Criza de plastic amână eliberarea cărților de identitate

Din cauza unei crize de plastic – necesar pentru tiparirea cărților de identitate – fără precedent, întregul sistem național de evidență a populației este afectat.

Totul a pornit de la întârzierea achiziției de plastic la nivel central, motiv pentru care toate direcțiile din țară se afla acum în situația de a tipări doar o parte dintre documentele pentru care au fost depuse cereri. Mai mult, lipsa plasticului din care sunt confecționate actele duce la întârzieri mari în procesarea și emiterea documentelor. Timpul de așteptare pentru eliberarea cărții de identitate a crescut simțitor, ajungând la aproape 30 de zile în majoritatea localităților.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, autorităţile au decis ca oamenii să își păstreze buletinele vechi până la eliberarea noilor documente de identitate.

De altfel, cetăţenii care au documente cu termen de valabilitate depăşit nu sunt amendaţi, datorită unei prevederi din Legea 55, emisă anul trecut. Potrivit acesteia, actele de identitate care expiră în perioada stării de alertă îşi prelungesc automat valabilitatea, cu 90 de zile. Până acum, singurele instituții care nu au ținut cont de această prevedere legală au fost băncile, mai mulți cetățeni reclamând faptul că, la momentul prezentării la ghișeu, reprezentanții băncilor au refuzat să accepte ca act de identificare o carte de identitate expirată, chiar dacă ne aflăm încă în stare de alertă cauzată de pandemia de coronavirus.

La Comarnic, zeci de persoane sunt în așteptarea noilor documente de identitate. Reprezentanții Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Populației recomandă cetățenilor să solicite, în această perioadă, dacă au urgențe, eliberarea cărților de identitate provizorii. Cei care pleacă urgent în străinătate trebuie să știe că pot solicita eliberarea unei cărți provizorii de identitate necesare pentru obținerea pașaportului temporar de călătorie (valabil 1 an).

Alina Bunghez

You may also like...

Leave a Reply