Dovada clară că funcţionarii publici ascultă doar de ordinele stăpânilor… Caz de abuz grav la Primăria Sinaia

Un eveniment ieșit din comun… Un document adresat unei comisii a Consiliului local Sinaia a fost ”ascuns” de funcționarii publici… Adică i s-a dat un număr de înregistrare și, cel mai probabil, a fost aruncat într-un sertar, deși trebuia să ajungă la dispoziția consilierilor… De ce?  Asta trebuie să spună acei funcționari în fața organelor competente… Din păcate, din informațiile noastre, nu este prima dată când documente adresate Consiliului local sunt ținute departe de ochii consilierilor locali… Documente de o gravitate extremă, cum ar fi cazul celebrei informări adresate de fostul director al SC Transport Urban, Bogdan Fălcescu Consiliului local, informare pe care nimeni nu a văzut-o… Și asta a costat (sau va costa) foarte scump orașul Sinaia, ba chiar și pe consilierii de atunci… Cum este tolerată o asemenea stare de fapt? Pentru că sistemul format în jurul actualei puteri locale nu mai este unul democratic, aflat în slujba cetățeanului de rând, ci unul clientelar…Am văzut de multe ori viteza cu care se mişcă funcționarii publici când este vorba de vreun prieten al sistemului… Azi raportul de specialitate, mâine trecerea prin toate comisiile, poimâine pe ordinea de zi a Consiliului local… Ce concluzii trebuie să tragem?

            Prezentăm ultimul fapt de acest gen prin intermediul postărilor făcute pe rețelele de socializare de către cei trei membri ai comisiei care ar fi trebut să primească documentele care le-au fost trimise…

OCTAVIAN BIRĂU

În momentul în care s-a făcut repartizarea consilierilor locali ai orașului Sinaia pe comisii și am fost repartizat în “comisia pentru minorități, apărarea drepturilor și libertăților cetățenești”, m-am revoltat puțin pentru că mi s-a părut incorect.

Asta pentru că, în Codul administrativ, la articolul 124, punctul 5, spune așa: “Nominalizarea membrilor fiecărei comisii se face de fiecare grup de consilieri, … , avându-se în vedere, de regulă, opțiunea acestora, pregătirea lor profesională și domeniul în care își desfășoară activitatea.”

La noi s-a întâmplat așa (vă rog pe voi să decideți dacă a fost corect sau nu):

Cu o zi înaintea ședinței în care urma să se facă repartizarea, am fost contactat de cineva de la primărie și întrebat din ce comisie aș vrea să fac parte, iar eu i-am spus acelei persoane că, având în vedere experiența de 15 ani pe care o am în domeniul ospitalității, cred că aș fi de cel mai mare ajutor în comisia de turism.

Fix așa s-a întâmplat. În ședință, consilierii PNL Sinaia având o majoritate confortabilă, au venit cu comisiile făcute deja, fără să țină cont de absolut nimic (au vrut să ne arate, probabil, că ei sunt barosanii), și așa am ajuns eu în această comisie.

Acum, când văd ce se întâmplă, îmi dau seama că s-ar putea să fiu mai util în această comisie și înțeleg și de ce este singura comisie în care PNL Sinaia nu are niciun reprezentant (în toate celelalte comisii au minim 2 reprezentanți/comisie), pentru că nu le pasă de drepturile și libertățile cetățenești.

Avem două cazuri în care cetățenii reclamă faptul că nu li s-a arătat niciun pic de respect. În ambele cazuri, sinăienii care ne-au contactat ne-au spus (ne-au trimis și numerele de înregistrare) că au depus diferite solicitări și nimeni nu s-a deranjat să le dea un răspuns până acum. Din spusele lor, primul sinăian a depus solicitarea în data de 08 Septembrie 2020, iar cel de-al 2-lea în data de 03 Februarie 2021.

Mai mult decât atât, în ambele cazuri sinăienii au spus că au făcut și o solicitare special adresată comisiei din care fac parte, dar pe noi nu ne-a anunțat nimeni nimic. Îmi aduc aminte când am făcut eu o solicitare, printr-un mesaj trimis pe facebook messenger (pe vremea când o puteam face, acum sunt blocat pe pagina primăriei și nu mai pot, dar voi rezolva și problema asta) pentru montarea de coșuri de gunoi pe aleile din curtea Peleșului.  Mi-au sărit apărătorii primăriei în cap, pentru că nu am procedat cum trebuie, că trebuia să fac o solicitare oficială și că dacă aș fi procedat așa, cineva mi-ar fi dat un răspuns în termen de 30 de zile, conform legii. Oamenii ăștia spun că au respectat procedura, dar nu au primit răspuns, în cazurile astea ce scuze mai găsim autorităților? În încheiere las adresele de e-mail la care pot fi contactați membrii comisiei din care fac parte (Comisia pentru minorități, apărarea drepturilor și libertăților cetățenești) și recomand sinăienilor să ne contacteze cu încredere în cazul în care consideră că le-au fost încălcate drepturile. Vom face tot ce va ține de noi pentru a încerca să le fim de ajutor.

Octavian Birău – tavi.birau@gmail.com

Georgini Pavel – p.georgini@gmail.com

Călin Miloș – calin.milos@gmail.com

În cazul în care aveți o problemă, ne puteți anunța și vă vom invita, așa cum am   făcut-o deja cu unul dintre cei care ne-au contactat până acum, la următoarea ședință de comisie (online) pentru a discuta.

GEORGINI PAVEL

Zilele trecute am primit de la un cetățean al orașului nostru un telefon și am fost întrebat dacă intenționez să îi dau vreun răspuns la petiția pe care a înregistrat-o în data de 3 februarie 2021, întrucât au trecut cele 30 de zile în care aveam obligația să îi răspund. I-am răspuns cu uimire că nu știu despre ce petiție este vorba, drept care omul nostru, bine intenționat, mi-a   trimis-o pe whatsapp. Așa am aflat despre situația destul de gravă a acestui sinăian, care se lovește de birocrația din Primăria Sinaia și ale cărui drepturi par să îi fie încălcate flagrant. Spun “par să fie încălcate”, pentru că urmează să mă informez cu privire la veridicitatea celor stipulate în petiție.

Până una-alta constat cu stupefacție că factorii decidenți din Primăria Sinaia nu ne-au adus la cunoștință o petiție adresată după cum se poate vedea din facsimil, în mod direct Preşedintelui Comisiei pentru Drepturi și Libertăți Cetățenești, comisie al cărei președinte sunt. Numele comisiei este adevărat că este puțin diferit, dar oricine din primărie ştie despre ce este vorba, iar dacă nu știe, înseamnă că nu are ce căuta în funcția pe care o ocupă. Să nu uităm că cetățeanul nostru nu s-a adresat unei persoane fizice sau politice, ci unei comisii formate din consilieri membri ai Consiliului Local Sinaia. Există două posibilități, fie petiția a fost pierdută, ceea ce este foarte grav și se pedepsește ca infracțiune privind neglijența în serviciu, fie a fost intenționat ascunsă de comisia sus-menţionată, caz în care se întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, ambele infracțiuni fiind pedepsite de codul penal.

În cursul zilei de astăzi, colegul meu de comisie, domnul Călin Miloș a încercat telefonic să afle ce este cu această petiție, răspunsul pe care l-a primit fiind că nu se ştie despre ce este vorba, fapt care îmi sporește și mai mult suspiciunile cu privire la acest caz.

Luni voi face demersurile legale pentru a afla ce anume se întâmplă.

Închei acest mesaj, cu o încurajare către toți sinăienii care întâmpină greutăți în relația cu Primăria Sinaia sau ale căror drepturi sunt încălcate de către birocrația din aparatul administratiei locale, minorităților de natură religioasă, etnică sau de altă natură, care se simt discriminați de administrație publică a orașului nostru,  să se adreseze “Comisiei pentru Minorități, Apărarea Drepturilor și Libertăților Cetățenești”.

Înregistrați la registratura primăriei Sinaia petiţiile dumneavoastră (este obligatoriu pentru a putea urmări petițiile) și trimiteți-le şi pe adresele de mail ale membrilor comisiei:

Pavel Georgini-președinte comisie-  p.georgini@gmail.com

Miloș Calin-membru-  calin.milos@gmail.com

Birău Octavian- membru-  tavi.birau@gmail.com

Nu vă putem promite că vom găsi rezolvarea tuturor problemelor dumneavoastră, dar vă putem promite că cererile dumneavoastră vor primi un răspuns în termenul prevăzut de lege și că dacă există posibilitatea legală pentru soluționarea problemelor pe care ni le aduceți la cunoștință, vom face tot ce depinde de noi ca să găsim modalități de  soluționare.

Cu Dumnezeu înainte!

CĂLIN MILOȘ

Pe mine nu mă surprinde absolut nimic în legătură cu lipsa de transparență din orașul nostru, cred că de sila lor nu am mai postat despre asta. Am tot încercat să explic oamenilor că lipsa asta de transparență-manipulare, creare de false imagini cât mai depărtate de conținut, cam același lucru cu asumarea de citate, etc. Din păcate pentru noi, majoritatea nu a înțeles nevoia de Consiliu puternic, desprins de politic, independent, și asta ne limitează puterea de a ajuta.

Pentru că am văzut că nici măcar adresele trimise oficial către Comisia pentru minorități,  apărarea drepturilor  și libertăților cetățenești nu ajung la noi, (asta ține de bun simț, apropo), vă las aici mail-urile la care puteți face sesizări, propuneri etc.

Pavel Georgini p.georgini@gmail.com

Tavi Birău tavi.birau@gmail.com Călin Miloș calin.milos@gmail.com

You may also like...

Leave a Reply