Rata de infectare – în scădere la Comarnic Restricţiile din SCENARIUL GALBEN rămân în vigoare

Alina Bunghez

În prima decadă a lunii Aprilie 2021, rata incidenței cumulative a COVID-19 a ajuns la 1,60/mia de locuitori în orașul Comarnic, ceea ce presupune cã localitatea a intrat în Scenariul Galben, pentru prima oară după mai multe luni de zile în care epidemia de coronavirus a fost ținută bine sub control.

            Situația s-a schimbat în mod pozitiv săptămâna aceasta, când rata de infectare a coborât din nou până la puțin peste valoarea de 1/mia de locuitori, dar acest lucru nu schimbă, momentan, măsurile impuse de autorități, care se mențin până vineri, 23 aprilie. Vestea bună este că numărul îmbolnăvirilor este în scădere în Comarnic, potrivit raportărilor zilnice efectuate de Centrul Județean pentru Conducere și Coordonare a Intervenției Prahova.

            În instituțiile de învățământ de pe raza localității noastre e liniște în această perioadă. Marea majoritate a elevilor sunt în vacanța de Paște, prelungită anul acesta la peste o lună de zile- până pe 4 mai. Excepție fac elevii claselor terminale, care participă și săptămâna aceasta la cursuri, însă numai în mediul online, precum și preșcolarii de la grupele de program-prelungit, care merg fizic la grãdiniță până pe 23 Aprilie 2021.

            De la începutul epidemiei și până în prezent, la nivelul județului Prahova, 32532 de persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2. Din totalul acestora, 1092 pacienți au decedat, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova. Ultimele decese raportate au fost în rândul unei persoane de sex feminin (74 ani) și a cinci de sex masculin (54, 62, 74, 74, 87 ani), cu comorbidități. Potrivit autorităților județene, numărul total de locuri destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19, în Prahova, este de 490, dintre care 421 paturi sunt ocupate.

            În contextual actual, echipaje mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au continuat acțiunile privind ordinea și siguranța publică și alte misiuni. Au fost efectuate verificări la 3229 persoane dintre cele care au decizii de carantină sau de izolare la domiciliu, emise de către D.S.P. Prahova. 210  autovehicule au fost oprite în trafic în vederea controalelor specifice contextului. Au fost verificate 91 de societăți comerciale și 982 obiective/locații unde se formează aglomerări umane (gări, terase, piețe, zone de agreement, unități turistice, restaurante etc).

         În urma acestor demersuri au fost aplicate 81 de sancțiuni în valoare totală de 12500 lei.

            Începând de vineri, 16 aprilie, potrivit informațiilor comunicate de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), persoanele interesate să se imunizeze cu Vaxzevria (AstraZeneca) o pot face fără programare prealabilă. Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni.

Înainte de prezentarea la un astfel de centru, persoanele interesate trebuie să:

·         verifice disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;

·         să se prezinte la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;

·         să se asigure cã nu au simptome asociate COVID19.

Inocularea dozelor se va realiza în limita capacitãții de vaccinare a centrului.

Pentru celelalte situații, modalitățile de programare pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19 sunt:

– prin medicul de familie;

– individual, în platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro;

– la numărul unic 021.414.44.25;

– prin direcțiile de asistențã socialã;

– prin aparținãtor (maximum 9 persoane) pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro.

            Începând cu data de 13 aprilie 2021 a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

            Măsurile de protecție și restricție aplicate în orașul Comarnic, în contextul scenariului galben, până la finele acestei săptămâni, sunt stipulate prin Hotărârea Nr. 32/15.04.2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Prahova și sunt următoarele:

            Incidenţa cumulată la 14 zile mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1000 locuitori: Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie în spaţiile publice, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

            Măsurile specifice prevăzute de HG nr.432/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru localităţile în care incidenţa cumulativă a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1000 locuitori:

Călin MILOȘ – membru al Consiliului local Sinaia

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

1. Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

2. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul grive-in este interzisă;

3. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă;

4. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoarã activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06,00-22.00.

5. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06,00-22.00.

6. Măsurile prevãzute la pct.4 şi 5 se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

7. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului;

8. În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei, în perioada 01 mai-02 mai 2021, în intervalul orar 20:00-05:00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase;

9. În toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei, în perioada 08 mai – 09 mai 2021, în intervalul orar 20:00-05:00 pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

You may also like...

Leave a Reply