SINAIA – Proiecte și viziune pentru viitor

Călin MILOȘ membru al Consiliului local Sinaia

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Toată campania am promovat două idei principale: proiecte pentru transparență, pentru crearea unui Consiliu Local independent, care să implice mai mult oamenii în viața orașului lor și proiecte de dezvoltare (creșterea numărului afacerilor de familie și investiții cât se poate de multe în învățământul local, la nivelul la care putem noi s-o facem și în infrastructura orașului).

Primul proiect a fost depus, cel al transparenței… din păcate PNL Sinaia nu e pregătit pentru trecerea la nivelul următor al dezvoltării politice pe care societatea o impune deja, timid pentru moment ce-i drept, probabil se va vedea la următoarele alegeri dacă am dreptate sau nu. Momentan cam asta e situația și nu prea avem ce face mai mult. Eu personal pot doar propune idei, dacă majoritatea aleasă de sinăieni le acceptă bine, dacă nu… majoritatea are întotdeauna dreptate, așa că mai mult nu am cum să realizez în condițiile date.

Din păcate, la nivelul întregii societăți, se observă că încă mai avem nevoie de un conducător autoritar, nu suntem încă pregătiți să depășim moștenirea asta grea pe care ne-a lăsat-o comunismul ăsta… am avansat politic de la un singur lider maxim la mai mulți mici lideri locali autoritari, cam ăsta este singurul progres momentan (politic vorbind). O societate mai hotărâtă și mai responsabilă în legătură cu propria soartă, mai implicată și mai asumată, poate face dintr-un conducător bun unul foarte bun, pentru că, indiferent câte bune intenții are un lider, o putere absolută întotdeauna va duce la același deznodământ, se poate vedea în urmă, în istorie.

Pot spune însă că aici Sinaia a avut ceva noroc, eu personal cred că se putea mult mai rău, e suficient să ne uităm în jurul nostru, la localitățile vecine și imaginea cred că devine foarte clară.

În fine, dorința oamenilor trebuie respectată, probabil că acesta este cursul dezvoltării noastre. Acum să vă spun o părere și despre proiectele pe care eu le văd vitale pentru dezvoltarea orașului mai departe. Începutul e bun, avem și o imensă moștenire lăsată de Regii României, baza este destul de solidă. Dumnezeu și El a fost foarte darnic cu noi, ne-a lăsat un minunat loc pe care să-l protejăm și de care să ne bucurăm, deci motive să dăm greș nu avem, absolut niciunul.

Un proiect pe care l-am susținut foarte mult este cel al unei parcări care să lege Gara de Centru și, așa cum era gândit, cu autobuzele cele noi care să preia turiștii, cu celelalte alternative la mersul cu mașina prin centru (scutere, biciclete etc.), era perfect pentru oraș, din punctul meu de vedere. Eu nu pot să pun mai presus de acest proiect o “râpă” devenită toaletă publică și o să-mi susțin oricând și în fața oricui această convingere. Am ratat o mare oportunitate, nu știu să vă spun motivul din păcate. Proiectul ăsta trebuie susținut din nou, în oricare altă formă dacă e nevoie, dar trebuie realizat fără doar și poate, transportul public pe care îl avem acum trebuie să completeze o parcare din zona de jos a orașului.

Un alt proiect care trebuie susținut este cel al parcării de la Telegondolă. Ideea mi s-a părut foarte importantă și de aceea am ales să mă implic activ, cu tot ce am putut și cât am putut eu, să încerc să ajut cum pot la realizarea acestei parcări, lucru pe care îl voi face și în continuare. Câteva sute de locuri de parcare la locul de plecare al  Gondolei…vă puteți imagina cu toții beneficiul.

Domeniul schiabil va fi inevitabil dezvoltat. Asta se întâmplă și o să continue cu siguranță. Trebuie doar să-l unim. Nu avem voie să avem un domeniu schiabil atât de frumos fragmentat. Nu avem voie să găsim vinovați, trebuie să ne implicăm cu toții să găsim soluții să-l unim și să-l mărim. În definitiv toată dezvoltarea infrastructurii, toate investițiile, sunt făcute pentru munte.

Nu știu dacă ați observant, însă, toate proiectele astea pe care vi le-am spus mai sus, pe lângă faptul că există cel puțin la faza de concept, unele chiar sunt în lucru, mai au ceva în comun, toate, absolut toate, se leagă de o singură societate, T.U.S. Sinaia. Orice investiție pe care o facem prin această societate, chiar dacă nu se revede în încasările directe ale T.U.S.-ului, se simte din plin în încasările orașului și în dezvoltarea lui. Că putem să optimizăm unele lucruri acolo, că se poate mai bine… probabil, însă esența este alta, trebuie să investim cât putem de mult în această societate, ea reprezintă dezvoltarea orașului, direct și indirect.

Totul trebuie să culmineze cu eforturi din partea tuturor pentru a mări numărul afacerilor de familie din oraș, asta e faza finală, tot ce se dezvoltă să se poată regăsi în nivelul de trai al investitorilor, adică al vostru/al nostru al tuturor, pentru că toate astea sunt ale Sinăienilor. N-am explicat niciodată un articol pe care l-am scris, acum voi face o excepție, se pare că nu reușesc să mă fac mereu înțeles. În același articol, după cum vedeți, îl și critic și laud în același timp pe Primar (parte din proiecte sunt propuse deja de el, la fel cum și picarea sau trecerea proiectelor tot de el depinde). Nu, nu sunt duplicitar, încerc doar să-mi păstrez un echilibru, toată viața am urât “taberele”. Am primit atâtea oferte să fac parte din diverse “tabere” de-a-lungul vieții de m-am plictisit. Întotdeuna am preferat un drum mai lung; e mai sigur și recompensele sunt mai frumoase la final, chiar dacă pe parcurs curg înjurăturile/acuzele, la sfârșit satisfacțiile sunt mai mari, le știu, am mai mers pe drumul ăsta.

You may also like...

Leave a Reply