Sinaia lucrurilor normale…

Sorin Bugan

Așa cum am promis în ediția trecută, continuăm cu comparația între liberalimul domnului Ilie Gavril Bolojan, politician român, fost primar al orașului Oradea pentru 3 mandate (la alegerile din 2020 a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor, PNL obținând majoritatea voturilor din Consiliu) și liberalismul de la Sinaia… Nu știu dacă politica de la Sinaia poate fi numită liberală, dar lăsăm experții să se pronunțe.

Ilie Bolojan:“Trebuie să lăsăm loc unei alte generații de oameni politici, să formăm pe lângă noi alți oameni, pentru că ideea asta de a fi veșnic e păguboasă în politică.

La un moment dat, inevitabil, apare uzura, mai grav, apare “urcatul la cap” și nu mai poți livra și fracturile în livrare înseamnă întârzierea cu 3, 4, 5 ani de zile a dezvoltării unei comunități.”

Ce credeți că spun ăia cu dictoane de genul ”SINAIA FOREVER!” despre afirmația asta? La Sinaia nu s-a urcat la cap nimănui politica, nu-i așa? Îmi vine să râd… Cunosc vreo trei personaje cărora li s-a urcat așa de tare politica la cap încât a tulburat foarte tare ce aveau ei pe-acolo încât acum se cred binele revărsat asupra noastră… Au devenit dependenți de lingușeli și pupat în fund, au pretenții de monarhi și așa mai departe… Și se pare că este o boală care se ia (încă nu știu cum, dar am o bănuială) și se agravează de la mandat la mandat. Niciodată, dar absolut niciodată nu vor renunța de bună voie, la scaunul pe care l-au prins folosind tot felul de inginerii electorale.

Ilie Bolojan: “În momentul în care sistemul public funcționează, tu nu mai ești important, din sistem, tu nu mai contezi.

Și atunci, oamenii care intră în astfel de sisteme, ei doresc să conteze. Dacă sistemul funcționează, dacă eliberarea autorizației de construcție se face repede, se face în condiții clare, tu nu mai cauți un prieten la arhitectu’ șef, nu-l mai cauți pe viceprimarul coordonator, nu-l mai suni pe primar. El devine neimportant.”

Aici parcă domnul Bolojan a pus degetul pe rănile Sinaiei. Pentru că doar noi știm cât durează să iei, de exemplu, o autorizaţie de construcție la Sinaia dacă ești în anturajul puterii locale sau dacă nu ești.

Am văzut autorizații eliberate extrem de rapid, chiar le-am publicat de-a lungul timpului, și am văzut sinăieni care au așteptat ani de zile pentru o autorizație. Pentru clienții puterii sunt necesare vreo două, trei avize, pentru ceilați, de la 10 la 17 avize… Cunoaștem cazuri… Așa cum guvernanții locali din Sinaia vor ca Sinaia să arate ca Monte Carlo (nu cred că există nicio legătură cu grupul de la Monte Carlo), așa cum românii vor o țară ca afară, așa am și eu dreptul să vreau un primar în Sinaia cum a avut Oradea, în persoana lui Ilie Bolojan. Și aș fi foarte curios să văd cum ar evolua, sub conducerea lui Bolojan, averile spectaculos dobândite ale câtorva personaje foarte tinere din Sinaia. Aștept!

You may also like...

Leave a Reply