Se mai întâmplă și lucruri frumoase…” Ultima grenadă a Caporalului Muşat”, cumpărată pentru Buşteni de Emanoil Savin

Statueta originală “Ultima grenadă a Caporalului Mușat“, o frumoasă piesă de colecție realizată în anul 1919 de artistul Ion Dumitru Bârlad (1890-1964), va ”aparține” buștenarilor și va face parte din patrimoniul unui viitor muzeu al acestui oraș de pe

Valea Prahovei!

Povestea acestei ”achiziții” este una specială, ea fiind cumpărată miercuri, la o licitație a Casei ALIS de către fostul parlamentar și primar al Bușteniului, Emanoil Savin ”în schimbul unei sume considerabile” – după cum declară acesta.

”Ultima grenadă a Caporalului Mușat” este o sculptură celebră, o replică stradală a acestei lucrări fiind amplasată la Bușteni, în data de 9 septembrie 1928, în fața gării, acolo unde se găsește și astăzi, devenind un simbol al stațiunii de la poalele Caraimanului! Alte replici se găsesc și în orașele Brăila, Bârlad și Floroaica – Călărași.

”Pentru că Bușteniul este un oraș binecuvântat, cu peisaje unice, cu o istorie bogată, în semn de respect pentru moștenirea culturală și arhitecturală a acestuia, am considerat că acest obiect de artă trebuie să ajungă ”acasă„!

Statueta va fi prezentată cetățenilor orașului Bușteni, într-un cadru festiv, după care va putea fi admirată în holul Centrului Cultural “Aurel Stroe” unde va sta până când va fi amplasată în viitorul muzeu al orașului Bușteni, un proiect pe care îl susțin necondiționat!” – a fost mesajul câștigătorului licitației, Emanoil Savin.

You may also like...

Leave a Reply