Votul cu turma, nu cu urna!

Georgini PAVEL – membru al Consiliului local Sinaia

ZIAR DE SINAIA este un ”spaţiu” de exprimare liberă, iar răspunderea pentru cele afirmate revine exclusiv autorilor în cauză. Redacţia şi colaboratorii nu îşi asumă responsabilităţi pentru punctele de vedere formulate de alţi contributori.

Mi se pare că trăiesc un coșmar ori de câte ori avem ședință de Consiliu Local în Sinaia. Nu sunt deloc vreun fandosit, nici sensibilități exagerate nu am absolut deloc, așa încât voi încerca să prezint pe scurt situația, pentru o imagine de ansamblu cât mai corectă.

Am decis să activez în politică la o vârstă la care cred că am cu adevărat niște lucruri de spus, cu o carieră profesională în spate care nu putea fi obținută decât prin studiu, muncă și competență. Dar mai ales după ce am auzit până la refuz faptul că sinăienii ar vrea să voteze și altceva, că lucrurile în mod evident nu stau bine în orașul nostru, dar că, din păcate, nu au cu cine să voteze.

În mod evident asta a fost o minciună, calitatea și diversitatea opțiunilor candidaților ce puteau fi votați anul trecut a fost mult peste așteptări, însă votul sinăienilor a fost același. Ceea ce este perfect democratic, dar ne lasă fără opțiunea morală de a ne plânge cu privire la soarta noastră actuală.

După acest preambul, să revenim la oile noastre, ceea ce nici măcar nu mai reprezintă o figură de stil, căci asemănarea între stimabilii colegi de Consiliu de la PNL și nobilele creaturi patrupede atât de dragi poporului român, este una cât se poate de vizibilă.

Vreau să fiu bine înțeles, nu mă refer la vreo asemănare fizică dintre distinșii noștri colegi și miorițele noastre, nici nu fac vreun apropos cu privire la calitățile intelectuale ale colegilor noștri. Mă refer strict la modul în care înțeleg să facă politică și să voteze în cadrul ședințelor de Consiliu Local.

Mai pe înțelesul celor care nu au participat vreodată la o astfel de ședință, iată cum stau lucrurile:

La ultima ședință de exemplu, cea de luni 19 aprilie 2021, am avut pe ordinea de zi nu mai puțin de 48 de proiecte, inclusiv aprobarea bugetului anual pentru buna funcționare a orașului. Ca să aveți o imagine clară a ceea ce înseamnă o astfel de ședință, materialul brut de lucru presupune parcurgerea a aproximativ 350 de pagini, foarte multe fiind extrem de  tehnice, tabele, grafice, cifre, care necesită o atenție sporită, la care se adaugă alte aproximativ 150 de pagini reprezentând note, date suplimentare, fișe tehnice, deci aproximativ 500 de pagini pe care ar fi trebuit să le parcurgem în cele 5 zile de când ne-au fost trimise spre studiu, înainte de ședința cu pricina. Este evident că niciun singur consilier (nici măcar cei doi din PNL care au participat parțial la alcătuirea acestui material, domnul Bădăran şi domnul David) nu a reușit să citească tot acest material înainte de ședință, cu atât mai puțin să și-l însușească, așa încât să poată avea o opinie fundamentată, pentru un vot responsabil, așa cum ar trebui să fie votul unor consilieri care decid soarta orașului și direcția pe care acesta va merge în  viitor.

Cum este posibilă o asemenea bătaie de joc, o să mă întrebați? Răspunsul nu este deloc savant, este o constatare făcută în cele opt luni de când am avut onoarea de a fi ales de către sinăieni să îi reprezint. Este posibil, pentru că absolut toți consilierii PNL votează ca oile. Mai mult chiar, doar trei consilieri au dreptul la opinie, pe ceilalți șapte nu i-a auzit nimeni, niciodată, vorbind. Sunt convins că au și ei opinii, că au satisfacții dar și nemulțumiri, sunt sigur că au idei bune, problema este că nu au voie să deschidă gura, au doar obligația să voteze așa cum le ordonă partidul. Trist, imoral, scandalos, dar perfect legal atâta vreme cât își asumă asta și se comportă ca niște oameni fără coloană vertebrală.

În Consiliul Local Sinaia se votează cu turma, nu cu urna. Ieri am reușit să înțeleg pe deplin motivul pentru care în Consiliul Local Sinaia nu se dorește transparență, nu se dorește vot secret, nu se dorește transmiterea în direct a ședințelor de Consiliu. Ieri am înțeles pe deplin încrâncenarea pentru care actuala putere din orașul nostru dorește ca sinăienii să NU poată să vadă, să NU poată să audă și să NU poată să participe efectiv la viața orașului. Pentru că dacă ar putea vedea, auzi și participa, mulți dintre sinăieni s-ar trezi.

Voi reveni cu detalii pe subiectul ședinței de luni, cum am votat, de ce am votat, ce am aprobat și la ce ne-am opus.

Cu Dumnezeu înainte!

You may also like...

Leave a Reply