă extrem de frumoasă, dar văduvită, deocamdată, de turiști. Printre obiectivele care urmează a fi marcate pe platforma „Călător în România” se numără Schitul Lespezi de la Posada (1661), Muzeul Cinegetic al Carpaților sau Crucea de pomenire din piatră, construită la 1741 la marginea șoselei spre Sinaia. 

Proiectul este la debut, însă are menirea de a îmbunătăți simțitor prima experiență a  turistului cu localitatea noastră și de a amplasa Comarnicul pe harta interactivă a zonelor turistice din România.

You may also like...

Leave a Reply