COVID-19 a stopat activităţile culturale la Comarnic

Alina Bunghez

Pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile tuturor, viețile a miliarde de oameni fiind afectate, iată, de un an de zile deja, de acest virus care a pus pauză rutinei zilnice și a cerut tribut atât de multe vieți.

            La Comarnic, îmbolnăvirile de COVID-19 s-au menținut la o rată relativ scăzută, localitatea nu a intrat niciodată în scenariul roșu de funcționare sau în carantinare, dar asta nu înseamnă că efectele virusului nu s-au făcut simțite și aici. Sute de persoane  au fost infectate cu Sars-CoV-2 în ultimele 12 luni și alte sute au fost carantinate ca urmare a contactului cu persoane infectate. Agenții economici au resimțit și ei repercusiunile lipsei clienților și ale restricțiilor impuse de autorități, iar elevii au fost, poate, segmentul de populație cel mai sacrificat: zeci de ore de școală petrecute în online le-au destabilizat simțitor procesul de învățare, dar mai ales pe cel de socializare. Mulți dintre ei au rămas cu lacune serioase în ceea ce privește materia învățată, însă cea mai drastică a fost lipsa contactului social cu școala, cu colegii și dascălii lor. Iar acest an, care va rămâne cu siguranță în memoria colectivă drept „anul pandemiei”, va avea cel mai probabil repercusiuni psihologice serioase asupra copiilor din cauza perioadei îndelungate pe care au petrecut-o într-o  lipsă a comportamentului afectiv.

            Un alt domeniu lovit puternic de pandemia de coronavirus a fost cel cultural.  Toate evenimentele cultural-artistice cu care au fost obișnuiți cetățenii în ultimii ani au fost anulate în 2020, ca urmare a restricțiilor impuse prin ordin comun al ministerelor Sănătății și Culturii. A fost, așadar, un an extrem de trist și pentru asociațiile culturale și sportive din Comarnic, a căror activitate a fost suspendată. Iar pentru psihicul oamenilor – și așa slăbit de teama de îmbolnăvire și de necunoscutul pandemiei – lipsa oricăror activități extrașcolare, culturale, sociale sau sportive a venit ca o nouă lovitură.

             Cultura are rolul său, esențial în orice civilizație, este hrana spiritului, fără de care niciun suflet nu poate răzbate vreme îndelungată prin cotloanele problemelor zilnice, prin urmare orașul în sine a fost pustiit de însuflețirea tinerilor artiști care ne încântau mereu cu programele special pregătite pentru evenimentele culturale organizate la Comarnic.

            Anul 2021 a început în aceleași condiții și restricții de pandemie, însă avem speranța că în cursul următoarelor luni situația se va îmbunătăți, iar efervescența culturală a localității va redeveni o prioritate pentru noi toți. Pentru că ne e dor să ne revedem copiii cântând, dansând, interpretând, recitând sau jucând. Ne e dor de spectacole și expoziții, concursuri și lansări de carte. Ne e dor de viața culturală a orașului, de viața de … dinainte de pandemie.

You may also like...

Leave a Reply